2008. április 15.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Indy, Hulk, Hellboy, Vasember, Szex és NY... - új filmek mindenkinek

Filmelőzetes összeállításunkban elsősorban a kasszasikernek ígérkező hollywoodi produkciókkal foglalkozunk. Ahogy tavaly, idén is rengeteg a folytatás, és még több a képregényfilm, de első ránézésre az idei felhozatal több mint meggyőző. A hűvös mozitermek így nemcsak a meleg ellen nyújthatnak menekülést, hanem csábító szórakozásokat is ígérnek.

Vasember

A Magyarországon kevésbé ismert képregényikon első mozgóképes kalandja az indítófilmje az idei blockbuster-áradatnak. Tony Stark milliomos feltalálóból egy afganisztáni terroristafogság után csodapáncélzatba bújt egyszemélyes hadsereg válik. Remek színészek (Robert Downey Jr, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard), látványos CGI-orgia, és biztos, hogy nem ez lesz a világ legkomolyabb filmje. Egyetlen probléma talán az lehet, hogy a rendező, Jon Favreau trilógiának tervezi a Vasembert, de remélhetőleg nem esik ugyanabba a hibába, mint Bryan Singer a Superman visszatérrel, azaz nem áldozza fel az első részt a többi oltárán.

Magyarországi bemutató: 2008. április 30.
Várokozás-faktor: 7/10

*

Speed Racer - Totál turbó

Vajon a Mátrix után is van új a nap alatt? A Wachowski-testvérek - miután tönkretették Neót a két folytatással és producerként közreműködtek a bicskanyitogatóan gyenge V mint vérbosszúban - egy mangát adaptáltak filmvászonra. A Speed racer a hatvanas években rajzfilmként nagy siker volt nemcsak Japánban, hanem Amerikában is. Wachowskiék tervei szerint játékfilmverziójuk igazi családi film lesz, amelyben mindenki megtalálja a számára vonzót: azaz a lényeg CGI a köbön, szerelem, akció és humor. A szereplőgárda mindenestre elsőosztályú: Susan Sarandon, John Goodman, Christina Ricci, a főszereplő Emile Hirsch (az Út a vadonba hőse), és feltűnik Matthew Fox, a Lost-rajongók legnagyobb örömére.

Magyarországi bemutató: 2008. május 8.
Várakozás-faktor: 6/10

*

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Lehet, hogy Harrison Ford huszonhét évvel idősebb Az elveszett Frigyláda Fosztogatói óta, de a trailer alapján Indy még mindig ugyanolyan jó, mint régen. A főgonosz pedig nem más, mint a szovjet ügynököt alakító, Cleopatra-frizurás Cate Blanchett. A lényeg: mindenki a moziba! Önfeledt szórakozás várható, az a fajta, amilyet csak a két varázsló, Steven Spielberg és George Lucas tud. A történet lényegtelen, csak az ostor és a kalap számít.

Magyarországi bemutató: 2008. május 22.
Várakozás-faktor: 10/10

*

Szex és New York

Carrie Bradshaw és barátnői visszatérnek, de nem a tévéképernyőkre, hanem a mozivásznakra. Egyértelműen nem azért, hogy még egy bőrt lehúzzanak a nagysikerű HBO-sorozatról. A történet onnan folytatódik, ahol a televízióban véget ért: Carrie (Sarah Jessica Parker) készül az esküvőjére, Miranda, Charlotte és Samantha is a férfiakkal próbál egyenesbe jönni. Rajongók biztos megnézik, és még az is előfordulhat, hogy valamennyire szórakoztató lesz.

Magyarországi bemutató: 2008. június 5.
Várakozás-faktor: 4/10

*

A hihetetlen Hulk

Edward Norton mint hatalmas zöld szörny? A 2003-as nem túl sikeres Ang Lee-féle Hulk-film után a gyártó Marvel úgy gondolta, hogy nem folytatást készítenek, hanem új alapokról indítják a franchise-t, ami hűen követi a képregényt, nem úgy, mint az ázsiai direktor által levezényelt unalomba fulladó első mozi. Norton a forgatókönyv megírásánál is oroszlánrészt vállalt (ismert, hogy a színész az Amerikai História X-et is újravágta). A filmmel az előzetes megtekintése után egy probléma lehet: Hulk. Egyrészt nehéz elhinni, hogy Edward Nortonból háromméteres, brutális zöld monstrum lesz, másrészt nem is néz ki jól a CGI-Hulk. Persze ki tudja, lehet még jó film is, de a rendező neve sem ad túl sok okot a bizakodásra. Louis Leterrier eddig olyan örökérvényűnek nem nevezhető darabokat készített, mint a Szállító I és II.

Magyarországi bemutató: 2008. június 12.
Várakozás-faktor: 5/10

*

Wanted

Egy nem igazán híres képregény nem túl szöveghű adaptációja, mely az Éjszakai Őrséggel bizonyító Timur Bekmambetov hollywoodi bemutatkozása. Az előzetes alapján a film egy megkésett Mátrix-klón akciómozinak tűnik, a bullet time ma már olyan lerágott csont, hogy szinte kizárólag csak napjaink trash-királya, Uwe Boll (A király nevében, Bloodrayne) használja. Persze ettől még lehet látványos és szórakoztató a Wanted, kérdés, hogy mennyire vonzza a közönséget a csontsoványra fogyott Angelina Jolie és a Vágy és vezeklés után rendesen megizmosodó James McAvoy.

Magyarországi bemutató: 2008. június 26.
Várakozás-faktor: 5/10

*

A Sötét Lovag

A tragikusan idén elhunyt Heath Ledger utolsó befejezett filmszerepre, melyben Jokert, Batman örök ellenségét alakítja. Christopher Nolan a zseniális Batman kezdődik után előreláthatólag ugyanolyan magas színvonalon küldi Gotham sötét utcáira Christian Bale-t. Az első részben játszó Katie Holmes-t az alkotók lecserélték Maggie Gyllenhaalra, a többi mellékszereplő (Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman - nem rossz névsor) viszont maradt, sőt kiegészült Aaron Eckharttal, aki Gotham kerületi ügyészét, Harvey Dentet játssza. Belöle lesz Batman másik emblematikus ellenfele, Kétarc - valószínűleg már a Sötét Lovagban.

Magyarországi bemutató: 2008. július (amerikai premier: 2008. július 18.)
Várakozás-faktor: 10/10

*

Hellboy II: Az Aranyhadsereg

Pokolfajzat visszatér, és erősebb, mint valaha. Guillermo del Toro Budapesten forgatott fantasy-akciófilmjére a legjobb -nem magyar- szó a cool. A látványvilág csodálatos, a fantázialények gazdag képzelőerőről tanúskodnak. A film olyan, mintha a Men in Black keveredne a Pán labirintusával. Az egyébként jól sikerült első rész után del Toro még több akciót ígér, így könnyen előfordulhat, hogy a Hellboy II a nyár egyik titkos robbanása lesz, attól függetlenül, hogy még mindig csak a képregényfanatikusok ismerik hazánkban a karaktert.

Magyarországi bemutató: 2008. nyár (amerikai premier: 2008. július 11.)
Várakozás-faktor: 7/10

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei