2008. május 7.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Míg a jackpot el nem választ - Házasság Vegasban, vezeklés New Yorkban

Jacket kirúgják, Joyt pedig lapátra teszi a barátja. Mindketten Vegasba mennek felejteni. Ismeretségük első éjszakája elég őrültre sikeredik, emiatt kénytelenek lesznek hosszabb ideig elviselni egymást. Hogy mit hozhat a fejünkre egy őrült bulizás, megtudhatjuk Cameron Diaztól és Ashton Kutchertől.

Joy (Cameron Diaz) és Mason (Jason Sudeikis) négy éve élik közös, munkamániás yuppie életüket. Joy meglepetés születésnapi bulit szervez Masonnak, a jól bevált módszerrel: barátok lakásban elbújnak, ünnepelt megérkezik, villanyt felkapcsolják, és mindenki kiabálva üdvözli. Ám ezúttal Joy számításaiba hiba csúszik, ugyanis Mason még az ajtóban szakít vele, több tucatnyi barát füle hallatára. Joy barátnőjével, Tipperrel (Lake Bell) elhatározza, hogy Las Vegasban tombolja ki fájdalmát.

Jack (Asthon Kutcher) asztalosként dolgozik apja (Treat Williams) műhelyében, aki megelégeli fia laza munkamódszerét, és kirúgja. Jack barátjával, Haderrel (Rob Corddry) úgy dönt, hogy ők is Vegasba mennek lazulni.

A véletlen úgy hozza, hogy a hotelben ugyanabba a szobába költöztetik be őket tévedésből, így ismerkedik meg a négy fiatal. Jack nehezen, de ráveszi a két lányt, hogy igyanak meg velük egy italt, amiből nem egy, hanem tucatnyi ital lesz, és Joy reggel arra ébred, hogy egy fura jegygyűrű van az ujján, és egy szerelmes üzenet Jacktől a tükrön.
És még ezzel nincs vége, mert "az ifjú pár" szakítás után jackpoton nyer hárommillió dollárt. Innentől kezdve már nem olyan egyszerű a válás, ahogy azt elképzelték, ugyanis a bíróság kötelező fél év próbaházasságra ítéli őket, csak ezután kaphatják meg a pénzt.

Mit kezd egymással két ember, aki néhány óra ismeretség után, atom részegen kötött házasságot? A felhőtlen Vegas-i napok után hőseink meglehetősen nehezen veszik tudomásul a rideg valóságot, ezért együttélésüket leginkább üzleti vállalkozásnak próbálják tekinteni. Azonban se Joy, se Jack nem az a nyugodt vérmérséklet, és egymásból is a legőrültebb énjüket tudják kihozni. Házasságuk egy féktelen macska-egér harccá alakul, benne trükközésekkel, csapdákkal, kínlódásokkal, és sok őszinte pillanattal, hiszen mindeközben akaratlanul megismerik egymást. A jóképű, de link, örök agglegény Jack és a sznob brókercica Joy képesek egymásból kihozni valamit, ami túllendíti őket a megrekedt életükön. Kérdés, mire lesz elég ez a találkozás?

Két dudás egy csárdában - mondhatnánk rájuk. A szenvedélyes csatározás mögött persze alapvető szimpátia rejtőzik, és ez hálás téma a romantikus mozi kedvelőinek. Így volt ez már az Elfújta a szélben Scarlett (Vivien Leigh) és Rhett (Clarc Gable) között (Gone with the Wind, 1939), A rózsák háborújában Kathleen Turnerrel és Michael Douglessel (The Wore of the Roses, 1989), de mindig újabb és újabb film foglalkozik a se veled-se nélküled, viharos kapcsolatokkal, például a Mint a hurrikán - Forces of nature, 1999 vagy az egészen friss Bolondok aranya - Fool’s Gold, 2008.

Amitől ez a történet mégis izgalmas lehet a nézőnek, az az, hogy Joy és Jack előbb házasodtak össze, minthogy bármit is tudnának egymásról. Így egy furcsa, fordított szituáció alakul ki, amiben kénytelen mindenki szembenézni a tettei következményével. Szó sincs azonban igazán nagy drámákról: habkönnyű, nevettetős, popcornos-kólás mozira számítsunk. Míg az első éjjel Vegasban leginkább egy pörgős videokliphez hasonlít, Jack és Joy New York-i közös élete "lelassul" a hétköznapi háborúzás tempójára.

Cameron Diaz és Asthon Kutcher mindketten tapasztalt szórakoztatói a filmiparnak, és ez a Míg a jackpot el nem választ-ban is látható. Különösen Diaz hozza rutinosan a cserfes, akaratos vadmacskát, őt egyébként tíz éve már majdnem kikiáltották a legjobb komikának a Keresd a nőt!-ben (There’s Something about Mary, 1998) nyújtott alakításáért. Azonban külsőre nem tettek neki jót az évek és az általa is bevallottan sok bulizás. A 38 éves Diaz karaktere kezd az olyan komolyabb vagy legalábbis összetettebb szerepekre beérni, mint amit Scorsese filmjében, a New York bandáiban (Gangs of New York, 2002) Jennyként megformált, és amiért kapott egy második Golden Globe-jelölést, ezúttal drámai kategóriában. A fiatalabb Kutcherhez még inkább illik a sármőr szerep, azt nem tudni, vajon meg is reked-e a szépfiú kategóriában.
Barátaikként a Diaznál sajnos jóval izgalmasabb Lake Bell (Csak a testeden át - Over Her Dead Body, 2008) és különösen Rob Corddry (Agyő, nagy Ő - The Hartbreak Kid, 2007) egészíti ki őket remekül, és találó karakter még Zach Galifianakis a szívtipró Dave, a Medveként.
Jack apja, azaz Treat Williams, akit leginkább a Milos Forman-féle Hair (1979) Bergereként ismerhetünk, megbízható, szimpatikus alakja a filmnek. Williamsnak többnyire ezt az arcát ismerjük későbbi filmjeiből is, és igazából ebből a majd húsz év alatt sem sikerült kitörnie. A folyton - egyébként joggal - elégedetlenkedő apa szerepe több lehetőséget is kínálhatna, mint amennyit Williams kihoz belőle, bár kétségtelenül a film egyik legkedvesebb jelenete kettejük kosármeccse Kutcherrel.
Érdekes figura még Joy főnöke, Banger, azaz Dennis Farina, aki úgy néz ki, mintha a Dallas egyik epizódjából ugrott volna át kis vendégszereplésre.

Ha nincs más vágyunk, mit hogy felhőtlenül szórakozzunk, és szeretjük Cameron Diazt, akkor tagadhatatlanul minket céloztak meg az alkotók a Míg a jackpot el nem választ-tal.

*


Míg a jackpot el nem választ
Eredeti cím: What Happens in Vegas
Nyelv: magyar
Eredeti nyelv: angol
Műfaj: romantikus vígjáték
Hossz: 99 perc
Forgatókönyv: Dana Fox
Rendezte: Tom Vaughan
Operatőr: Matthew F. Leonetti
Producer: Michael Aguilar, Dean Georgaris, Shawn Levy
Főbb szerepekben: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Krysten Ritter, Zach Galifianakis, Lake Bell, Dennis Farina, Rob Corddry, Queen Latifah
Forgalmazó: Intercom
Gyártási év: 2008
Bemutató: 2008. május 8.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
KITTI 2008-09-10 15:33:58
fasza:D
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei