2008. március 27.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az éjszaka urai - Diszkózene és drogháborús rendőrdráma New Yorkban

X generáció. Így hívták a hatvanas évek szülötteit, akik hátat fordítottak a szüleiknek. Bobby Green (Joaquin Phoenix) 1988-ban a húszas éveit tapossa, halott anyja vezetéknevét használja. Egy menő, de kétes hírű éjszakai klub üzletvezetője. Apja és bátyja rendőrtisztek, ám Bobby erről mélyen hallgat.

A fiút egy napon azzal keresi meg a családja, hogy segítsen kézre keríteni Vadim Nezhinski (Alex Veadov) drogbárót, akinek Bobby bárjában, az El Caribe-ben van a székhelye. Bobby visszautasítja a segítséget, majd nemsokára bátyja, Joseph Grusinsky (Mark Wahlberg) tart razziát a klubban, de valahogy semmi sem úgy alakul, ahogy kellene.

Bobby a mának él. Szex, drog, bulizás és tengernyi pénz. Gyönyörű barátnője, a bevándorló Amada Juarez (Eva Mendes) méltó társ a pörgésben. A klub jól megy, Bobbyval az orosz tulajdonos Marat Buzhayev (Moni Moshonov) is meg van elégedve. A tisztes őszes Marat-ot Bobby apjaként tiszteli. Éppen egy új klub nyitását tervezik, minden alakulni látszik. Két dolog nem stimmel: Bobby akadékoskodó családja és az, hogy Bobby szeme csak akkor nem ködös a drogtól, amikor alszik. A körülötte zajló események hatására azonban kénytelen tudomásul venni: háború zajlik, s neki ebben - így vagy úgy, de - ki kell vennie a részét…

Őszintén szólva, nehezen hisszük el a tékozló fiúról, hogy hazatér. Bobby igazi lázadó, a tagadás, a függetlenség vágya hajtja, apja szemében még mindig az önfejű kamasz, aki nem akarja megadni magát a szülői szigornak. Mégis, bármilyen erős kezű és dühös is az öreg Bert, tiszteli fia határait, tudja, hogy erőszakkal semmire se menne. Joseph már nem képes ezt belátni, ő eleinte keményen rivalizál Bobbyval. Mindezzel együtt apát és fiait a szeretet motiválja, ez tartja össze.

Azontúl, hogy Az éjszaka urai (We Own the Night) egy izgalmas krimi, James Gray rendező mozijának az a legnagyobb ereje, hogy remekül ábrázolja a magára maradt három férfi egymáshoz fűződő kapcsolatát. Joaquin Phoenix hozza a már A nyughatatlan-ban (Walk the line, 2005) megismert dúvad-karaktert, és nagyon jól áll neki. Az a típusú férfi, akiben tombolnak az indulatok, és nem lehet tudni, mikor törnek felszínre. (Emiatt hasonlítja a rendező Phoenix alakításmódját Al Pacinóéhoz.) Bobby szélsőséges jelleméhez jól passzol a szenvedélybetegség. Az elején még nem sejthető, képes-e kezdeni magával valamit, vagy végleg bedarálja az éjszaka.

Ehhez a túlfűtött hangulathoz, Bobby barátnőjeként remek választás volt a félvér Eva Mendes, aki Amada szerepében talán meggyőzheti a nézőket arról, hogy több mutatós cicababánál. Alakját árnyaltabbra is szánták, hisz igyekszik kitartani Bobby mellett, amíg okosan fel nem ismeri a pillanatot, amikor a háttérbe kell húzódnia.

Mark Wahlberg számára hosszú út vezetett Joseph szerepéig. Talán nem mindenki tudja, hogy ő volt az ismert Marky Mark & the Funky Bunch zenekar alapítója, aztán Calvin Klein-alsóneműkben pózolt modellként, és csak ezután lépett színészi pályára (Boogie Nights, 1997; Sivatagi Cápák, 1999; A Tégla, 2006 stb.). A sors fintora, hogy a rendőrtisztet alakító Wahlbergnek kamaszként volt néhány zűrös ügye. Ám Az éjszaka urai-ban nyújtott alakításáért csak dicséret érheti. Az önértékelési zavarokkal küzdő, kissé agresszív zsaru idővel bevallja hibáit, és elfoglalja a megfelelő helyet a családban. James Gray amúgy igyekezett úgy alakítani Bobby, Joseph és az apjuk szerepét, hogy a színészek egyéniségét is figyelembe vette.

A forgatás alatt Robert Duvallt Joaquin csak Jedi mesternek hívta, mert bármilyen rendezői kérést játszi könnyedséggel megformált. Érdekes, hogy filmbeli fiai hasonlóan viszonyultak Duvallhoz a közös munka idején: Joaquin mindenféle aprósággal provokálta, míg Mark a nagy színésznek járó tisztelettel övezte.

A film alapötletét egy 1988-as New York Times-beli fotó adta - akkoriban a metropoliszban szokatlan méreteket öltött a bűnözés. A rendező az akkori hírekből és futó rendőrségi ügyekből is beemelt a történetbe részleteket. Az éjszaka urai első képkockái rendőrségi akciók fekete-fehér fotói rajtaütésekről, helyszínelésekről. Az egyik képen egy New York-i rendőr kabátján halálfejes címer látható, rajta egy felirat: We own the night (szó szerint: Miénk az éjszaka - innen kapta a mozi a címét).

Ugyanakkor - a mostani harmincas-negyvenes korosztály még emlékezhet - 1988-ban virágzott a diszkóipar, különösen Brooklynban. A film zenéje követi a korszellemet: Clash-t, George Michael-t, Blondie-t, David Bowie-t, a The Specials-t hallhatjuk dübörögni a hatalmas diszkócsarnokban, ahol éjjelente ezrek buliznak.
Az El Caribe klub látványa lenyűgöző. A színek erőteljesek, a hatalmas falak aranyozottan díszítettek - az arany és a ciráda a való életben is jellemző az orosz gazdagokra. A szereplők öltözködése a nyolcvanas évek divatját tükrözi: nagy fülbevaló, laza pöttyös nyakkendő, szűkszárú nadrág. A rendőrök partijain azonban mintha megállt volna az idő, látványra valahol az ötvenes években járhatunk: fakó, előnytelen ruhák, füstös levegő, ódivatú zene (Louis Prima-ra, Jackie Gleason-ra táncolnak), a nőkön alig van smink.

A számtalan akcióból, amit a filmben láthatunk, az esős autósüldözős jelenet az egyik legizgalmasabb. Bobbyt a gengszterek üldözik, gépfegyverrel lőnek rá, a már halott sofőr helyére ugrik be a volán mögé, a hátsó ülés alatt Amada sikoltozik. A zuhogó esőben nem lát semmit, vagy frontálisan ütközik a szembejövőkkel, vagy lelövik, közben apját próbálja szemmel tartani. (Nehéz elhinni, de az eső digitális technikával készült.) A hajmeresztő jelenetet William Freidkin Élni és meghalni Los Angelesben (To Live and Die in L.A., 1985) című filmje inspirálta, de a kész munkában már benne van sok más mellett Visconti, Coppola, Polanski hatása.

Az éjszaka urai nem pusztán rendőrfilm. Az akciók és véres jelenetek mellett végigkövethető egy család drámája, amiben minden szereplőnek át kell értékelnie az addigi életét. Kié az éjszaka? A válasz soha nem lesz végleges, a harc örökké tartani fog, a három férfi azonban túllép személyes problémáin, és a dráma igazi családdá kovácsolja őket.

*

Az éjszaka urai
Eredeti cím: We Own the Night
Műfaj: thriller
Nyelv: angol (magyar felirattal)
Rendező: James Gray
Forgatókönyvíró: James Gray
Operatőr: Joaquín Baca-Asay
Jelmeztervező: Michael Clancy
Zene: Wojciech Kilar
Vágó: John Axelrad
Főbb szerepekben: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Robert Duvall, Oleg Taktarov, Alex Veadov, Moni Moshonov

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei