2008. május 16.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rezervátum - hazatalálás egy különös világba

Egészen hétköznapi, és éppen ettől hihetetlenül hatásos, kedves filmet láthatott a közönség a Lengyel Filmtavasz nyitófilmjeként. Łukasz Palkowski Rezervátum című alkotása egyszerre volt mindenkinek ismerős, és ugyanakkor egy olyan világba vezetett, amit ritkán adódik alkalmunk látni - legalábbis többségünk általában igyekszik minél messzebbre elkerülni.

A helyszín Varsó, méghozzá egy olyan kerülete, ahol turista kevés eséllyel fordul meg valaha is; a legeldugottabb, legszegényebb kis zugról van ugyanis szó, mely kizárólag nevében azonos a cseh fővárossal, Prágával. A figyelem középpontjában egy régi, romos bérház, és annak lakói állnak, no meg Marcin (Marcin Kwaśny), az új lakó, egy fiatal fotós, aki igyekszik belesimulni ebbe a különös miliőbe, s közben minden erejével azon van, hogy valahogy mégis kitörjön belőle.

A rendező (akinek egyébként ez az első filmje) olyan közel enged minket ezekhez az emberekhez, olyan bensőségesen ábrázol, hogy a düledező ház iránt vonzalmat ébreszt: ugyanúgy kedveljük Hankát (Sonia Bohosiewicz), a kissé közönséges, nagyszájú, és végtelenül boldogtalan fodrászlányt, mint az átkozottul csibész kisfiút, Grześ-t (Grzegorz Palkowski), aki állandó jelleggel igyekszik bosszantani fotósunkat. A történet lényege nem a cselekményben ölt testet, hanem sokkal inkább a karakterek szintjén erős, ott viszont nagyon. Egyszerűen szeretjük ezeket az embereket, együtt érzünk velük, drukkolunk nekik, velük sírunk és nevetünk.

Persze akadnak a filmnek gyengébb pontjai is, így például a már-már mesebeli szál, mely szerint egy tizenkét éves kisfiú ügyesebb, és jobb fotókat készít, mint a hosszú évek óta szakmáját gyakorló főszereplő. Ettől persze el tudunk tekinteni, hiszen ezernyi apró részlet kárpótol - legyen szó akár a mindig szomjas naplopókról, vagy az ügyefogyott, kétbalkezes, botcsinálta szerelőkről, esetleg a kedves öregről, aki a fotósbolt tulajdonosa, és maga a megtestesült bölcsesség ebben a furcsa környezetben.

Barátságok köttetnek, csalódások és hétköznapi örömök érik szereplőinket, persze mindent a fényképezőgép lencséjén keresztül tapasztalunk meg, egészen addig, míg főszereplőnk nem kezd egyre inkább a "másik oldalhoz" tartozni, és ki nem veszi a maga részét az idézőjeles család életéből. Valóban olyan ez a ház, mint egy rezervátum, az emberek itt elszigeteltek, külön világot teremtenek maguknak, amitől minden kívülálló igyekszik távol maradni, elhúzódni, és ha lehet egy képzeletbeli kerítés mögül figyelni. Vagy még csak azt sem, mert annyira érdektelenek. Az, hogy Marcin éppen azt a megbízást kapja, hogy erről a kerületről készítsen egy fotósorozatot, talán még inkább erősíti ezt - főleg, hogy a kiállításra, amit a képekből rendeznek, nem engedik be azokat, akik a fotókon szerepelnek. E kiközösítés ellenére ezek az emberek mégis boldogok tudnak lenni a maguk módján, és felül tudnak emelkedni az őket lenéző külvilágon.

Az a fejlődés, amin a főszereplő, Marcin keresztülmegy, mialatt idomul ehhez a különleges kis családhoz, igazán figyelemreméltó. Felsőbbrendűségét percről percre veti le, ahogy közel kerül az utcalányhoz (aki hivatalosan fodrász), ahogy a kisfiú, Grześ egy tragédia folytán ellenségből barátjává válik - minden esemény közelebb viszi ahhoz, hogy végül a helyes döntést hozza meg, és megtagadja régi világát az újért.

Palkowski filmje egyszerre tragédia és komédia - sötétbe visz, de megmutatja, hogy a fény bárhová be tud hatolni. Egyszerre mosolyogtat és elkeserít, de a legnagyobb erőssége, hogy gondolkodásra késztet. Ez pedig manapság ritka, és igencsak megbecsülendő tulajdonság.

*


Rezervátum
Eredeti cím: Rezerwat
Rendezte: Łukasz Palkowski
Forgatókönyv: Łukasz Palkowski, Marcin Kwaśny
Fényképezte: Pawel Sobczyk
Zene: Sebastian Krajewski
Főbb szerepekben: Marcin Kwaśny, Sonia Bohosiewicz, Grzegorz Palkowski, Tomasz Karolak
Bővebb infó: www.rezerwat-film.pl

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei