2008. április 16.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál - Csak egy szerelmesfilm

Egy halottakat fotózó, békésen éldegélő családapa, egy lány, aki el akar menekülni, ki tudja, mi elől, egy véletlen baleset, egy apró hazugság, ami egyre csak növekszik - aztán már minden jön magától. Van szenvedély, van szerelem, vér is folyik, és érzelmek csapnak össze, de ez akkor sem Csak egy szerelmesfilm.

Kulcsfontosságú jeleneteket a film legelején megmutatni kockázatos vállalkozás. Kivéve, ha a néző ekkor még nem tudja, hogy azok a bizonyos képsorok majd egy igen összetett cselekményű alkotás megoldását fogják adni cirka két órával később.

Ole Bornedal rendező és forgatókönyvíró így abszolút sikerrel jár - az ügyesen szőtt cselekményszál még úgy is kibogozhatatlan, hogy előre látjuk a végét; a film egyszerűen odanyom a székhez, és szorít egészen az utolsó kockáig.
Jonas (Andres W. Berthelsen) éli a konvenciókkal teli, szürke életét (már amennyiben egy bűnügyi fotós élete szürke), feleséggel, két csemetével, egészen addig, amíg be nem csapódik az életébe Julia (Rebecka Hemse), a szó szoros értelmében: hiszen egy autóbaleset kapcsán akadnak össze. Míg Jonas és családja sértetlenül ússza meg, Julia kómába kerül.

A lelkiismeretével küszködő férfi meglátogatja a kórházban, és ezzel indul el a lavina, ami végül maga alá temeti. Előkerül egy hatalmas, gazdag család (Juliáé, persze), a halott kedvesről kiderül, hogy annyira nem is halott, viszont dühös, Jonasból pedig pillanatok alatt olyasvalaki válik, aki sosem volt, legfeljebb merészebb álmaiban.

A Csak egy szerelmesfilm egyfelől egy utazás, Jonas kiruccanása a valóságból egy ismeretlen, vonzó világba, amely félelmetes kontrasztban áll eddigi életével. Másfelől viszont egy modern Orpheus - Euridiké történet, csak éppen itt a lány néz vissza, átvitt értelemben persze. Hiszen ahogy Julia emlékezetébe lassan-lassan visszacsöppennek a múlt foszlányai (képileg egyébként szépen, hatásosan megoldva történik mindez), úgy lesz egyre világosabb, hogy se a régi, se az új szerelem nem lehet igazi. Így az egyetlen megoldás az, ha eltűnik, és minden visszazökken a régi kerékvágásba. Már ameddig.

Julia maga a megtestesült szabadság, egy bohém, aki csak utazik, csak él, csak szeret, csak elfordul, majd újra kezet nyújt. Ahogy éppen a kedve tartja. Mindazt képviseli, ami Jonas világától a lehető legtávolabb esik, így az ismeretlen vonzása két vállra fekteti a jól bejáratott házaséletet, hogy viharszerűen végigsöpörjön, majd elvonuljon. Ahogyan az már csak lenni szokott.

A film feszeget bizonyos műfaji határokat is, hiszen feltűnik például a rejtélyes, bekötözött arcú tolókocsis, aki meglehetősen hátborzongató jelenetekkel egészíti ki a történetet, általa hajlik már-már thrillerbe a korábban kriminek induló, megtévesztésből kommersz-gúnyoló címet viselő mozi. De ugyanilyen "ínyencség" a Jonas munkájából adódó számos jelenet, melyek olykor humorban sem szenvednek hiányt (a feketébbikben, természetesen).

A fokozatosan és gondosan adagolt darabkák végül aztán összeállnak, hogy egy különleges elegyet alkotva tárulhasson elénk maga a történet, ami önmagában véve nem volna ilyen ütős, ha nem lenne az a művészi körítés (mind képileg, mind tartalmilag), ami megadja a film igazán egyedi, keserű-füstös ízét. Egyszerre mutat sokat, és nagyon keveset, és az ember valóban egy pillanatra sem kalandozhat el, ha követni szeretné a szinte percenként változó helyzeteket, és az alapvetően kusza eseményeket.

Kellemes, (szerencsére) happy end-mentes film noir a Csak egy szerelmesfilm, ami valóban az első perctől az utolsóig élvezhető, és egyáltalán nem kiszámítható. Kicsit ironikus, kicsit reflektál önmagára, olykor piszkálódik, máskor saját kliséivel szembesíti a műfajt - egyszóval minden benne van, ami csak kell, hogy az ember jól szórakozzon.

Eredeti cím: Kærlighed på film/Just another love story
Rendező és forgatókönyvíró: Ole Bornedal
Operatőr: Dan Laustsen
Vágó: Anders Villadsen
Zene: Joachim Holbek
Főbb szerepekben: Anders W. Berthelsen, Rebecka Hemse, Nikolaj Lie Kaas, Charlotte Fich, Dejan Cukic
Műfaj: dráma
Hossz: 100 perc
Gyártás éve: 2007

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei