2008. április 18.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál - Férfimunka

Lehetett volna ez egy igazán jó film is - a történet érdekes, a főszereplő karakteres, csak éppen a gyöngyszemeket nem a megfelelő anyagra fűzték, és elszakadt. A sok apró, színes gömb pedig szétszóródott, ahogy a Férfimunka lényege is elveszett valahol a szőnyeg szálai között.

Egy dolgos családapa egyszer csak elveszíti munkáját, azonban ezt nem meri bevallani feleségének, inkább ugyanúgy elindul munkába minden reggel, ahogy korábban is tette. Közben pedig kétségbeesetten próbál valami munkát találni. Ezermesterként hirdeti magát, és a hirdetésre jelentkezik is egy idősebb hölgy, aki látszólag falat bontani invitálja magához, aztán végül valami egészen más, viszont sokkal jobban fizető munkát bíz rá.

Ekkor tudatosul Juha-ban (Tommi Korpela), hogy az efféle munkával sokkal több pénzt kereshet, mint a robotolással a gépsoron, így szépen lassan elkezdi kiépíteni prostituálti karrierjét. Külön mobil, és egy aktatáska tele mindenféle kellékkel, ostor, álarc, és vibrátor - tehát minden, amire csak szüksége lehet. Egyre több idős nővel találkozik, egyre több kék bogyót kapkod be, és egyre vastagabb a pénztárcája. Csakhogy hol maradna az izgalom, ha a felesége nem fogna gyanút, és nem kezdene nyomozásba, minek eredményeképpen Juha lassan lelepleződik. Így az erkölcsi dilemma mellé főhősünk kap még egyéb, megoldásra váró problémákat is. Nem mintha nem lett volna neki már eddig is elég.

A film (nem egészen pozitív értelemben vett) különös hangulatát az adja, ahogy az egyszerű munkás családapa hirtelen valami olyasmit kezd csinálni, amihez egyáltalán nem ért. Ügyetlenül csetlik-botlik, különböző balesetek érik, és bambán tűri, hogy a fejét csapkodják egy hátmosó kefével. Teljesen bénultan mozog egy számára idegen közegben, idegenként, aki megpróbálja eljátszani, hogy mégis csak otthon van. Az alapvetően humoros helyzetek (mondjuk mikor egy vibrátoron magyarázza el az elkeseredett, ám prűd kliensnek, hogy hogyan kell a férfinak örömet okozni) ebben a környezetben valahogy elidegenednek, nevetnénk, de tulajdonképpen tudjuk, hogy egy tragédia zajlik előttünk, úgyhogy jobb volna csendben maradni. Így válik az egész egy nyomasztó valamivé, amitől az ember előbb-utóbb szabadulna. De inkább előbb.

A másik fonal a főhős és barátja, Olli (Jani Volanen) kapcsolatából építkezik. Bár látszólag Olli az egyetlen, aki mellette áll, hamar világossá válik, hogy a legnagyobb riválisát is benne tisztelheti, hiszen a barát szép csendben, hátulról közelítve megpróbálja a saját malmára hajtani a vizet, vagyis elcsábítani Juha feleségét. Mikor már olybá tűnik, hogy sikerül is neki, az asszony kihátrál - ennek kicsit nézőként is örülünk. Juha és Olli vetélkedése, a kettejük közt feszülő ellentét, a szűnni nem tudó konfliktus, ami csak második pillantásra tűnik fel a nézőnek, szintén szorongató érzést vált ki az emberből. Persze, van, amikor szeretjük, ha szorongat, de ez nem az a pillanat. Ez nem az a film.

Aleksi Salmenperä, a fiatal rendező-forgatókönyvíró koncepciója valahol félúton elveszett - a megvillantott élethelyzetekkel éppen az ellenkezőjét érte el, mint amit szeretett volna: ahelyett, hogy közelinek éreznénk magunkhoz a főhőst, és amolyan hétköznapi emberként tekintenénk rá, sokkal inkább távol került, hiszen a változás, amin átesett, egészen valószerűtlen karaktert formált belőle.

És persze mi más lehetne a lidércnyomás vége, mint a kilépés megkísérlése, a végső elkeseredésben elkövetett (sikertelen) öngyilkosság, amivel ha megváltást nem is nyer, de feleségét talán visszakaphatja. Mi pedig megkönnyebbülten olvashatjuk a feliratot a fekete vásznon.

*


Férfimunka
Eredeti cím: Miehen työ/A Man's Job
Rendező, forgatókönyvíró: Aleksi Salmenperä
Operatőr: Tuomo Hutri
Vágó: Samu Heikkilä
Zene: Ville A. Tanttu
Szereplők: Tommi Korpela, Maria Heiskanen, Jani Volanen, Stan Saanila, Konsta Pylkkönen
Hossz: 85 perc
Gyártás helye, éve: Finnország, 2007

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei