2008. június 6.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szirmai Márton és "A süllyedő falu" különdíjat kapott

Medgyesbodzás híres lett. Sajnálatos esemény kötődik ehhez a hírhez, a falu menthetetlennek tűnő süllyedése. Az alföldi település épületei, házai másfél évtizede folyamatosan rongálódnak az idáig megmagyarázatlan süllyedés miatt. Szirmai Márton azonban fogta a kameráját, körülnézett a környéken és nyert. Filmes díjat Macedóniában.

A Stumicában megrendezett AsterFest zsűrijének különdíját hozta el a 23 perces magyar alkotás, amely a kilátástalan harcot folytató emberek kálváriáját és küzdelmükben is megőrzött méltóságukat mutatja be. "A süllyedő falu" címet viselő dokumentumfilmnek nem ez az első díja amit elnyert, februárban már a görögországi Ecocinema rendezvényen is első hellyel értékelték rövidfilm kategóriában és a 39. Magyar Filmszemle Esélyegyenlőségi díja is a készítőhöz vándorolt.

1994 óta keresik az okát annak, hogy miért süllyed Medgyesbodzás. Egyesek szerint úgynevezett duzzadó agyagréteg húzódik többméteres vastagságban a felszín alatt, mások - többnyire a lakosság és a mellettük álló néhány szakértő - ezt cáfolva a közeli bányászati munkálatokra fogják a csapást. Tény, a duzzadó agyagréteg már a falu másfél évszázados történelme során sokkal korábban éreztetnie kellett volna jelenlétét, ez mégiscsak a rendszerváltás utáni időkben következett be, az energiaipari vállalat termelésével párhuzamosan erősödve.

Szirmai Márton 1977-ben született Budapesten. Tanulmányait üzleti vonalon végezte, művészi érzékenysége azonban a filmezés irányába fordította érdeklődését.

Korábbi dokumentumfilmjeivel az alábbi díjakat és elismeréseket szerezte meg:

A remete remeke (52 perc)
Magyar Filmszemle különdíja - 2004
Román-Magyar Dokumentumfilmszemle különdíja - 2004
Országos Független Filmfesztivál fõdíja - 2004

Mecsek kincse (17 perc)
Országos Független Filmfesztivál, fődíj - 2006
Budapesti Függetlenfilm Fesztivál, első díj - 2006
BUSHO Shortfilmfest - a zsűri dícsérete - 2006

*


A süllyedő falu (23 perc, video, 2007)

Szereplők: A falu lakói
Operatőr: Pálos Gergely
Rendező: Szirmai Márton
Producer: Pálos György
Premier: Nov 2007, IDFA, Amsterdam

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei