2008. április 14.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bolondok aranya - Kincsvadászat és szerelmi csaták a Karib-tengeren

Megtalálni a tenger mélyén egy 18. századi spanyol királynő hozományát és újra elnyerni ex-feleségének, Tessnek a kegyeit - Ben "Finn" Finnegant kizárólag ilyesfajta célok hozzák lázba. Romantika, humor és kaland földön, vízben, levegőben A randiguru rendezőjének új mozijában.

Ben "Finn" Finnegan (Matthew McConaughey) éppen megszállottan kutat az után a negyven láda felbecsülhetetlen értékű spanyol királyi kincs után, amely a legenda szerint 1715-ben süllyedt el az óceánban. Pár nap választja el a válópertől feleségével, Tessel (Kate Hudson), aki időközben belefáradt a reménytelen kincskeresésbe. Tess ezért új életet kezd a multimilliomos Nigel Honeycutt (Donald Sutherland) luxusjachtjának fedélzetmesterként.

Finn váratlan kutatási nyomra bukkan, majd a váláson frissen túljutva a Tess munkahelyéül szolgáló jachton köt ki. Itt ráveszi Honeycuttot és leányát, Gemmát (Alexis Dziena), hogy támogassák a most már ígéretes kincsvadászatot. Azt azonban elfelejti közölni, hogy rajtuk kívül még ketten keresik ugyanazt: Finn egykori mestere, Moe Fitch (Ray Winstone) és Bigg Bunny, a hírhedt gengszter (Kevin Hart) is szagot kapott...

A Bolondok aranya rendezőjének, Andy Tennantnak a nevét már több kosztümös filmből és vígjátékból ismerhetjük (A randiguru - Hitch, 2005; Mindenütt nő - Sweet Home Alabama, 2002; Anna és a király - Anna and the King, 1999 stb.). Tennantot izgatta az a sokszínű szakmai feladat, amelyet a forgatókönyv sejtetett, hiszen itt többféle műfajt kellett ötvöznie, ráadásként a film egyik különlegességét adó tenger alatti jelenetekkel. Ez utóbbiról sokan szerették volna lebeszélni, mivel a természetben való forgatás számos nehéz és kiszámíthatatlan helyzeteket hozhat. Szerencsére a rendező kalandvágya hőséivel azonos mértékűnek bizonyult.

Kate Hudson és Matthew McConaughey 2003-ban már alakítottak egy nagy sikerű szerelmes duót a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (How to Lose a Guy in 10 Days, 2003) című romantikus vígjátékban. Az ott alakított párosuk győzte meg a Bolondok aranya alkotóit, hogy ők alakítsák az épp váló házaspárt.

A film kicsit döcögősen indul, és eleinte csupán egy csacska vígjátékot ígér, kiszámítható gagekkel. Hősünk, Finn kincsvadászó szenvedélye és másoknak tett betarthatatlan ígéretei között vergődik. Ő tudja a legkevésbé, hol találják meg másnap, többen pályáznak a fejére vagy a nem létező pénzére, Finn azonban leginkább csak kidumálni és megúszni képes a dolgokat, és állítólag mindeközben rendületlenül szereti Tesst.

Amikor Tess és Finn újra találkoznak Honeycutt luxusjachtján, összetettebbé válik a történet. Adott egy ex-házaspár, akiket szenvedélyük - a tengerszeretet, a kincsvadászat és a testi örömök - valaha összetartott, de az élet realitásához való viszonyuk teljességgel elválasztja őket egymástól. Bár Fin már talál valami fogódzót a további kutatáshoz egy családcímeres tányér képében, a keresés folytatásához azonban pénz is kellene.

Tess titkon gondolkodik rajta, hogy megnyeri magának Honeycuttot a tervhez, de igazából Finn éri el a maga teljesen esztelen és vakmerő módján, hogy a multimilliomos támogassa őket. Így fonódik össze újra Finn és Tess története, és így érti meg a néző is, miért jó, egymást kiegészítő páros ők. Tess a tanult, tudatos, megfontolt nő, akit Finn ösztönössége tud igazán az álmai felé vinni. Finn ugyan nem egy bonyolult pasas, a szepszist (vérmérgezés) szexisnek érti, és meglehetősen zűrös is, de egy dologban sokkal többet tud Tessnél: nem adja fel az álmát egy percre sem.

Matthew McConaughey eddig jórészt a könnyű műfajokban alakított, és vígjátéki-romantikus arcát itt sem tagadja meg. Kidolgozott felsőtest, letörölhetetlen vigyor: ő az a vidám jó pasi, aki mindig megússza. Játéka inkább ujjgyakorlat, nem akar többet kihozni Finn kissé felszínes karakteréből.

Kate Hudson Tessként sokkal többet ad a nézőnek: végig érezzük azt a bizonytalanságot, amit az okoz, hogy az álmai és a realitás között képtelen választani. És sokkal érzékenyebben ábrázolja az érzelmi kötődést ex-párja felé, mint fordítva. Meglepetést okoz a viszonylag ismeretlen Alexis Dziena Gemma szerepében, aki kellően buta és egy szintig mégis fejlődőképes lány, bár fejlődését sok minden nem indokolja, hiszen a rengeteg pénztől az iszonyúan rengeteg pénzig eljutni nem nagy motiváció. A ruhamániás Gemma egyébként, köszönhetően a tervezőknek, számos érdekes öltözékben domborít.

Az, hogy Donald Sutherland játssza Honeycuttot, ad egy kis elegáns többletet ehhez az amúgy meglehetősen könnyed mozihoz. Az öregedő, enyhén szenilis, kicsit finomkodó multimilliomos nem igazán tud mit kezdeni költekező és botrányt botrányra halmozó lányával. Valami újra vágyik, és éppen ezt kapja meg Tesstől és Finntől. Amikor Honeycutt faggatni kezdi Tesst az álmairól, meglátjuk Honeycuttban az éleslátó, sokat megélt férfit. Sutherland a legrövidebb jeleneteibe is belecsempész valami kis finomságot, amitől egy szimpla mondat is izgalmasabbá válik. Közös párbeszédükben Kate Hudsonnal érződik, Kate-et mennyire inspirálta a nagy színészmester.

A természetábrázolás e filmnek vitathatatlan érdeme. A holdfényes tenger, ahogy a kincsvadászok naptól kiszívott hajjal ülnek a hajón, vagy amikor az ömlő trópusi esőben egy nyitott ablakú éjszakai bárban várják a jobb időt, egy füves domb az alkonyatban, amelynek tetején egy kedves, régi templom áll - szinte mi is ott érezzük magunkat ezeken a helyeken.

A tenger alatti felvételek aztán megint egy teljesen egyedi atmoszférát nyújtanak, néhol hajmeresztő akciójelenetekkel, és hihetetlen tüdőkapacitású amatőr búvárokkal. Az operatőr, Don Burgess már rendelkezett tengeri tapasztalattal, ő fényképezte ugyanis a Számkivetett (Cast Away, 2000) című mozit és a Forrest Gumpot (1994).

Ha szerettük annak idején A smaragd románcát (Romancing The Stone, 1984), akkor nem fogunk csalódni a Bolondok aranyában sem. A szerelem és a kincs utáni vadászat tulajdonképpen elválaszthatatlan dolgok, és mindkettő szükséges a boldogsághoz - ez lehetne talán e film egyszerű, ám örökérvényű mottója.

*

Bolondok aranya
Eredeti cím: Fool’s Gold
Nyelv: angol (magyar felirattal)
Műfaj: romantikus kalandfilm
Hossz: 113 perc
Rendezte: Andy Tennant
Forgatókönyv: John Claflin, Daniel Zelman, Andy Tennant
Operatőr: Don Burgess
Producer: Donald De Line, Bernie Goldmann, Jon Klane
Zenéjét szerezte: George Fenton
Látványtervező: Charles Wood
Főszereplők: Kate Hudson, Matthew McConaughey, Donald Sutherland, Ray Winstone
Korhatár: 12 év
Gyártás éve: 2008
Forgalmazza: InterCom
Hazai bemutató: 2008. április 10.
Honlap: www.bolondokaranya.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei