2008. május 21.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága - Indy újra kalandozik

Május 22-én, világpremierként indul útjára az Indiana Jones-legenda negyedik epizódja. Steven Spielberg és George Lucas tizennyolc év után keltették életre kedvenc hősüket, aki ezúttal a félelmetes varázserővel bíró akatori kristálykoponya nyomába ered.

A mi Indynket (Harrison Ford) 1938-ban hagytuk magára, mikor is éppen a Szent Grált igyekezett felkutatni apja, idősebb Henry Jones (Sean Connery) segítségével (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag - Indiana Jones and the Last Crusade, 1989).

Történetünk majdnem a filmepizódok időkülönbségével, tizenkilenc évvel később, 1957-ben folytatódik. Indy tisztes, őszes úrrá öregedett, apja már nem él. Ám nehogy azt higgye valaki, hogy Mr. Jones-t a katedrán látjuk viszont. A hidegháború korában vagyunk, Indyt és társát, Macet (Ray Winstone) épp a szovjetek ejtik fogságba, mert szükségük van Jones régészeti ismereteire. A szovjetek rejtélyes és elszánt kutatását egy bizonyos Irina Spalko (Kate Blanchett) vezeti, Sztálin üdvöskéje és ünnepelt tudósa. Céljuk természetesen a világuralomra törés, most azonban rendhagyó, pszichológiai fegyverrel.

Jones segít Irinának, aztán visszatér az egyetemre tanítani. Sajnos azonban az FBI nem nézi jó szemmel, hogy összejátszott a kommunistákkal. Mi több, felkeresi egy kamaszfiú, Mutt Williams (Shia LaBeouf) azzal, hogy szabadítsa ki anyját, Indy régi ismerősét, azaz Marion Ravenwoodot (Karen Allen), akit a szovjetek elfogtak. Cserébe Marion férje, Abner Ravenwood (John Hurt) elvezetheti Jones-t egy a régészek számára igazi szenzációhoz, Akator kristálykoponyájához.

Sokan féltek ettől a folytatástól. Egyfelől sikeres mozik túl sok epizódon át nem képesek tartani a színvonalat, elfárad a történet, lásd az Alien-sorozat, a Cápa-filmek vagy a Csillagok háborúja újabb részei. Másfelől amikor az alkotók bejelentették, hogy továbbra is Harrison Ford alakítja majd Indiana Jonest, mindenki felhördült: Ford idén lesz 66 éves, hogy fog mutatni akcióhősként a mozivásznon? Több jelenete lesz a kaszkadőrének?

Azt kell mondanom, a kétkedőknek nem volt igazuk. Mert egyrészt remekül szórakozunk két órán keresztül, másrészt Harrison Ford formába hozta magát a szerep kedvéért.

Hogy leköt minket a mozi, az nem azt jelenti, hogy túlsúlyban vannak benne az újszerű és eredeti ötletek. Sokkal inkább azt, hogy jól keverednek a kalandmozis, Indiana Jones-os kötelező elemek, illetve az izgalmas fordulatok és az egzotikus - főként dél-amerikai - helyszínek.
A szovjetek, különösen Irina Spalko - ahogy az elvárható egy kalandfilmben - végletesen gonosz karakterekként vannak feltüntetve. Irinának mindig tökéletes a frizurája (lesz ebből a hajból még divat a szalonokban…), a ruhája a legnagyobb csatákban is makulátlan, és állandó az őrült, fanatikus csillogás a szemében. Aztán gyakran akad egy ilyen történetben egy áruló és pénzéhes barát, mint most is. Professzor-kalandor hősünk különös képességekkel bír: holt nyelveket beszél, titkosírást fejt, padlóba vésett krikszkrakszokból olvas ki üzeneteket. Olyan helyzetekből szabadul, úgy bunyózik, ami aligha hihető, kivéve persze Jones esetében. Sosem jár egyedül, és általában egy nő is elkíséri, ez esetben Marion. És persze legalább két tábor vadászik Indy fejére vagy a kincsre, amit keres.

Sokszor láttunk már hasonlókat, még akár korábbi Indy-epizódokban is, mégsem unatkozunk. Ugyanis a negyedik rész tele van humorral és öniróniával. Poénokból több is jut, mint az eddigi részekben együttvéve. Spielbergék is tudták, hogy sokan fanyalognak Ford kora miatt, ezért az "öreg róka" téma többször szerepel a filmben kifigurázva. Az első húsz perc pedig mintha önmaga paródiája lenne, vagy egy képregényt néznénk megfilmesítve. Később sem lesznek sokkal komolyabb jelenetek, de a látvány és az egymásra halmozott akciók belesodorják a nézőt a sztoriba.

Különben is több pörgést, meglepetést vár el egy mai néző, mint tizennyolc évvel ezelőtt. Jócskán túl vagyunk egy pár animációs csodán, a Jones-film mégsem esik abba a csapdába, mint a fent említett Csillagok háborúja utóbbi epizódjai. Bizonyára sok számítógépes trükk van a jelenetekben, de nem vesszük észre, hisz természetesnek hat. Erre a "kalandrealizmusra" az ellenségek esetében, illetve a különböző fordulatoknál is figyeltek az alkotók. Indy nem szörnyekkel harcol, és harci bravúrjai fizikailag azért kivitelezhetőnek tűnnek. Valószínű, hogy ez is egy titka a filmnek, hogy a kincskereső csapat valahogy földközelben marad, így könnyebben azonosulunk.
Ez a romantikus realizmus a film végére aztán más megvilágításba kerül, ugyanis egy tudományos fantasztikus vonal is helyet kap a történetben. Ez azonban maradjon homályban, hogy legyen min izgulni.

Harrison Fordra nem lehet panaszunk. Pár perc után megszokjuk az érett image-t, aztán meg már fel sem tűnik. Ford ügyes kalandhős és jó komikus: fenegyerek, de nem a macsó, hanem a csibész fajtából, aki szerencsére nem veszi magát túl komolyan, és még a kígyófóbiája is jól passzol az egyéniségéhez. Vannak akciók, amikben már ifjabb társa, Mutt veti be magát, de azért az öreg Jones is kiveszi a részét a bunyókból.
Jones kalapja amúgy ma már státuszszimbólum. A stáb sokáig kereste a megfelelő kalapkészítőt, aki legyárt nekik harminc tökéletes Indy-kalapot. Nem csupán a fejfedő külseje volt fontos, hanem a súlya is, hogy ne repüljön le könnyen Ford fejéről.

Kate Blanchett élete első negatív szerepe Irina Spalko. Nehéz elhinni, mert nagyon jól csinálja. A szép és tehetséges színésznő 2005-ben kapott Oscar-díjat az Aviátorban (The Aviator, 2004) nyújtott alakításáért. Ha díj nem is, elismerő szó mindenképpen megilleti az eszelős szovjet tudósnő megformálásáért.

Karen Allen Marionja visszatérő szerep: az első részben, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (Raiders of the Lost Ark, 1981) volt Ford partnere. A történet szerint ebből a kapcsolatból olyan szerelem lett, ami négy részen is átível. Marion és Indy igazi két dudás egy csárdában: mindketten elszánt és spontán vadászok, túlságosan is hasonlítanak. A cserfes, belevaló Marion az a nő Jones számára, aki ismeri és igazán érti az ő világát.
Karen Allennek azonban sajnos nem ívelt fel úgy a karrierje az első rész óta, mint Fordnak: jóval kevesebb filmben szerepelt, és a magyar nézők utoljára 2001-ben láthatták A hálószobában (In the Bedroom) című alkotásban.

Ahogy azt már előrelátó filmrendezőktől megszokhattuk, a negyedik rész végében ott a folytatás lehetősége. Kérdés, fognak-e találni olyan jó karaktert, aki Harrison Fordot pótolni tudja.

*


Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
Eredeti cím: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Nyelv: magyar szinkron
Eredeti nyelv: angol
Műfaj: kalandfilm
Hossz: 124 perc
Rendezte: Steven Spielberg
Forgatókönyv: David Koepp
Operatőr: Janusz Kaminski
Zene: John Williams
Producer: Frank Marshall, Kathleen Kennedy
Főszereplők: Harrison Ford, Karen Allen, John Hurt, Shia LaBeouf, Kate Blanchett
Gyártás éve: 2008
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2008. május 22.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
rAPId 2008-05-21 12:42:05
az apja volt es most is az. talan eliras
nem
regisztrált
Csabi 2008-05-21 12:24:52
Valamit nem értek. Ha jól emlékszem az eredeti részben Marion apja volt Abner Ravenwood. Most meg a férjét hívják így? Egyébként tetszett a cikk és lehet, hogy az én memóriámmal van a gond.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei