2008. március 24.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Műkincsemet egy barátért! - Van barátod? Patrice Leconte új vígjátéka

Istennek hat napja volt a világ megteremtésére. Ehhez képest tíz nap alatt gyerekjáték felmutatni egy igaz barátot, gondolja Daniel Auteuil, azaz François, a műkincskereskedő. Egy értékes vázával állja a tíznapos fogadást, melyben bizonyítania kell, hogy legalább egy hű barát áll mellette.

A sikeres embereknek is van mit tanulniuk, ezúttal emberséget - vallja Patrice Leconte filmrendező. Még szerencse, hogy hősünk kínkeserves fejlődését hagyja nekünk végignevetni.

A Van barátod?-béli François történetét Az Asterix az Olimpián forgatókönyvírója, Olivier Dazat írta, aki megnyerte magának a franciák nagyágyúját, Patrice Leconte-ot (többek között Rizsporos intrikák, 1996; A sziget foglya, 2000; Lány a hídon, 1999, Intim vallomások, 2004).

Leconte azonnal Daniel Auteuil-t képzelte el a műkincskereskedő szerepére. Több filmjében szerepeltette már a népszerű színészt, így például A sziget foglya kapitányaként Juliette Binoche partnere, míg a Lány a hídon-ban késdobáló művészként a modell-énekesnő - és nem mellesleg Johnny Depp gyermeinek anyja - Vanessa Paradis oldalán hódítja meg a közönséget. A rendező izgalmasnak találta egy ennyire szimpatikus pasason keresztül elhihetni, hogy képtelen a mély emberi kapcsolatokra.
Patrice Leconte-nak határozott elképzelése volt Bruno, a François-t segítő, nyílt szívű taxisofőr szerepére is, őt a fiatal Dany Boon alakítja.

A kevéssé ismert színészt a Fegyverszünet karácsonyra című, 2005-ben készült háborús dráma sikere segítette ahhoz, hogy Bruno karakterébe bújhasson.
A zenét Xavier Demerlac szerezte, a L’attirail nevű francia zenekar frontembere, akinek stílusa illik a film édesbús hangulatához.

A Van barátod? egyik érdekessége, hogy megidéz egy jelenetet a francia "Legyen Ön is milliomos"-ból, amelyben a műsorvezető - azaz a gall Vágó István - Jean-Pierre Foucault önmagát játssza. A vetélkedő úgy kapcsolódik a történethez, hogy mint tudjuk, a játékos egyik segítsége az, hogy felhívhatja egy barátját...
Leconte nem titkolja, hogy hamarosan fel szeretne hagyni a rendezéssel, "a csúcson kell abbahagyni" elve alapján. Nyugodjanak meg a filmrajongók, azért ez nem máról holnapra fog bekövetkezni, még van három határozott filmterve, és csak utána búcsúzik a nagyjátékfilmek rendezésétől.
Addig is, javaslom, vesse bele magát mindenki a Leconte-világba. A Van barátod? bemutatójáig, március 27-ig a rendező korábbi, összesen tizenkilenc munkájából válogathat.

*

Van barátod?
Eredeti cím: Mon meilleur ami
Nyelv: francia (magyar felirattal)
Műfaj: vígjáték
Hossz: 92 perc
Forgatókönyv: Olivier Dazat, Patrice Leconte, Jérôme Tonnerre
Rendezte: Patrice Leconte
Operatőr: Jean-Marie Dreujou
Producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
Zenéjét szerezte: Xavier Demerliac
Főbb szerepekben: Daniel Auteuil, Dany Boon, Julie Gayet, Julie Durand
Forgalmazó: Best Hollywood
Gyártási év: 2006
Bemutató: 2008. március 27.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei