2008. április 18.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az utca királyai - Ki ellen harcol a zsaru Los Angeles utcáin?

Keanu Reeves, azaz Tom Ludlow sikeres rendőrként azzal kénytelen szembesülni, hogy nemcsak az utcákon kell rendet vágnia, hanem a munkahelyén is bűzlik valami. Itt egy újabb rendőrfilm, amely ezúttal a Los Angeles-i rendőrség belső ügyeit piszkálja meg Hugh Laurie (Dr. House) segítségével.

Tom Ludlow (Keanu Reeves) a különleges osztag, az Ad Vice tagja. Nevéhez számtalan véres és eredményes akció fűződik. Főnöke és egyben pártfogója Jack Wander (Forest Whitaker), aki atyai törődéssel egyengeti a forrófejű Ludlow útját.
Ludlow igazi magányos harcos, és mint ahogy ez már lenni szokott, egy személyes tragédia - felesége elvesztése - miatt munkájában fanatikussá válik. Minden nap több üveg minivodkát dönt magába, vezetés közben, munka előtt és után. Kizárólag a vadászat élvezete hajtja: megtalálni a bűnöst és likvidálni, amilyen gyorsan csak lehet. Akciói során nem válogat az eszközökben, többnyire előbb üt vagy lő, és aztán kérdez, már ha van értelme kérdeznie bármit is. Drogkereskedők, pedofilok, rablók után kajtat, akik a legkülönfélébb nációk bandáiba verődnek, és tombolnak a Los Angeles-i utcákon. Ludlow jól ismeri ezt a világot, pontosan tudja, mikor és milyen alkut kell kötni egy-egy összekötővel, kit mivel lehet megzsarolni, hogy közelebb vigye a célhoz.

Jack Wander kapitány büszke Ludlow sikeres bevetéseire, pedig Ludlow mindig hagy maga után némi elsimítani valót. Néha több hulla marad utána, mint indokolt volna, vagy egyéb gikszer miatt eshetne csorba a rendőrség hírnevén. És míg vállveregetve pihenni küldi gerillaharcosát, Jack Wander szépen tisztára mossa a véres rajtaütések kétséges elemeit. Így végülis mindenki jól jár: a bűnöző elkapva, a rendőrség pedig háborítatlanul folytathatja kemény, ám tisztes munkáját.

Egy eltűnt ikerpár kiszabadítását követően Ludlow után szaglászni kezd egy magas rangú rendőrtiszt, James Biggs kapitány (Hugh Laurie). Biggsnek az a feladata, hogy a rendőrség belső zavarosában halásszon, illetve korrupciós ügyeket leplezzen le. Ludlow megveti az egész nap az irodájában ücsörgő, kellemetlen alakot, aki akadályozza a rendőrség veszélyes, ámde hatékony érdembeli munkáját. Ráadásul kiderül, hogy Ludlow régi társa és barátja, Terrence Washington (Terry Crews) Biggsnek dolgozik.
Ludlow úgy érzi, saját csapatán kívül, ahol legfeljebb féltékenyek rá, mindenki az ő fejére vadászik. Végül egy rendőrségi ügy kapcsán saját nyomozásba kezd, és megdöbbentő tényekre bukkan...

Az utca királyait eredetileg Spike Lee, később Oliver Stone rendezte volna, majd utánuk vállalta el David Ayer, akit korábban többnyire forgatókönyvíróként ismerhettünk meg (pl. Halálos iramban - The Fast and the Furious, 2001; S.W.A.T. - Különleges kommandó, 2003) az egyetlen rendezése mellett (Nehéz idők - Harsh Times, 2005), amely szintén a rendőrségi korrupció témáját feszegeti.

Az utcai jelenetek többségét Los Angeles legkeményebb negyedeiben vették fel. A filmben két rapper is játszik, a Coatest alakító Common és az itt Grill becenévvel jelölt The Game. Érdekesség még, hogy abban a jelenetben, ahol egy rendőrt temetnek, a gyászbeszédet Los Angeles korábbi rendőrfönöke, Daryl Gates mondja.

Kőkemény akciófilmre készüljön, aki Az utca királyai-val szeretné elütni a szabadidejét. Az előzetesnek is egyébként két verziója létezik, egy durvább amerikai és egy visszafogottabb európai. Nemcsak hogy dominálnak a véres jelenetek, de Ludlow még külön is rendkívül agresszív. Bár ő arra hivatkozik, hogy így tud a legrövidebb úton eredményre jutni, de nem egyszer a kollégái próbálják visszafogni a fölösleges erőszaktól. Ludlow frusztrált, ezért folyamodik túl kemény eszközökhöz, a nézőnek ez mégis sok - a zsaru előbb-utóbb Rambóvá kezd válni, és ezt már a veszélyes bevetések sem indokolják. Amikor már nagyjából tízszer Ludlow fejéhez vágják, hogy álljon le vagy szedje össze magát, akkor képes úgy elbeszélgetni egy bandataggal, hogy nem veri össze közben a képét, vagy nem akasztja szögesdrótba.

Izgalmas, ahogy Az utca királyai a mester és tanítványa viszonyt ábrázolja Ludlow és Wander kapcsolatán keresztül. Ez egy kicsit ellensúlyozza a filmben domináló erőszakot, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy ettől lélektani drámává változik a thriller.

Keanu Reeves soha nem volt híres az összetett színészi játékáról. Jóképű, ártatlan arcú fickó, akivel a férfiak azonosulhatnak, a nők meg imádhatják. Tud szigorúan és kétségbeesetten nézni, jól áll a kezében a fegyver, eljátssza, amit a szerep megkövetel, többet ne várjunk, de nem is biztos, hogy egy akcióthrillerben szükség is volna bármi pluszra. A nézők szemében Reeves már amúgy is emblematikus figurává vált a Mátrix-trilógiában alakított szerepéért, így ugyanazt nyújtva más környezetben éppúgy szeretni fogják.

Az Oscar-díjas Forest Whitaker nem az a szívtipró alkat, ám remek színész. Karaktere, Jack Wander kapitány összetett kaméleon-jellem, és Whitaker tökéletesen ráérzett arra, hogy ezt csak szélsőséges megnyilvánulásokkal mutathatja meg. A színész egyébként többször játszott már rendőrt, vett részt lőgyakorlaton, és Los Angeles kemény környékén nőtt fel, ezért ismerte az ottani rendőrök módszereit.

Hugh Laurie nehezen tagadhatná, hogy brit színész, de Biggs szerepében erre nincs is szüksége. Az asztal mögött szálakat szövő rendőrtiszt megformálása passzol Laurie kicsit finomabb stílusához, és hál’ istennek el tudja feledtetni velünk sorozata, a Dr. House dokiját is (ami egyébként bármelyik kollégájának nehéz feladat lenne). Örömmel vállalta a szerepet, hiszen három évig csak cinikus dokiként állhatott a kamerák elé.

Dolgozhat-e tiszta eszközökkel a hatalom, és meddig tudunk mi tiszták maradni, ha a hatalomnak dolgozunk? Hihetünk-e feltétel nélkül bárkinek is, de ha nem, akkor hogyan éljünk folyamatos gyanakvásban? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget Az utca királyai, de a morális kételyek csak azután jönnek, miután eldördült a fegyver. A Fox Searchlight Pictures elsősorban az akciófilmek rajongóit célozta meg legújabb filmjével, melyet nálunk április 17-étől vetítenek.

*

Az utca királyai
Eredeti cím: Street Kings
Műfaj: thriller
Nyelv: angol (magyar felirattal)
rendező: David Ayer
forgatókönyvíró: James Elroy, Kurt Wimmer
operatőr: Gabriel Beristain
látványtervező: Jeffrey Ford
zene: Graeme Revell
vágó: Jeffrey Ford
Főbb szerepekben: Keanu Reeves, Hugh Laurie, Forest Whitaker, Chris Evans, Common, Jay Mohr, Rerry Crews, Naomie Harris, The Game
Hossz:105 perc
Gyártás éve: 2008
Besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Bemutató: 2008. április 17.
Forgalmazza az Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei