2008. április 9.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csillagpor - mese felnőtteknek... vagy gyerekeknek?

A filmes fantasy-divat Neil Gaiman csodaszép könyvét is utolérte: mozgókép lett belőle, és bár nem sikerült kifejezetten jól, az átlagból azért kikandikál a feje búbja. Robert de Niro meg egy transzvesztita kalóz.

Hol volt, hol nem volt élt egyszer egy Tristan nevű ifjú (Charlie Cox), aki végtelenül szerelmes volt a szép Victoriába (Sienna Miller). Hogy elnyerje a lány kezét, megígérte neki, hogy elhozza azt a hullócsillagot, amelyet együtt láttak lehullni. Az egyetlen bökkenő, hogy a csillag nem a mi világunkban esett a földre, hanem a Tristan lakóhelyével szomszédos csodákkal teli varázsbirodalomban. És akad még egy előre nem várt probléma: ha egy csillag lehull az égből, és netalántán bűvös vidékre pottyan, emberi alakot ölt, méghozzá egy gyönyörű lányét (akit földi nevén Claire Danesnek hívnak, csillagként Yvaine-nek). Persze Tristannak nemcsak a szívével kell megküzdenie útja során, hanem egy gonosz boszorkánnyal (Michelle Pfeiffer) és egy nemkülönben álnok herceggel (Mark Strong). Előbbi az örökélet, utóbbi a leendő királysága miatt akarja életét venni az igéző csillaglánynak. Szerencsére azért akadnak jószívű emberek is varázsföldön, akik segítik Tristant, ilyen a fent már említett Shakespeare kalózkapitány (Robert de Niro). És hogy a végén kinek a szerelmét választja az egyszerű inasból kardforgató hőssé váló Tristan? Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.
A Csillagpor először 1997-ben jelent meg rajzokkal illusztrált könyv alakjában. Neil Gaiman, a kortárs angol-amerikai irodalom kiemelkedő alakja (az ő nevéhez fűződik a képregénytörténelem egyik mérföldköve, a Sandman-széria, valamint az itthon is sikert aratott Amerikai istenek) egy felnőtteknek szóló, ugyanakkor hamisítatlan mesetörténettel kápráztatta el a fantasy-rajongókat. 2007-ben Matthew Vaughn, a remek Torta című gengszterfilm rendezője gondolta a pillanatot megfelelőnek, hogy vászonra vigye Gaiman fantáziáit. Filmje kicsit leegyszerűsített, átszabott a regényhez képest, amivel nem lenne semmi gond, ha nem lenne egyébként néhány gond a mozival. A Csillagpor filmváltozata azonban még így is sokkal jobb, mint az elmúlt egy-két év fantasy-adagja, gondolok itt az Ébredő sötétségre, vagy az Eragonra, sőt megkockáztatom, hogy talán a Narniánál is erősebb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kiemelkedő alkotás vagy szórakozás lenne a Csillagpor, mert nem az. Kezdjük a rosszal.
A legnagyobb negatívum a Csillagporral, hogy nem tudja eldönteni, kinek szól, és ez rányomja a bélyegét a teljes kétórás játékidőre. Gyerekeknek erőszakos és véres; felnőtteknek, fiataloknak viszont komolytalan, de nem annyira, hogy átmenjen iróniába. A film egy nagyon keskeny sávon próbál egyensúlyozni, és nem feltétlenül állja meg a helyét, mert nem lehet egyszerre mindenkinek az igényeit kielégíteni (vagy legalábbis így nem).
A film pozitív oldala a látványvilág és a szereposztás. Hetvenmilliós költségvetésből az alkotók olyan világot hoztak létre és olyan trükkökkel népesítették be, amelyek a kétszer ekkora büdzsével rendelkező fantasy-filmeknél is jobban néznek ki. A színészgárda is szinte csak jól hangzó nevekből áll: Michelle Pfeiffer, Claire Danes, Robert de Niro (az egykori taxisofőr és dühöngő bika mint női ruhákba bújó kalóz - na, ez azért nem semmi), Sienna Miller, Peter O’Toole és Rupert Everett. Egyetlen gyenge pont a főszereplő, Charlie Cox. Ő valahogy nem képes felnőni a héroszi szerephez, nem tudja elhitetni, hogy ő igazi megmentő, hősszerelmes, nemcsak egy hétköznapi fiú, akit bebolondított a falu széplánya.
Összegezve a Csillagpor egyszerhasználatos fantasy-film, amely egyáltalán nem bántja a szemet, mint mostanában elszaporodó társai (reméljük az idei Narnia-folytatás kivétel lesz), de nem is válik meghatározó élménnyé. Nem több mint egy látványos, helyenként vicces mozi neves színészekkel. Szerencsére a mozipremier kapcsán kiadták itthon Neil Gaiman eredeti könyvét is: így film előtt, után vagy helyett mindenképpen ajánlott elolvasni.

Extrák: Kevésszámú extra kapott helyet a DVD-n, egy nem vicces bakiparádé, érdektelen kimaradt jelenetek, egy előzetes. Viszont az Így készült-werkfilm kifejezetten információdús és érdekes. A félórás időtartam alatt szinte mindenki megszólal Neil Gaimantől Matthew Vaughn-on át Robert de Niróig, akik rengeteg érdekességet elárulnak a forgatásról.

*


Csillagpor
Eredeti cím: Stardust
Hang: angol DD 5.1, magyar DD 5.1, cseh DD 5.1, lengyel stereo
Extrák: Interaktív menük, közvetlen jelenetválasztás, előzetes, werkfilm, kimaradt jelenetek
Képarány: 16:9
Megjelenési formátum: DVD
Megjelenés: 2008. március 17.
Ajánlott fogyasztói ár: 2990,-

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei