2008. április 17.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nyolc tanú - Az elnököt lelövik, ugye?

Adásunkat megszakítjuk: Amerika újra sikerrel hárított el a filmvásznon egy rendkívül veszélyes terrorakciót. Pedig sem Bruce Willis, sem Jack Bauer nem volt a közelben.

A spanyolországi Salamancában az Egyesült Államok elnöke (William Hurt) egy terrorizmus elleni nagygyűlésen vesz részt, de mielőtt beszédét elmondhatná, valaki lelövi az egyik ablakból. Meghalt? Ki tette? Teljes a káosz, mindenki fejvesztve menekül. Egy bomba azonnal felrobban, civil áldozatokat szedve.

A titkosszolgálat emberének, Thomas Barnesnak (Dennis Quaid) kell hihetetlen sebességgel kiderítenie, kik voltak az elkövetők és mi volt a céljuk. Egy turista (Forest Whitaker) kamerájára rögzíti az eseményeket. A terroristák pedig nem állnak le ennél a merényletnél, pontosan kiszámított gépezet szerint működnek...

Bevallom, nagy rajongója vagyok a 24 című tévésorozatnak, és miközben néztem a Nyolc tanú című filmet, képkockánként eszembe jutott Kiefer Sutherland és a CTU. Azonban semmi nosztalgia, mert ez a film nem hozza az amerikai akciósorozat magas színvonalát.
Legrelevánsabb oka, hogy a készítők 80 percbe akarták belesűríteni mindazt, ami A Jack Bauernek 24 óra alatt is éppenhogy sikerül. És ez bizony nem működik, pláne úgy, ha még széttördelik az egész akciót rengeteg nézőpontra, aminek tulajdonképpen még funkciója sincs.

Persze nehéz a sokszor elmesélt történetet újként előadni. Ennek a szerepét töltené be ez a filmen nem igazán működő tévésorozatszerű elbeszélés cliffhanger-befejezésekkel (egy epizód legizgalmasabb ponton való abbahagyása, régen ez általában azt jelentette, hogy a főhős egy sziklán kapaszkodik, alatta a szakadék - innen az angol elnevezés), de a játékidő nagyon sűrű, sőt maga a film cselekménye körülbelül fél óra, ez van felduzzasztva majd’ másfél órára.

A ritmusra nem lehet panasz, pörgős, akciódús - de ez önmagában nagyon kevés, ha nincs mögötte valamilyen plusz. A történetben nincsen semmi csavar (ami meg van, az rögtön kiderül), nincsen semmi összeesküvés, ahogy azt egy néző elvárja egy ilyen filmtől, és még csak válaszokat sem különösebben kapunk. Az egész egy nagyon szétszaggatott, ugyanakkor nagyon egyenesvonalú akciófilm. A szereplőgárda illusztris társaság, de nincs kihasználva a bennük rejlő potenciál:

Dennis Quaid meglepő módon hasonlít Kiefer Sutherlandre, karaktere előélete is olyan, mintha a Világ Legjobb Terroristaelhárító Ügynökének egy eddig soha nem látott, kevésbé karizmatikus testvére lenne, a többi elsőrangú színész (Forest Whitaker, Sigourney Weaver, William Hurt és Matthew Fox) pedig csak rövid időre, egy-egy epizód erejéig tűnik fel, mintha csak egy sorozat sztárvendégei lennének, így mind rutinból hozza az elvártat.

Bár a fentiek alapján azt gondolhatnák, hogy a Nyolc tanú nem jó film, és inkább mást néznének meg a moziban, de hibái ellenére - amiből van elég - másfél óra színtiszta adrenalinlöket, ahol nincs megállás, lényeg az izgalom.

Röviden és tömören: a Nyolc tanú elsőre egy szokatlannak és érdekesnek tűnő, de zavarossá váló hagyományos akciómozi minimális thriller-beütéssel és szájbarágós amerikai aktuálpolitikai üzenettel. A 24 azonban kategóriájában mérföldekkel jobb, éljen Jack Bauer soká, Thomas Barnesra ellenben nem sokáig fogunk emlékezni -néhány sorral feljebb, ki is ő. Akit meg igazán érdekel a nézőpontokra tördelt történetvezetés, nézze meg inkább Akira Kuroszawa A vihar kapujában című remekművét.

*

Nyolc tanú
Eredeti cím: Vantage Point
Nyelv: angol (magyar felirattal)
Műfaj: akció-thriller
Rendezte: Pete Travis
Írta: Barry Levy
Operatőr: Amir M. Mokri
Szereplők: Dennis Quaid, Forrest Whitaker, Matthew Fox, William Hurt, Sigourney Weaver
Forgalmazó: Intercom
Bemutató: 2008. április 10.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei