2008. április 28.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

21 - Las Vegas ostroma - Blackjackből nyert ösztöndíj a Harvardra

Ben Campbell, az eminens matematika szakos diák egyetlen álma, hogy a Harvard orvosi karára járjon, ám sajnos a horribilis tandíjat nem tudja kipengetni. Kap egy lehetőséget: kivételes agyát a blackjackben kamatoztathatja. Egy matekzseni kalandjai Las Vegasban, Kevin Spacey produkciójában.

A 21 - Las Vegas ostroma egy megtörtént, kilencvenes évekbeli eseten alapul, mikor is egy diákcsapat megkopasztotta Las Vegas kaszinóit. Kevin Spacey üzlettársa közös filmgyártó cégükben Dana Brunetti, ő csapott le a sztorira, amit a Wired magazin közölt 2002-ben. Spacey kérte fel Robert Luketic rendezőt (Doktor Szöszi - Legally Blond, 2001; Anyád napja - Monster in Law, 2005) a film elkészítésére. Spacey-ék azért változtattak az igazi sztorin: a mai Vegasba helyezték, és a nélkülözhetetlen szerelmi szállal gazdagították.

A blackjack szabályait tekintve nem túl bonyolult játék, azonban ahhoz, hogy nyerők legyünk, kivételes matematikai készséggel kell rendelkeznünk. Hősünk, Ben Campbell (Jim Sturgess) birtokában van e készségnek, ami egyszerre áldás és átok a számára. A történet elején Ben egy egyszerű diák életét éli. Rengeteget tanul, benevez néhány versenyre, és két haverjával lóg, Miles-szal (Josh Gad) és Cammel (Sam Golzari). Ők a három lúzer, akik csak a tanulásnak élnek, és közben elszalasztják a nagy kalandokat, a csajokat és a bulizást.

Amikor azonban a tanulás már nem hozza meg a várt eredményt, és úgy tűnik, Ben csak úgy juthat be a Harvardra, ha pénzt szerez, hirtelen értékét veszti az addigi küzdelem.
Ekkor lép a képbe Mickey Rosa (Kevin Spacey), Ben professzora, aki hamar felismeri, hogy tanítványa igazi tehetség, és megpróbálja beszervezni a fél-illegális blackjack-buliba, azaz a lapszámolásba. Ben egy darabig hárítja a lehetőséget, ám sokat nyom a latban, hogy Rosa professzor diákcsapatában Jill Taylor (Kate Bosworth) is benne van, aki az évfolyam jó csaja, és persze Ben sem közömbös iránta. Jill úgy próbálja rábeszélni Bent, hogy beszálljon közéjük, hogy megsejteti az akció különleges varázsát: Las Vegasban mindenki azzá válik, amivé csak akar, miközben egy halom pénzt szakíthat. Hogyan is állhatna ellen Ben ezek után, és mehetne vissza napestig a tankönyvei fölé görnyedni?

A film azt mutatja be, hogyan változik meg egy fiatal fiú élete egy csapásra azáltal, hogy belekerül egy idáig teljesen ismeretlen világba. Itt ő lehet a király, a nagymenő, végre kitűnhet az átlagból, hatalomhoz, tekintélyhez juthat. Mindezt úgy, hogy egy klassz csapat tagja, akikkel végigbulizza a hétvégéket, miközben vagyonokat keres. Armani öltönyben feszít, minden kaszinóban más névvel és más ruhában jelenik meg, törzshelye pedig egy topless bár. Ha tetszik, itt Mickey Rosa maga Lucifer, a rosszra csábító, aki kitanítja Bent, és bevezeti egy fényűző világba. Mickey a fiatal önmagát látja Benben, így egyszerre éli meg újra fénykorát és jut mesés pénzekhez a fiú segítségével. Kettőjük között igazi mester-tanítvány viszony alakul, noha Mickey tartja a távolságot, és Bent leginkább befektetésnek tekinti.
Túl a kaszinói sikereken Ben Jillhez is közelebb kerül. Jill eleinte büszke Ben sikereire, és élvezi a közös játékot. Később Bent elkapja a hatalom íze, és Jill a fék, a kontroll lesz a kapcsolatukban, mert az események kezdenek irányíthatatlanná válni. Ben nincs felkészülve ekkora sikerre, és míg játékosként verhetetlen, emberileg kezd kifordulni önmagából.

Nem derül ki igazán, hogy Ben mennyire erős személyiség, mert tetteit a körülmények kényszerítik ki. Úgy tűnik, a forgatókönyvírók számára inkább a pörgős cselekmény, semmint a főhős személyiségfejlődése volt fontos, ám ez nem válik hátrányára a mozinak. A feszültség végig megmarad, amit fokoz a Boston és Las Vegas közti állandó helyszín- és ritmusváltás. Végeredményben egy őrült sztorit nézhetünk végig, amit Ben mesél, és ami egyben két zseni - Mickey Rose és Ben - párharca, akiket egy kaszinó keménykezű biztonsági főnöke, Cole Williams (Laurence Fishburne) manipulál.

Boston és Las Vegas látványa tökéletesen különböző. Boston lelassult, hétköznapi világ, bármelyik nagyváros lehetne. Utcái szürkések, lakói átlagosak, nincs az életükben semmi rendkívüli. Ben itt bringával jár suliba, és egyszerűen öltözködik, olyan, mint a többi diák. Las Vegas ennek totális ellentéte. A blackjack-csapat fényűző ruhákba bújik, álnéven játszik és parókát visel. Luxusszállókban alszanak, limuzinnal járnak bulizni. Nappali jelenetet alig látunk: Párizsra mondják, de Las Vegas ugyanúgy az éjjeli fények városa.

A film zenéje ugyanúgy sodor magával, mint az események. "You can’t always get what you want" - üzennek gyakran a szövegek is (ford.: nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz), vagy csak méginkább erősítik azt a felfokozott hangulatot, amit Ben és csapata él át a kaszinókban, különösen igaz ez a pszichedelikusabb számokra. Felhangzik a The Rolling Stones, az LCD Soundsystem, Amon Tobin, Peter Bjorn and John, a Get Shakes, az Unkle.

Szereposztásban három név viszi el a filmet: ők Kevin Spacey, Laurence Fishburne és Jim Sturgess. Spacey-nek produkciófelelősként nem kellett sokat tepernie a szerepért, mondhatnánk rosszmájúan, de nincs mit kritizálni rajta, Spacey jól játssza az egoista, hidegfejű, hiú, ám tulajdonképpen magával ragadó Rose professzort.

Laurence Fishburne-t a Mátrix Morpheusaként ismerjük legtöbben, de itt rögtön el is felejthetjük Morpheust, és ez Fishburne színészi képességeit dicséri. Ő a kicsit megkeseredett, két lábbal a földön álló, rutinos Vegas-i róka, aki felismeri a számára nyerő lehetőségeket, és a két matekzsenit bravúrosan kihasználja. És közben haragudni se tudunk rá.

De az igazi telitalálat a főszereplő Jim Sturgess, akit még remélhetőleg sokat láthatunk a filmvásznon, legközelebb egyébként júniusban, A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl, 2008) című alkotásban. Friss tehetség, aki szerencsére nem túl jóképű, viszont igazán egyedi, és a filmben kimondottan szimpatikus karakter. Úgy passzol rá Ben szerepe, mintha maga is matekzseni lenne. Visszafogottan játszik, ahogy egy "reálagyú" diáktól elvárható, mégis minden érzelmet visszaad.

Ha szeretjük a pörgős mozit, a kaszinók világát, vagy csak egyszerűen kíváncsiak vagyunk arra, hogyan boldogulnak ifjonc matematikusok Las Vegasban, akkor jól fogunk szórakozni a filmen.

*


21 - Las Vegas ostroma
Eredeti címe: 21
Eredeti nyelv: angol (magyar felirattal)
Műfaj: filmdráma
Hossz: 123 perc
Rendezte: Robert Luketic
Szereplők: Kevin Spacey, Jim Sturgess, Kate Bosworth, Laurence Fishburne, Aaron Yoo, Jacob Pitts, Liza Lapira, Jack McGee
Írta: Peter Steinfield, Allan Loeb
Operatőr: Russel Carpenter
Vágó: Eliot Graham
Jelemeztervező: Luca Mosca
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: 2008. május 1.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei