2008. április 23.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Spiderwick krónikák - Lenyűgöző lények, misztikus mesefolyam

A házimanó még rendben volt, hiszen megszokhattuk a Harry Potter-történetek során, mondhatni, így szocializálódtunk. Az alakváltó óriás, aki olykor öregember, máskor meg hatalmas holló, csúnya, sárga szemekkel, még azon is túltettük magunkat. De egy doromboló griffmadár?

A Spiderwick krónikák valóban igazi mesevilágba kalauzolja a nézőt. Egy izgalmakkal teli kaland ez, sok rusnya fajzattal, és bájos, virág alakú tündérekkel. És minden ehhez hasonlóval.

A történet a Grace családról szól, akik egy régi házba költöznek az erdő közepére, vagyis pontosabban három testvérről, akik felfedezik a "körön kívül eső" másik világot. Jared, Simon (Freddie Highmoore) és Mallory (Sarah Bolger) akarva-akaratlanul részesei lesznek annak a harcnak, melyet egy gonosz óriás, Mulgarath indított egy bizonyos könyv megszerzéséért - a könyvért, amelyet Arthur Spiderwick (David Strathairn) írt, s melyben a Láthatatlan Világ összes titka szerepel. Ha a könyv a gonosz kezébe kerül, olyan hatalmat kap, mellyel veszélyt jelenthet a valós, és a varázslatos világra egyaránt.

Így nincs más hátra: a bátor gyerekeknek fel kell venni a kesztyűt, felszerelkezni kellő mennyiségű sűrített paradicsommal (bizony, bizony), illetve az sem árt, ha van némi méz is, kizárólag ezzel lehet ugyanis lecsillapítani Nyüsszentyűt, a házimanót, aki, nos, fogalmazzunk így, kissé hirtelenharagú. (Másik bája egyébként abban áll, hogy rímekben beszél - nem tudom, hogy ez csak a magyar szinkronnak köszönhető, vagy az eredetiben is így volt, mindenesetre mosolyogtató figura.)

A küzdelemben hőseink segítségére siet Lucinda néni (Joan Plowright), Arthur Spiderwick lánya, az egyetlen felnőtt, aki saját szemével látta a másik világot, és hisz Jarednek és testvéreinek. Közös erővel fejtik meg a titkot: az egyetlen, aki segíthet rendet tenni az elszabadult események zűrzavarában, az maga a könyv írója. Ő azonban nyolcvan évvel korábban rejtélyes körülmények között eltűnt, így nem kisebb feladat áll a gyerekek előtt, mint hogy megtalálják dédnagybátyjukat.

És itt jön a griff. Igen, amelyik dorombol, ha vakargatják a fejét. (Voltak ilyen és ehhez hasonló költői túlzások a filmben, oké, már amennyiben a griffek, manók, ilyesmik alapvetően normálisak, és ehhez mérjük a túlzást, de egyébként még a szárnyas lényt is tudtam szeretni, annak ellenére is, hogy dorombolt.)

A film egyébként felnőttek számára is teljes mértékben nézhető és élvezhető, annak ellenére, hogy első sorban gyerekeknek készült (ahogy az ihlető könyv is). Számtalan humoros figura, és jelenet szórakoztat minket ebben a másfél órában, így például az a madárvadászó, malacorrú furcsa lény is, aki végül Jared-del karöltve egy bravúros csellel segít véget vetni a gonosz Mulgarath mesterkedéseinek.
Szóval szemben egymással a jó és a rossz, koboldok, és egy óriás néz farkasszemet három rémült, ám mindenre elszánt gyerekkel, meg az őket támogató valós és kevésbé valós barátaikkal. Kérdés, hogy lesz-e elég paradicsomlé, és só? Nyilván költői, a kérdés is.

Feltétlenül szót érdemel a látvány, mely Jim Bissell munkáját dicséri, az ő tervei alapján valósították meg ugyanis azt, amit mi a vásznon láthatunk. A munkához első sorban Tony DiTerlizzi és Holly Black könyvének illusztrációit használta fel, továbbá jó alapul szolgált hozzá William Morris angol művész munkássága is. Bizonyos tárgyak is fontos szerepet játszanak a filmben, így a könyv (az Útmutató), vagy a látókő (ez utóbbi mutatja meg a másik világot annak, aki átnéz rajta).
Ezek megalkotását is pontos tervezőmunka előzte meg, a könyvhöz XX. század-eleji naplókat és folyóiratokat használtak fel, a kőhöz a lencséket pedig illusztrátorok álmodták meg, és kézművesek öntötték formába.

Értelemszerűen nem várhatjuk egy másfél órás filmtől, hogy egy öt kötetes könyv minden eseményét a legapróbb részletekig elmesélje - mégis azt mondhatjuk, a rendező, Mark Waters mindent elkövetett, hogy visszaadja az eredeti történet hangulatát, és ez sikerült is neki. A Spiderwick krónikák egy hihetetlenül látványos, végig feszültségben tartó, nem kimondottan ijesztő, így gyerekeknek is bátran ajánlható családi mozi, mellyel az érettebb korúak is elszakadhatnak egy időre a hétköznapoktól. És van benne griff is, doromboló.
*

Eredeti cím: The Spiderwick Chronicles
Rendezte: Mark Waters
A film Tony DiTerlizzi és Holy Black regénysorozata alapján készült.
Forgatókönyv: Karey Kirkpatrick, David Berenbaum, John Sayles
Szereplők: Freddie Highmoore, Sarah Bolger, Mary-Louis Parker, David Strathairn, Nick Nolte
Operatőr: Caleb Deschanel
Zene: James Horner
Műfaj: családi film/fantasy
Bemutatja: UIP-Duna Film
Országos bemutató: 2008. március 20.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
adi 2009-03-25 17:13:08
nagyon jo a film nagyon jo a mallory
nem
regisztrált
Farago Balázs 2008-06-30 18:53:06
Kicsit furcsa de jó
nem
regisztrált
Farago Balázs 2008-06-30 18:50:04
perfekt
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei