2008. április 29.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egyedül nem megy - Francia finomságok a filmvásznon

Egy fiú és egy lány, akik először ki nem állhatják egymást, aztán szerelembe esnek; egy mókás barát, akire mindig lehet számítani; és egy haldokló nagymama. Ilyen hozzávalókból a legjobb esetben is csak valami középszerű klisémozit lehet összehozni - gondoljuk elsőre. Aztán kiderül, hogy van, ami megmentse a filmet. Audrey Tautou, nevezetesen.

Egy takarítónő és egy képeslapárus összetalálkozik a lépcsőházban. Vacsora lesz belőle a tetőtéri kis kuckóban, aztán később innen menti meg a hős képeslapos a beteg tisztaságfelelőst. Rettentő romantika, de mégsem ők lesznek szerelmesek, és ezt valahogy az első pillanattól kezdve érezzük. De nem baj, mert van még egy borzalmas modorú szakács, beteg nagyival, tulajdonképpen ő is egy lehetőség. Mármint a szerelemre. Mert az ugye mindig elkerülhetetlen.

A fentebb emlegetett takarítónő, Camille (Audrey Tautou) úgy él, mint Hamupipőke: padlásszobában, amihez a cselédlépcső vezet fel, szegényen, amolyan templom egere módjára. Gonosz mostoha nincs, van viszont zűrös kapcsolat az édesanyával, ebbe persze csak felületesen nyerünk némi bepillantást, inkább főhősnőnk jellemét árnyalja, mint hogy a történethez tenne hozzá. Amikor csak teheti fest és rajzol, tehetsége pedig azonnal nyilvánvalóvá válik. Szóval Camille egy napon összeakad Philibert-rel (Laurent Stocker), aki egy nagyon nemes származású, nagyon dadogós, nagyon precíz és udvarias emberke, két emelettel lejjebbről. Kettejük viszonya barátságig nemesül, de ez inkább már azalatt következik be, hogy Philibert odaköltözteti magához a lányt. A baj csak az, hogy lakótársának véleményét erről nem kéri ki (miért is tenné, hiszen a lakás az övé), és ez beláthatatlan következményekkel jár. A világra haragos szakácsról, Franck-ról (Guillaume Canet) van szó ugyanis, aki elsőre egyáltalán nem szimpatikus figura, de amint lassan körvonalazódik, hogy miért is van benne ennyi düh, hogy milyen kemény harcokat vív a fennmaradásért, elnézzük neki, hogy a nőket látszólag semmibe veszi. Nehezen szabadulunk meg a kettősségtől, amit vele kapcsolatban érzünk, hiszen az egyik pillanatban minősíthetetlen hangon ordít és szitkozódik, a másikban beteg nagymamája ágya mellett ül, és fogja a kezét. Mindebből már sejthetük is, hogy mennyire örül a betolakodó Camille-nak, és véleményét persze egy pillanatig sem rejti véka alá. Ablakon repülő hangfalak és számos lekurvázás után aztán valahogy mégis beszélgetni kezdenek egymással. És kiderül, hogy Camille nem olyan ostoba, mint Franck hitte; Franck pedig nem olyan barom, mint Camille hitte. Hát nem ez a szerelem?

Még nem, de alakul. Egy kis huzavona elkerülhetetlen, de aztán persze mindenki megtalálja a másik felét. Philibert is, mielőtt elkezdenénk sajnálni. Sőt, szembenéz beszédhibájával, és a színpadra állva legyőzi félelmét minden tekintetben, hiszen közben egy lány kezét is megkéri, mintegy mellékesen.

A film még a benne történő tragédiától sem tudja elveszíteni könnyedségét, és mindvégig magában hordozza azt a bájt, amit Tautou kisasszony mosolya kölcsönöz neki. No és persze Paulette (François Bertin), Franck nagymamája, aki önmagában is egy jelenség, méghozzá a szeretni való fajtából. Kettejük kisugárzása olyan erővel telepszik rá a filmre, hogy az ezáltal kiemelkedik a műfajából, és még annak a szkeptikus nézőnek is tetszeni képes, aki egyébként nem tartja sokra a romantikus drámákat. Négy hihetetlenül különböző ember története ez, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian végtelenül magányosak. Most viszont rátalálnak egymásra. Rátalálnak a válaszra, ami után egész eddig kutattak. Így már sejthetjük is, hogy a cím magában hordozza a nagy tanulságot: Egyedül nem megy - legyen szó bármiről az életben.

*


Egyedül nem megy
Eredeti cím: Ensemble, c'est tout
Rendező és forgatókönyvíró: Claude Berri
A film Anna Gavalda regénye alapján készült.
Zene: Frédéric Botton
Operatőr: Agnes Godard
Vágó: François Gédigier
Főbb szerepekben: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker, Françoise Bertin
Műfaj: romantikus dráma
Gyártás éve: 2007
Hossz: 97 perc
Bemutató: 2008. április 24.
Forgalmazza: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei