2008. május 9.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XIV. Lengyel Filmtavasz Budapesten

Sajnos ritkán van alkalmunk a moziban lengyel filmeket látni, valamilyen oknál fogva mindig kiszorulnak, pedig rengeteg ígéretes, vagy már elismert lengyel rendező és színész alkot évről évre jobbnál jobb filmeket. A XIV. Lengyel Filmtavasz a legfrissebb alkotásokat hozza el Magyarországra: öt új filmmel találkozhatnak a látogatók, illetve bemutatásra kerül néhány animációs rövidfilm is. A Lengyel Intézet és a Budapest Film karöltve áll a rendezvény mögött, mely 2008. május 8-tól 11-ig tart.

Ebből az alkalomból több rendező és színész is meglátogatja hazánkat: így például Marcin Kwaśny, akit már korábbról is ismerhet a közönség, hiszen szerepelt már a 2006-os Vadászat angolokra című magyar filmben, Cserhalmi György oldalán. Ezúttal a Rezervátum (Rezerwat) című különös vígjáték társforgatókönyvírójaként és főszereplőjeként érkezett, és a bemutató előtt elmondta, hogy sok személyes élményét dolgozza fel ez a film, így azt kell mondani, igaz az a közhely, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyvet. És valóban, a Rezervátum életszerű helyzeteivel és a maguk egyszerűségében szerethető karaktereivel igazi közönségsiker lehet.

Kwaśny-n kívül eljön még hozzánk Lech Majewski, hogy részt vegyen filmje, az Üvegszáj (Szklane usta) bemutatóján, ami igazán szokatlan élménynek ígérkezik, hiszen nincsen benne szöveg - az egész filmben csupán a jól megválasztott zene, és néhány hangeffektus vezeti a nézőt a megértés útján. A rendkívül sokoldalú rendező (egyúttal író, költő, képzőművész és operarendező is) május 9-én és 10-én tartózkodik Budapesten.

A maradék három film sem kevésbé érdekes: az első Andrzej Jakimowsi Cselek (Sztuczki) című alkotása, melyet már láthattunk a Titanic Filmfesztivál keretein belül nemrég, egy családi történetet mond el, de nem hagyományos módon. Egy apját kereső fiú minden sallangtól mentes küzdelmét követhetjük nyomon, és a film hangvételét tekintve is újdonság a hasonló témájú alkotásokhoz képest.

A másik Michał Kwieciński Statiszták (Statyści) című 2006-os filmje, melyről azt mondják: a legkínaibb lengyel film - ugyanis a történet egy kisvárosról szól, ahová egy kínai forgatócsoport érkezik, és statisztákat keres. Ebben látnak óriási lehetőséget az ottaniak, hogy megszabadulhassanak unalmas hétköznapjaikból.

A harmadik film Tomasz Konecki Hölgyválasz - ma (Lejdis) című munkája, mely nézettségi rekordot döntött Lengyelországban: február óta több, mint 2 millió nézője volt, és ez hatalmas eredmény. A vígjáték négy lány köré szerveződik, akik minden erejükkel azon vannak, hogy megértség a másik nemet, de persze ez nem olyan könnyű vállalkozás.

Ami az animációkat illeti, lesz itt szerelmes fapad (Szálka, Drzazga), toronyban lakó udvari bolond (Alter Ego), megismerhetünk egy szilárd törvények által behatárol világot, melyből nincs szabadulási lehetőség (Életvonal, Linia Życia), és egy vírus támadását is végignézhetjük, melynek majdnem az egész emberiség áldozatul esik (Bárka, Arka).

*


A Filmtavasz részletes programja:

Május 8.
19.00 Rezervátum, Marcin Kwaśny bevezetésével 2007, 100 perc

Május 9.
19.00 Szálka - animáció, 2007, 17 perc
Cselek - 2007, 95 perc
21.00 Alter ego - animáció, 2007, 7 perc
Üvegszáj, Lech Majewski bevezetésével 2007, 94 perc

Május 10.
19.15 Életvonal - animáció, 2006, 6 perc
Hölgyválasz-ma - 2008, 136 perc

Május 11.
19.15 Bárka - animáció, 2007, 8 perc
Statiszták - 2006, 115 perc


Helyszín: Budapest, Művész Mozi
Időpont: 2008. május 8-11.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei