2008. június 13.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robert De Niro és Jack Nicholson is kikosarazta már Woody Allent

Woody Allennel filmet forgatni ijesztő és nemes feladat. Mivel a káoszt csak a zseni látja át kellőképpen, nehéz bármilyen végkövetkeztetést levonni a munkálatok közben. Aztán a végére kitisztul a kép, és rendszerint világhódító útra kelnek Allen mesterien megkomponált rétegfilmjei.

Nem mindenkit vonz azonban a lehetőség, hogy rétegfilmekben szerepeljen. Talán a presztízs is közrejátszik, de ami méginkább taszítónak hat Hollywood csillogó-villogó iparágában, az a kis pénz. Márpedig Woody Allen mozifilmjei általában nem az égigérő költségvetésükről híresek és hírhedtek.

Az idén hetvenharmadik életévét taposó, három Oscar-díjat elhódító színész-rendező az egyik nagynevű magazinnak elárulta, hogy azért nem tudott megegyezni a Robert De Niro, Jack Nicholson és Dustin Hoffman trió egyik tagjával sem, mert nem bírta volna kifizetni azt a sztárgázsit, amit követeltek maguknak. Talán nem is várható el tőlük, hogy bagóért dolgozzanak, hiszen ez a három nagyágyú összesen hét aranyos szobrocskát gyűjtött be az Amerikai Filmakadémia jóvoltából. Allen ugyanakkor arra panaszkodott interjújában, hogy mikor egy-egy gálán vagy egyéb összejövetelen beszélget a felkapott színészekkel, ők kitörő örömmel fogadják a felkéréseket, sőt, némelyikük magától ajánlkozik. Egészen odáig tart a lelkesedés, amíg az anyagiakról el nem kezdenek beszélni, mert onnantól hirtelen elérhetetlenné és borzasztó elfoglalttá válnak. Hasonlóan járt például Tom Hanks-szel a 2001-ben bemutatott "A Jade skorpió átka" című produkció előkészületei közben, amikor Hanks (és mellette Nicholson is) a költségvetés miatt dobta vissza a szerepet.

Szinte biztos, hogy amíg a felkapott csillagok nem tesznek kivételt egy Woody Allen mozi kedvéért sem a több millió dolláros fizetségükből, addig nem lesznek láthatóak a kisnövésű New York-i kamerájának látószögében. Szerencsére még a fiatal és feltörekvő színésznemzedék körében is találni olyan tehetséget, akinél nem a pénz az első. Ilyen például a huszonnégy éves (szintén New York-i születésű) Scarlett Johansson is. Ő pár év alatt már három közös filmet készített földijével.


Néhány ízelítő a felsorolt hírességek bevételeiből:

Tom Hanks
Forrest Gump (1994) - 70 millió dollár
Ryan közlegény megmentése (1998) - 40 millió dollár

Jack Nicholson
Batman (1989) - 60 millió dollár
Lesz ez még így se (1997) - 15 millió dollár

Robert De Niro
Vejedre ütök (2004) - 20 millió dollár
Csak egy kis pánik (2002) - 20 millió dollár

Dustin Hoffman
Esőember (1988) - 5,8 millió dollár + százalékos fizetség a bevételből


És néhányan, akik Allen 2000 után forgatott filmjeiben szerepet vállaltak a hollywoodi mércével kevésnek mondható bevételért:


Dan Aykroyd, Helen Hunt - A Jade skorpió átka (2001)
Jon Lovitz, Michael Rapaport, Hugh Grant - Süti, nem süti (2000)
Christina Ricci, Danny DeVito - Csak az a szex (2003)
Amanda Peet - Melinda és Melinda (2004)
Scarlett Johansson - Match Point (2005)
Hugh Jackman, Scarlett Johansson - Füles (2006)
Ewan McGregor, Colin Farrell - Kasszandra álma (2007)
Penélope Cruz, Scarlett Johansson - Vicky Cristina Barcelona (2008)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei