2008. június 3.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elnök lett Szabó István az Európai Filmrendezők Szövetségében

Újabb magyar sikert könyvelhet el a hazai filmgyártás: Szabó Istvánt, az eddigi egyetlen olyan magyar rendezőt aki játékfilm kategóriában lett Oscar-díjas, az Európai Filmrendezők Szövetsége (FERA) elnökévé választották. A hírről elsőként a Magyar Filmúnió tájékoztatta a hírügynökségeket hétfőn.

Igazán nem panaszkodhatnak a honi mozibajárók, hiszen az elmúlt időben egyre-másra készülnek olyan alkotások, amelyek nemzetközi szinten is sikert könyvelnek el készítőiknek és közvetve az egész országnak. Antall Nimród Kontroll című filmje újra magasba emelte a magyar mozit és azóta is jönnek a díjnyertes filmek.

Mindezeket azonban jócskán megelőzik Szabó István produkciói, a rendező ugyanis már a hatvanas években nyert a rövidfilmek mezőnyében Cannes-ban. 1982-ben azután a tengerentúlon is megismerték a nevét, Mephisto című filmje Oscar szobrot ért Magyarországnak, mint a legjobb idegen nyelvű film. Ezt az eredmény máig nem tudta hozni hazai játékfilm, azonban a reneszánszát élő itthoni szakma talán már a közeljövőben ismét odaérhet a csúcsra valamely alkotással.

Az Európai Filmrendezők Szövetségét 1980-ban, Velencében alapította 28 ország összesen 32 filmes szervezete.
Szabó István a kezdődő FERA elnökösködés mellett részt vállal az Európai Filmakadémia (EFA) igazgatótanácsában, valamint számos hazai és nemzetközi filmes szervezetben. Hetven éves kora ellenére sem hagyja abba a rendezést, jelenleg két új film előkészítésén dolgozik. Érdekesség, hogy mindkettő könyvadaptáció, de amíg az egyik egy sokmillió dolláros külföldi produkció lesz (Christine Olsen "A Half of Two Lives" című könyvéből), a másik teljesen magyar felhozatal, Szabó Magda "Az ajtó" című regényét dolgozza majd fel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei