2008. május 15.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Akira Kurosawa - Filmkockáról filmkockára a halhatatlanságig

1951-ben a nyugati filmszakma hirtelen kelet felé fordította kíváncsi tekintetét, amikor Akira Kurosawa Rashomon (A vihar kapujában) című filmje a Velencei Filmfesztiválon elnyert a fődíjat, és ezzel felrajzolta a japán filmgyártást az európai és amerikai mozik térképére. De a filmrendező ennél többet is tett: számos olyan filmes technikát dolgozott ki, amit a mai napig használnak a rendezők, vagy ebből merítkezve fejlesztették tovább, hogy a nézőket minél jobban odaszögezzék a székekhez.

Kurosawa Japán unikuma. A tíz éve meghalt rendező és forgatókönyvíró olyan életművet hagyott maga után, amire joggal lehetnek büszkék a japánok, bár ez nem mindig volt így, és bizony voltak olyan évek is, amikor anyagi gondok miatt nem tudott filmet készíteni. Mégis, valahogy mindig megtalálta az utat, aminek végén egy-egy alkotást tudott létrehozni, amivel beírta magát a filmtörténelembe.

Ismertebb munkái általában szamurájokról szólnak és Japánban játszódnak, de filmjeinek egy része a kor társadalmi életének egy-egy mozzanatára fókuszálnak. Egyetlen filmje, ami nem a szigetországban készült, a Szovjet kormány megbízásából kelt életre, és 1975-ben Oscar-díjat nyert vele. A Dersu Uzala című film egy orosz katona, és egy idős vadász történetét meséli el, rávilágítva, hogy a vadonban is születhetnek életre szóló barátságok, és nem kell feltétlenül egyformának lennünk ahhoz, hogy kapcsolatot tudjunk teremteni egymással.

Az 1910-ben született, eredetileg festészetet tanult Akira már az 1930-as években közel került a filmgyártáshoz, és jobbnál jobb forgatókönyveivel hamar felkeltette az érdeklődést a filmes szakmában. Már 1943-ban elkészíti első filmjét (Shansiro Sugata), de igazán híressé az 1948-ban bemutatott Yoidore Tenshi tette. A film egy részeges orvosról, és egy tüdőbeteg gengszterről szól, akik Tokió külvárosában próbálják túlélni a mindennapokat. A filmben feltűnik Toshiro Mifune (ő játssza a gengsztert), akivel Kurosawa ezután számos filmet készített, és úgy vonulnak be a filmtörténelembe, mint a legtöbbet együtt dolgozó színész-rendező páros. Mifune színészi játékából, és Kurosawa tökélyre vitt filmes látomásaiból több remekmű is született.

A Japánban kialakult kultusz igen erős, már-már misztikus emberként rajzolja meg a szamurájokat, és mikor Kurosawa filmjeiben emberibbnek, sőt olykor gyarlónak és esetlenek ábrázolta őket, igen sok támadás érte. Igaz, ezekkel a filmekkel lett ő igazán világhírű, és az amerikai westernfilmek hangulatát idéző japános "vadnyugat" bizony számos amerikai rendezőt ihletett meg. A hét szamuráj nyomán készült A hét mesterlövész western klasszikusa, és a Yojimbo hallgatag figurájának sem kellett sokat várnia, hogy átkerüljön a tengeren túlra, és a csavargó szamurájból Clint Eastwood egy mára legendássá vált hontalan cowboyt formáljon az Egy maréknyi dollárért című filmben.

A rendező igazi művészként nyúlt számos ismert alkotáshoz is. Több Shakespeare történet motívumait és eseményeit adoptálta saját filmjeibe. Az 1957-es Véres Trón egyenesen Machbet színművéből lépett át japán környezetbe, igaz, az eredeti szövegből egyetlen sor sem hangzik el a színészek szájából. Az angol drámaíró egy másik ismert műve, a Lear király pedig 1985-ban bemutatott Ran című filmjében került feldolgozásra. Ez a japán mester késői korszakának egyik remekműve. Gorkij drámájából (Éjjeli menedékhely) pedig 1957-ban forgatott filmet.

Filmtörténeti érdekesség a Kagemusha (Árnyéklovas) létrejöttének története. George Lucas és Francis Ford Coppola finanszírozták a filmet, hiszen mindketten rajongtak a zseniális rendező munkáságáért. Sőt, Lucas azt állítja, hogy részben az egyik Kurosawa film (The Hidden Fortress, 1958) két szereplőjéről mintázta R2D2 és C3PO karakterét A Csillagok háborújában.

Utolsó éveiben kiemelkedő alkotásai közül az 1990-es Álmokat kell megemlíteni, ami tulajdonképpen saját életének különböző szakaszaiban álmodott történeteit eleveníti meg.

A rendező munkáiban mindig a tökéletesre törekedett, és olykor olyan dolgokat követelt meg munkatársaitól, amik elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűntek. Az egyik filmjében például azt akarta, hogy a patak folyásának irányát változtassák meg, és elvárta színészeitől, hogy a jelmezeket, amikben szerepelni fognak, már a forgatás előtt viseljék, hogy minél hitelesebben tudják életre kelteni és eljátszani az általuk megformált karaktereket. Nem véletlenül kapta a Tenno becenevet, ami császárt jelent.

Kurosawa képi látásmódja eltért a hagyományosan értelmezett mozi világától. Korai filmjeiben ugyan inkább a jellemek és helyzetek kidolgozottsága dominált, később mindinkább előtérbe helyeződtek a fényképszerű, egész alakot betöltő képsorok. Az ötvenes években több olyan, mára már általánosan használt technikákat használt, amit tulajdonképpen ő fejlesztett ki, és alkalmazta filmjeiben. Szeretett egy jelenetet több kameraállásból is felvenni. A már említett díjnyertes Rashomon felépítése pedig visszaköszön Tarantino filmjeiben. A rendező egy történetet mond el négy ember szemszögéből. A film továbbá technikai szempontból is érdekes, ugyanis egy új kifejezést is köszönhetünk az alkotásnak: ez az úgynevezett Rashomon effect. Ez a töredezett, kissé kapkodó elbeszélést jelenti a filmes szakmában.

Kurosawa, mint magánember ismeretlen az emberek előtt. Amikor az 1960-ban alapított filmes cége a hetvenes évekre kifulladt, és a filmekhez egyre nehezebben tudta előteremteni a pénzt, reklámfilmeket is forgatott, és volt úgy, hogy ő maga is szerepelt bennük. 1971-ben öngyilkosságot kísérelt meg, de szerencsére sikerült megmenteni. Munkásságát minden film iránt érdeklődő ember elismeri, igaz, mára mintha háttérbe szorultak volna filmjei, de bárhova is fejlődik a mozgókép világa, a valódi történetekre, látványos, szemet gyönyörködtető képekre, és az értéket felmutató alkotásokra mindig kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért vált halhatatlanná Akira Kurosawa, az utolsó "szamuráj", aki kard helyet kamerával szolgálta a felkelő nap országát, és szórakoztatta az egész világot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-27

Írt kommentek:

2 db

Basilides Barna 2008-10-28 09:19:30
Minden tiszteletem a Mesteré.
Zseniális!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei