2008. április 21.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Eszter hagyatéka - Film a szerelem mindenhatóságáról

Mennyit képes adni egy nő, és mennyit elvenni egy férfi? Milyen dimenziói vannak a szerelemnek, milyen mélységei, hogy még húsz év után is képes fellobogni a régen eltaposott láng? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy Márai-klasszikus a filmvásznon - az Eszter hagyatéka Sipos József tolmácsolásában kerül hamarosan a mozikba.

Csendesen él egy Balaton parti házban Eszter (Nagy-Kálózy Eszter), az ötven körüli, pártában maradt hölgy, egyetlen bizalmasával, még idősebb dadájával, Nunu-val (Törőcsik Mari). Az idillt azonban feldúlja egy távirat, mely arról értesíti a ház úrnőjét, hogy vendége érkezik: letűnt ifjúságának egyetlen szerelme, Lajos (Cserhalmi György), aki végül nővérét vette feleségül helyette, családjával látogatóba érkezik. És ez éppen elég ahhoz, hogy minden megváltozzon egy pillanat alatt. Hiszen a legrosszabb az, hogy senkinek még csak fogalma sincs róla, hogy vajon mi célból érkezik haza.

Lajosnak nem csak Eszter fölött van különös, megmagyarázhatatlan hatalma, hanem gyakorlatilag minden egyes ember fölött, akivel csak kapcsolatba került régen. Tibor (Eperjes Károly), a tehetős gazda, aki egyébként reménytelenül szerelmes Eszterbe, képtelen nemet mondani Lajos követeléseinek, s talán könnyű kitalálni, hogy tőle mindig pénzt kér - és kap is. Endre (Szilágyi Tibor), aki ügyvéd, annak idején egy komoly csávából húzta ki, azóta is ezt nyögi.

Az érkezést feszült várakozás előzi meg. Ki így, ki úgy próbál úrrá lenni izgalmán, vagy éppen indulatain. Aztán mikor begurul az autómobil - igen, Lajos már ilyennel közlekedik - egyszerre mindannyian megváltoznak, az indulatok mintha sosem lettek volna, és kedélyesen üdvözlik a látogatókat. Lajossal két gyermeke, Éva (Hámori Gabriella) és Gábor (Kolovratnik Krisztián), illetve új kedvese, Olga (Udvaros Dorottya) és az ő fia érkezik, a háziak nem kis meglepetésére. Udvaros Dorottya Olgaként nagyszerű alakítást nyújt, gőgös, uralkodó nagyasszonyt játszik, ami hihetetlenül jól áll neki. Mélységesen lenézi ezt a környezetet, egész lényéből az sugárzik, hogy legszívesebben sose jött volna ide. Hámori Gabriella Évaként egészen különleges élmény, hideg, számító szépség, aki - minden bizonnyal apja utasítására - igyekszik megszerezni az örökségét Esztertől.

A vendégség gyakran fojtóan kínos pillanatai részben a színészi játékot dicséri, ahogy a vásznon feszengnek, a néző is legszívesebben menekülne, persze nem szó szerint. Az Eszter hagyatéka a maga egyszerűségében nagyszerű történet, ami szíven akar ragadni - és valóban sikerül is neki. Lassan az is kiderül, hogy Lajos most sem érkezett ok nélkül, egy utolsó dolgot akar kérni a nőtől, aki sosem tudott neki nemet mondani. Egy utolsó dolgot, az utolsó találkozás alkalmával, mely gyakorlatilag Eszter egész életét jelenti. De persze, hogy odaadja, képtelen elutasítani, még akkor is, ha tisztában van vele, hogy ismét csak hazudik. Ez a szerelem csapdája, a nőé, aki egyetlen egyszer szeretett életében, de akkor úgy, hogy az örökké tartott.

A rendezőnek, Sipos Józsefnek ez az első filmje, eddig leginkább producerként tevékenykedett, többek között a 2005-ös A gyertyák csonkig égnek című Márai-adaptáció is az ő nevéhez fűződik. Nem könnyű dolog Márai Sándor regényeit filmre vinni, hiszen nála a cselekmény nagy része az emberben zajlik, nem pedig események formájában.

Bár nem olvastam az Eszter hagyatékát, a filmet megnézve mégis azt kell mondanom, a rendező nagyos is vissza tudta adni azt a hangulatot, ami Márai könyveinek sajátja, azt a fullasztó kisvárosi egyszerűséget, ami ezúttal szembe kerül a gazdag előkelőséggel, és a csatában bizony alul marad. Életek dőlnek romba egy egyszerű látogatás nyomán, és mindez csendben történik, anélkül, hogy akár a függönyt meglebbentené a szél.

Az Eszter hagyatéka egy olyan film, ami hatást gyakorol az emberre, észrevétlenül rajta hagyja lenyomatát, a különös, súlyos, édesen keserű hangulata ránk ragad, és egy ideig nem is távozik. A gyönyörű balatoni képeket, melyeket Gózon Francisco operatőrnek köszönhetünk, Berkes Gábor muzsikája teszi feledhetetlenné.

Ajánlom a filmet mindenkinek, aki szeret elmélázni az élet dolgain, aki nem hisz a szerelem erejében, mert ezután garantáltan átértékeli korábbi nézetét.

*


Eszter hagyatéka
Rendező: Sipos József
Forgatókönyv: Sipos József, Gózon Francisco
A film Márai Sándor azonos című regénye alapján készült.
Zene: Berkes Gábor
Operatőr: Gózon Francisco
Vágó: Eszlári Beáta
Főbb szerepekben: Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Törőcsik Mari, Áron László, Szilágyi Tibor, Udvaros Dorottya, Hámori Gabriella, Kolovratnik Krisztián
Műfaj: dráma
Hossz: 90 perc
Gyártás éve: 2008
Bemutató: 2008. április 17.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei