2008. május 29.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mundruczó Kornél Deltája elhozta a filmkritikusok fődíját Cannes-ból

Bertók Lajos halálával hatalmas fordulatot vett Mundruczó Kornél Delta című filmje, melynek főszerepét végül az egyébként virtuozitásáról is ismert Lajkó Félix játszotta el. A neves rendező filmje végül is idén elhozta a Fipresci-díjat, a filmkritikusok fődíját Cannes-ból.

Az 1975-ben született Mundruczó Kornél 1998-ban kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, s pár évre rá 2002-ben, Szép Napok című alkotása már díjat nyert Locarnoban. Munkásságára jellemző eltökéltsége és precizitása magyarázatot ad annak elismerésére. A '78-as Szent Johanna (2003) továbbgondolásának eredménye a Johanna (2005), Jeanne d’Arc életének feldolgozása kórházi díszletek között. Ez volt az első, kortárs zenére épülő magyar operafilm, és hozta is a díjakat, az egy évvel későbbi, 2006-os Magyar Filmszemlén a legjobb operatőr, rendezés, női alakítás, és filmzene kategóriában is győzött.

A Delta elkészítése korántsem volt zökkenőmentes, hiszen az eredeti tervek szerint Bertók Lajos játszotta volna Mihailt. A film mintegy fele már elkészült, amikor a főszerepet játszó színész hirtelen halála miatt a forgatást meg kellett szakítani. A film jelentős részét újraforgatták, immár Lajkó Félix főszereplésével, és az anya szerepében Kiss Marit felváltó Monori Lilivel. Az újrakezdés miatt a film költségvetése felborult, s csak újabb befektetők felkutatása után tudták folytatni a munkát.

Az itthon szemlefődíjas filmet nagy sikerrel mutatták be kedden, a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Mundruczó Kornél volt az egyetlen közép-kelet-európai alkotó idén, a filmművészet elsőrangú seregszemléjén. A Fipresci-díjak sorsáról az idei Cannes-i Filmfesztiválon kilenc tagú, nemzetközi zsűri döntött. Az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A fesztivál utolsó előtti napján, május 24-én 17 órakor jelentették be és adták át díjait. Az ünnepségen személyesen vett részt a cannes-i fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux.

*


Delta
Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvíró: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél
Szereplők: Lajkó Félix (Mihail), Tóth Orsolya (Fauna), Monori Lili (Anya), Gáspár Sándor, Kiss Mari, Martin Wuttke
Műfaj: filmdráma
Bemutató: 2007
Forgalmazza: Mokép

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei