2008. április 3.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Van barátod? - Magányos farkas barátot keres

François (Daniel Auteuil) sikeres műkincskereskedő, akit mindenki utál. Bruno (Dany Boon) taxis, bárkihez van egy jó szava. Az utcán simán elmennének a másik mellett, ez a film mégis kettejükről szól. Mit kezdhet két ilyen fickó egymással?

A válasz: barátkozni próbálnak. A gond csak annyi, hogy nem egyezik az indíték. François igazi érdekember. Amit nem kap meg pénzen, az nem is fontos. Nyerő vállalkozás, odaadó barátnő, elegáns lakás Párizs belvárosában. Egy napon azonban üzlettársa, Catherine (Julie Gayet) neki szegezi a kérdést: van-e valaki, aki szereti, van-e barátja? Oh, hát persze - vágja rá François. Erre Catherine fogadást ajánl: tíz nap alatt mutasson fel egy barátot, vagy oda kell adnia a frissen vásárolt, méregdrága antik vázáját. François lelkesen belefog a barátkeresésbe, de nem nagyon vergődik zöldágra. Az idő azonban halad. Megismeri Brunót, a kedves taxist, és ráveszi, tanítsa meg arra, mi is a barátság. A jószívű Bruno gyanútlanul elvállalja a mentor szerepét...

Egyedül nem megy - hangzik az ismert dalban, François azonban túl önző ahhoz, hogy barátja legyen, ami különösebben nem is érdekli. A fogadást hiúságból vállalja el és azért, mert nem ismeri önmagát. Úgy gondolja, a barátkozás is olyan, mint az üzlet, némi trükközéssel meg lehet tanulni. A gond csak az, hogy eszébe se jut, hogy a barátság őszinteség és odafigyelés kérdése. - Légy önmagad és mosolyogj! - mondja Bruno, de hát könnyű azt mondani egy undok fráternek.

François belekapaszkodik három szóba: megnyerő, mosolygós, megbízható - ez a barátságos ember három ismérve. És miközben görcsösen igyekszik ellesni a titkot, számtalan nevetséges helyzetet idéz elő. Mert lássuk be, elég röhejes, ha negyvenéves fejjel, kétségbeesetten próbál valaki rájönni, mi is a barátság. Miközben François megismeri Brunót, egy addig ismeretlen világ tárul fel előtte, ahol szeretet, bizalom, egyszerűség uralkodik. Nem is igazán érti, mi zajlik körülötte, ragaszkodik a saját, jól bevált, monetáris szabályaihoz. Idővel aztán kiderül, hogy nem csak ő van rászorulva egy szívbéli kapcsolatra. A mosolygós, szerethető mackó, Bruno épp olyan esendő, ha nem jobban, mint François.

Patrice Leconte rendező jó érzékenységgel talált rá színészeire. Auteuil valóban ügyesen hozza az utálatos, szívügyekben esetlen üzletembert, akiben mégis megvan a változtatás képessége. Dany Boon kékszemű, mosolygós Brunója pedig annyira meggyőző, hogy legszívesebben meghívnánk egy pofa sörre ezt a nyílt szívű pasast.

A Van barátod? egyik legérdekesebb jelenetében, a francia "Legyen Ön is milliomos" vetélkedőben Brunót mint versenyzőt láthatjuk viszont. Itt látunk rá a legteljesebben az ő karakterére, aki azontúl, hogy könnyen barátkozik, egy két lábon járó - ez esetben elég lámpalázas - lexikon. Jean-Pierre Foucault nem csupán moderátor, hanem pszichológus is, aki ellenállhatatlan magabiztossággal terelgeti a győzelem felé a reszkető Brunót. Az ötlet tényleg eredeti, tökéletesen passzol a sztoriba, a műsor közbeni tisztázó telefonbeszélgetés François-val azonban egy kicsit túl hosszú ahhoz, hogy hiteles legyen.

A Van barátod? könnyed és vidám hangnemben tolmácsolja, ahogy egy ellenszenves férfi, a tipikus kereskedő prototípusa megtanulja az emberséget. Francia báj az élet nagy kérdéseivel keverve: az eredmény egy izgalmas, szórakoztató mozi, Xavier Demerliac édesbús, tangóharmonikás muzsikájával.

*


Van barátod?
Eredeti cím: Mon meilleur ami
Nyelv: francia (magyar felirattal)
Műfaj: vígjáték
Hossz: 92 perc
Forgatókönyv: Olivier Dazat, Patrice Leconte, Jérôme Tonnerre
Rendezte: Patrice Leconte
Operatőr: Jean-Marie Dreujou
Producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
Zenéjét szerezte: Xavier Demerliac
Főbb szerepekben: Daniel Auteuil, Dany Boon, Julie Gayet, Julie Durand
Forgalmazó: Best Hollywood
Gyártási év: 2006
Bemutató: 2008. március 27.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei