2008. június 2.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Iszka újabb sikerei - Bollók Csaba filmje tarol

Bollók Csaba Iszka utazása című filmje újabb nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Ezúttal a május 27-én véget ért, Kazahsztán fővárosában, Almatiban megrendezett "Shaken’s Stars" filmfesztiválon aratott sikert.

Bollók Csaba, a 38. Magyar Filmszemle szerzői fődíjának nyertese, 1994-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti főiskola film és tévérendező szakát. A Balázs Béla Stúdióval közösen készített rövidfilmjei és Észak, Észak (1999) című első játékfilmje számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt. 2001- ben Balázs Béla-díjat kapott.

A rendező számára a legnagyobb sikert és a legtöbb elismerést az Iszka utazása (2006) című filmje szerezte. 2007-ben, a Filmszemlén elnyerte a legjobb szerzői filmnek járó fődíjat és a diákzsűri elismerését is. Magyarországon 2007. február 2-án, a Jövő Házában mutatták be először. Ezt követte a világpremier, február
14-én, Berlinben.

A filmet eddig már elismerte Brüsszel, Monterrey, Reykjavik, Szarajevó, Trondheim, az Európai Parlament Lux-díj szavazásán pedig bekerült 2007 tíz legjobb európai filmje közé.

Bollók Csaba filmjét, mely a Zsil-völgyi kamaszlány, Varga Mária sorsát mutatja be, Romániában forgatták. A lánnyal a film producere és egyben Bollók Csaba felesége, Csere Ágnes erdélyi utazásakor találkozott, amikor egy vasúti átjáróban Marika a barátaival eldobált fémhulladék után guberált.

Iszka (Varga Mária), a film főszereplője alkoholista családban nőtt fel, ahol ő az egyetlen, aki pénzt keres a családban. Ha nem visz haza elég pénzt a napi hulladékgyűjtésből, anyja minden alkalommal megveri. Mégis szerencsésnek mondja magát: "hát nem minden nap bántanak engemet". Iszka árvaházba kerül, ahol életében először szeretik és gondoskodnak róla. Azonban megszökik az intézetből, a társául szegődött Mariannal együtt csavarognak és azt tervezik, hogy a tengerhez vonatoznak. Marian azonban hiába várja a lányt a vonatfülkében: Iszka búcsút vesz kórházba került testvérétől, Rózsikától, majd a visszafelé úton két férfi magával viszi.
Iszka így valóban eljut a tengerhez, de már az emberkereskedők foglyaként.

A kislány története, illetve annak filmes feldolgozása a jelek szerint nem csak az alkotók és a magyar közönség tetszését nyerte el, hanem nemzetközi szinten is elismertté vált. 2008-ban újabb díjat nyert, a Kazahsztánban megrendezett "Shaken’s Stars" filmfesztiválon. A fesztiválon részt vettek észt, izraeli, kazah, német és orosz mozgóképek is. A zsűri elnöke Bolotbek Samsijev kirgíz filmrendező volt.

Emellett június 1-én magyar siker született a közép-oroszországi Ivanovóban megrendezett nemzetközi filmfesztiválon is: a legjobb női szereplő díját Varga Máriának ítélte oda a zsűri. Az Andrej Tarkovszkij fesztivál érdekessége egyébként, hogy a "legjobb férfialakításért" járó díjat is egy gyermek, a 11 éves olasz Alessandro Morace nyerte el.

*


Iszka utazása
Írta és rendezte: Bollók Csaba
Zeneszerző: Temesvári Balázs
Operatőr: Gózon Francisco
Jelmeztervező: Domán Melinda
Producer: Csere Ágnes
Szereplők: Varga Mária (Iszka), Marian Ursache (Marian), Varga Rózsika (Rózsika), Csere Ágnes (Hanna), Bogdán Zsolt (Lacu), Dan Tudor (Silvio), Fodor Noémi (Sári), Marius Bodochi (Iacob)
Hossz: 93 perc
Műfaj: játékfilm
Bemutató: 2007
Bővebb információ: www.iszkautazasa.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei