2008. június 5.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mini Dokumentumfilm Fesztivál a Modemben

Június első hétvégéjén örülhetnek a debreceni dokumentumfilm-rajongók: a Modemben három estén át egy mini filmfesztivál keretein belül élvezhetik kedvenc műfajuk egy-egy gyöngyszemét.

Péntek délután 17 órától Dékány Istvánnal, A zsögödi gazda (Nagy Imre) című film rendezőjével beszélgethetnek az érdeklődők, bátran faggathatják az alkotásával kapcsolatban. Ezt követően 18 órától levetítik a filmet, melyről korábban minden kulisszatitkot megtudhattak a kíváncsiak. A zsögödi gazda Nagy Imre írásai és levelei alapján készült, és nyomon követi a festő életét, de mindeközben Erdélyt is bemutatja, és a képek keletkezéséről is sokat megtudhatunk.

Másnap, szombaton 18 órától Adina Pintilie: Ne haragudj, de... / Nu te supăra, dar... című filmjét tekinthetik meg a látogatók, román nyelven, angol felirattal. Rejtélyes térben és időben található egy olyan világ, ahol az idő a feltartóztathatatlanul aláhulló kövek ritmusa szerint múlik. Önmagában tökéletesen zárt egészet képező mindenség ez, mely fittyet hányva a hétköznapi észjárásnak, örök érvényű gondolatokat sugall. Peremvilág ez, társadalmi hasznossága éppen a semmivel egyenlő, de mégis olyan értékeket csillant fel, melyek alapvetően romlatlanok - így lehetne összefoglalni a Ne haragudj, de... lényegét.

A Fesztivál harmadik, és egyben utolsó napján ismét egy magyar alkotásé a főszerep: Bálint Artúr: Poros öltöny című munkáját vetítik szintén 18 órától. A film főszereplője Frici, egy vándorzenész, aki felesége nyomására megvált hangszerétől, hogy rendes, polgári foglalkozása legyen. Természetesen ezen nagyon nehezen teszi túl magát, és a hosszú évek alatt sem sikerül igazán megbocsátania az asszonynak.

E három film a nemrégiben megrendezett 5. Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztiválon már komoly eredményeket ért el: a Poros öltöny kapta a fődíjat, a Ne haragudj, de... a legjobb operatőrnek járó elismerést hozhatta el, A zsögödi gazdát pedig különdíjjal jutalmazták.

*


Mini Dokumentumfilm Fesztivál
Helyszín: Modem Modern és kortárs Művészeti Központ (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)
Időpont: 2008. június 6-8.
Bővebb infó: www.modembaratikor.hu
A belépés ingyenes.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei