2008. március 28.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Nagy Lebowski - Nem áprilisi tréfa egy Coen-vígjáték

Tombolhat a Coen-láz, a Budapest Film jóvoltából március 11-én újra megjelent az alkotó-testvér-pár 1998-as szimplán zseniális agymenése, a The Big Lebowski.

Adva van egy tag, akinek Jeff Lebowski (Jeff Bridges) a neve, de mindenki csak Dude-nak (magyar fordításban Tökinek) hívja. Munkanélküli, a világ leglustább embere, egész nap nem csinál semmit, maximum a tekeklubba jár. Mígnem egy nap, miután épphogy hazaér, a lakásában várja két nem túl bizalomgerjesztő alak, és pénzt követelnek tőle: a felesége tartozását. Töki persze nem él házastársi viszonyban senkivel, így hamar kiderül, hogy ők egy másik, a gazdag Jeff Lebowskihoz jöttek, aki viszont nem itt lakik, ergó rossz helyen járnak.

Búcsúzóként azért az egyik tag még levizeli Töki szőnyegét. Ez a nem feltétlenül civilizált tett hihetetlen események garmadáját indítja, kezdve a névrokonnal való találkozástól egy emberrabláson és nihilistákon át egymillió dollárig. Több szót azonban a sztoriból leírni nem fogok - minimum csúnya halál járna e tettért egy Coen-filmben -, mert annyira remekül van megírva, hogy azt látni kell (akik meg látták, úgyis tudják, miről van szó, nekik most itt az alkalom, hogy meg is vegyék).

Ethan és Joel Coen az 1996-os Fargo hatalmas szakmai (Oscar-díj a forgatókönyvnek és a főszereplőnőnek, Frances McDormandnek -aki egyébként Joel Coen felesége 1984 óta) és viszonylagos anyagi sikere után (5 millióból készült, és 25-öt hozott vissza az USA-ban) készítette el 1998-ban a Nagy Lebowskit. Amerika egyik legtehetségesebb testvérpárosa (a másik az amerikai fociban jeleskedő Peyton és Eli Manning) ezzel a filmjükkel nem robbantott kasszát (15 milliós büdzsé mellett 17 milliós bevétel Amerikában) és nem üdvözölték őket annyira a filmesek sem, pedig a tesók egyik legjobb munkája az amúgy szinte csak kiemelkedő darabokból álló életművükben (kivétel a Kegyetlen bánásmód és a Betörő az albérlőm).

A Nagy Lebowski - ahogy az Coenéknél lenni szokott - egy klasszikus hollywoodi műfaj "kifordítása": ebben az esetben leginkább egyetlen film, az 1947-es film noir, a Hosszú álom (angolul The Big Sleep, innen a címben az utalás), amely a híres magánnyomozó, Philip Marlowe egyik legjobb mozgóképes adaptációja (itthon is megjelent DVD-n).

Az eredeti ponyvaregény írója, Raymond Chandler egyik jellegzetes kézvonása a furcsa és folyamatosan változó, epizodikus, sok szálat bevezető történetek voltak (elnézést a ködös fogalmazásért, de nem akarok poéngyilkos lenni). Ezt vették alapul Coenék, és alakították a saját kedvükre. Így teremtették meg legkülöncebb hőseiket, kezdve a világlustája Dude-tól haverján, a Vietnamban kissé begőzölt Walteren (John Goodman) át a feminista avantgárd művésznőig, a gazdag Lebowski lányáig (Julianne Moore). A testvérpáros kedvenc színészei is felbukkannak: Steve Buscemi, John Turturro és Peter Stormare is megjelennek kisebb-nagyobb szerepekben (plusz az RHCP-s Flea is). Minden egyes karakter vagy totál idióta vagy született vesztes ebben a szétzilált, ok-okozatoktól mentes káoszvilágban.

A Nagy Lebowski divatos szóval élve valódi kultfilm, amely abszolút megérdemelte az újbóli DVD-kiadást. Van magyar szinkron, de szigorúan csak angolul szabad nézni, mert a párbeszédek lényege, humora elvész magyarul. Az egylemezes terjedelem ellenére extrák is helyet kaptak: egy Így készült-film érdekes információkkal (eredeti nyelven angol felirattal), Jeff Bridges fotógalériája és forgatási jegyzetek. Bár a borító nem túl vonzó, kötelező vétel (a polcon úgyis csak az oldalát látni)!

*

A Nagy Lebowski
Eredeti cím: The Big Lebowski
Menünyelvek: angol
Hang: Angol DD 5.1, Magyar DD surround 2.0, Cseh DD 5.1, Lengyel DD surround 2.0, Orosz DD sztereo 2.0, Angol DTS 5.1
Feliratok: magyar, angol, bolgár, cseh, horvát, izlandi, lengyel, szlovén
Extrák: Hangbeállítás, Jelenetválasztás, Feliratozás több nyelven, Így készült filmográfiák, Mortimer Young bevezetője, Jeff Bridges fotógalériája, Érdekességek
Képarány: 16:9
Megjelenési formátum: DVD
Megjelenés: 2008. március 11.
Ajánlott fogyasztói ár: 1990,- Ft
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei