2008. április 26.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lepattintva - Felejtés-leckék kezdő férfiaknak

Hogyan éli meg egy férfi a szakítást? Sír, dühöng, fényképeket éget, aztán elmegy Hawaii-ra nyaralni. És hogy mi a legrosszabb, ami ott történhet vele? Az, hogy összefut a volt barátnőjével, aki mellesleg híres sorozatszínésznő, és aki éppen legújabb pasijával, a léha rocksztárral vakációzik. Katasztrófa? Komédia! Galiba, szerelem, és humor - nagyjából ezek a fő jellemzői a Lepattintva című filmnek.

Peter (Jason Segel) nem kifejezetten sikeres zeneszerző, aki jól bejáratott életét éli barátnőjével, Sarah-val (Kristen Bell). Fényképes bögréből iszik, jól zárható műanyag dobozban tartja a müzlit - egy szóval biztonságban van. Legalábbis azt hiszi. Ugyanis egy napon beállít az imádott nő, és közli: ennyi volt. Öt és fél év után csomagol. Peter pedig, hát mi mást tehetne, kétségbe esik. Nem kicsit.

Peter és Sarah a tökéletesen össze nem illő páros. A nő ragyogó, gőgös, kissé nagyképű, de legalábbis nagyravágyó, míg Peter egy tesze-tosza papucsféleség, aki mindig a háttérben marad, mert annyira jelentéktelen, hogy a figyelem valahogy rutinosan elkerüli. A már-már egészségtelenül romantikus férfi - barátja noszogatására - rájön, hogy a szakítás után bizony szabadulnia kell abból a környezetből, ahol minden csak volt szerelmére emlékezteti, ezért úgy dönt, Hawaii-ra utazik. Ott azonban valódi rémálom veszi kezdetét, mikor felbukkan Sarah, és az ő halálosan vagány angol rocksztár pasija.

Csak úgy röpködnek a "csá gekkók", meg a hasítod-vágod-féle ál-gettó vaker, valószínűleg egyébként eredeti nyelven élvezhetőbb módon, hiszen a polgári foglalkozását tekintve stand-up komikus Russell Brand (aki Sarah új párját, Aldous Snow-t alakítja) nem kíméli a közönséget. Szövegétől az ember először legszívesebben úgy tenne, mint a Gyalog galopp fejcsapkodós szerzetesei, de aztán szép lassan hozzászokunk, és a végére még vicces is lesz - ráadásul vannak normális pillanatai is, például, mikor egy másodperc tört részére szembesül vele, hogy mennyire rémes a stílusa (aztán persze folytatja ugyanúgy tovább). Karaktere kiforrott, nagyon sok lehetőséget kínál számára, és ő él is vele, maradéktalanul. Jason Segel a következőképpen nyilatkozott róla: "Russell az évszázad felfedezése. Amikor bejött a meghallgatásra, tagadhatatlanul erős erotikus kisugárzás áradt a lényéből, és jóképű volt, akár egy rocksztár. Azt mondta: ’Bocsássanak meg, de csak futólag volt időm pillantást vetni a szövegre. Elmondanák, hogy pontosan mit keresnek?’ Eközben én arra gondoltam, hogy ’ehhez aztán kell bátorság!’ És rájöttem, hogy ő kell nekünk. A kedvéért teljesen átírtuk a szerepet." Szóval Brand elmondhatja, hogy hozzá igazították a karaktert, így lett antialkoholista és exdrogfüggő rocksztár, aki szentül hiszi, hogy a világ körülötte forog. És egy kicsit tényleg, na.

A többi karakterben is mind, egytől egyig van valamiféle báj, legyen szó akár a rajongó pincérről, aki mindenáron megpróbálja elérni, hogy Snow meghallgassa a demóját, vagy a hatalmas méretű, bölcs tanácsokkal szolgáló szakácsról, esetleg a szenilis szörfoktatóról. Aztán persze felbukkan az elkerülhetetlen "másik nő", Rachel (Mila Kunis), akivel Peter a szállodában ismerkedik meg, és aki Sarah tökéletes ellentéte: gyönyörű, barna bőrű és hajú, hatalmas szemű, egzotikus lány, aki egyáltalán nem igényli, hogy bálványozzák, viszont bevállalja a cicimutogatós fényképet a helyi bár férfimosdójának falán. Őt is csalódás érte korábban, így könnyedén azonosul Peter érzéseivel, és persze hamarosan összemelegednek, ahogy arra már megjelenésének első pillanatában számítani lehetett.

Bár a történet hozzávetőleg előre kiszámítható, valójában nem is ezt kell szeretni ebben a filmben. Sok apró, megbúvó kis részlet van benne, ami miatt közel kerülhet a szívünkhöz (számomra ilyen volt például a "bajnokok reggelije" - mely piciny utalás Vonnegutra). Egyébként a vége nem annyira sablonos, mint ahogy azt megszokhattuk ebben a műfajban, vagy legalábbis van benne valami újító szándék, amit értékelnünk kell. Összességében véve a Lepattintva egy olyan komédia, amit feltétlenül érdemes megnézni, ha könnyed szórakozásra vágyunk, mert ha elkapjuk a hangulatát, pillanatok alatt magával sodor, és kellemesen belefeledkezünk a szerncsétlen zenész történetébe. Aztán már csak azt vesszük észre, hogy végül minden a helyére került - ahogy az már csak lenni szokott.

*


Lepattintva
Eredeti cím: Forgetting Sarah Marshall
Rendező: Nick Stoller
Forgatókönyv: Jason Segel, Judd Apatow
Fényképezte: Russ T. Alsobrook
Zene: Lyle Workman
Főbb szerepekben: Jason Segel, Kristen Bell, Russell Brand, Mila Kunis
Országos bemutató: 2008. április 24.
Forgalmazza: UIP Dunafilm

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei