2008. április 2.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Áprilisban ismét Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Immáron tizenötödik alkalommal köt ki Budapesten a Titanic, rakománya pedig ezúttal is különleges: botrány-, művész-, kultusz-, és dokumentumfilmekből áll. A kortárs filmek és rendezők bemutatására szakosodott fesztivál az évek során felküzdötte magát a nemzetközileg is elismert rendezvények sorába.

1993-ban még nem gondolták a szervezők, hogy tizenöt év múlva ilyen nagyszabású, neves fesztivál válik a Titanicból, hogy ennyi teltházas vetítést, ennyi elismerést tudhatnak magukénak. Azonban ez a hajó nem süllyedt el, hanem megállíthatatlanul halad, és évről évre olyan alkotásokat hoz el a magyar mozikedvelőknek, amelyeket egyébként nem volna lehetőségük megnézni.
Idén az ötven nagyjátékfilm mellett jó néhány dokumentumfilmet és rövidfilmet is láthatnak az érdeklődők. Ahogy azt már megszokhattuk, a filmeket különböző szekciókba sorolták, szám szerint kilencbe. Ezek között olyanok szerepelnek, mint A bűn mélységei (gyilkosság, szerelem, erőszak, tragédiák és bűn minden mennyiségben), a Filmdokk (dokumentumfilmek Marlon Brando-ról, cirkuszról és alvilági bandákról, többek között), a Japán tenger (japán Szamócás süti, és az is kiderül, hogy Szörnyek vagyunk), vagy a Zene mindegykinek (gyermeki dalciklus egy kiskutyáról, sosem látott felvételek Bob Dylanről, és egy kis chili - szóval zene, zene, zene).
A fesztiválnak ezúttal is négy budapesti mozi ad otthont: az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a központ, ahogy azt már megszokhattuk, részt vesz továbbá a Toldi Mozi, a Vörösmarty és az Örökmozgó Filmmúzeum.
2006 óta a fesztiválon átadják a Hullámtörők díjat, melyet egy nemzetközi zsűri ítél oda a legjobbnak választott filmnek. A díjjal egy 10 000 eurós összeg is együtt jár, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlott fel. (A díjat 2006-ban Ilja Krzsanovszkij: 4 című filmje, tavaly Esteban Sapir Antenna című munkája kapta.)
A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2008-ban április 3. és 13. között kerül megrendezésre, a részletes program, és a filmek rövid ismertetői a www.titanicfilmfest.hu oldalon olvashatók.

*


Helyszínek:
Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Toldi Mozi
1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Vörösmarty Mozi
1075 Budapest, Üllői út 4.

Örökmozgó Filmmúzeum
1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.

Időpont: 2008. április 3-13.
Bővebb információ: www.titanicfilmfest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
hk 2008-04-03 23:34:06
A jegyárak:

Uránia - 920 Ft
Toldi - 850 Ft
Vörösmarty - 700 Ft
Örökmozgó - 600 / 800 Ft

nem
regisztrált
Pokémon 2008-04-03 21:57:50


Mennyiért vesztegetik a jegyeket?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei