2008. május 22.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Francia Filmhónap - On-line filmfesztivál

Egy fesztivál az interneten? Még csak ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, és mégis utánozhatatlan élményekben lehet részünk? Hát ez meg hogy lehet? Egészen egyszerű: a Filmklik.hu és a Budapest Film on-line hozza el nekünk a legnagyszerűbb francia filmeket egy hónapon keresztül. Úgyhogy filmezésre fel!

Május 14-én, a Cannes-i Filmfesztivál kezdetekor indult a magyar kezdeményezés is, a Francia Filmhónap, melyen a nézők a www.filmklik.hu oldalra kattintva olyan filmeket nézhetnek végig, amelyek még nem, vagy egyáltalán nem jutnak el hazánkba.

Nem első alkalommal kezdenek ilyen vállalkozásba: tavaly decemberben az Európai Filmhónapon már bizonyították, hogy nagyon is van igény ezekre a filmekre, és az ilyen, új típusú fesztiválokra. A mostani alkotások között megtalálhatók a romantikus filmek és a drámák, a thrillerek és a háborús mozik egyaránt. De az se marad néznivaló nélkül, aki az életrajzi filmeket kedveli, vagy a történelmi alkotásokban szeret elmélyülni.

Aki nem ismerné még a Filmklik.hu-t, annak egész egyszerűen úgy jellemezhetnénk, mint egy on-line videótékát. Az ember regisztrál, kiválasztja a filmet, amit meg szeretne nézni, banki átutalással vagy mobiltelefonon kifizeti, és máris lehet kezdeni a mozizást. Egyszerű, kényelmes, mozi-élmény a saját otthonunkban.

A fesztivál filmjei közt olyanok szerepelnek, mint az Asszonyok paradicsoma (Vers le sud), Laurent Cantet filmje, mely három Haitin élveket kereső asszonyról mesél, tizennyolcas karikával. Sose tudhatjuk, hogy Egy fickó a szomszédból (Ordinary Man) mire lehet képes: Vincent Lannoo filmjében például szomszédasszonyt rabol, és zár csomagtartóba. Céline Sciamma ifjú, elsőfilmes rendezőnő, a fesztiválon Vízililiomok (Naissance des pieuvres) című filmjével vesz részt, melyben szinkronúszók fülledt világába nyerünk bepillantást. Természetesen ez csak ízelítő, a számtalan film közül, melyeket ez alatt az egy hónap alatt megtekinthetünk.

Talán szokatlan, de mindenképpen figyelmet érdemlő kezdeményezés az on-line filmfesztivál, melyen anélkül vehetünk részt, hogy bárhová is mennünk kellene. De a részvétel nem csak lustáknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki kedveli a francia különlegességeket.

*


Francia Filmhónap
A Fesztivál "helyszíne": www.filmklik.hu
Időpont: 2008. május 14-től június 11-ig
Bővebb infó: franciafilmhonap.freeblog.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei