2008. június 22.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jean Delannoy francia filmrendező százévesen elhunyt

Jean Delannoy filmrendező a háború utáni francia filmművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Irodalmi alkotásokat adaptált, 1956-ban Anthony Quinn és Gina Lollobrigida főszereplésével Victor Hugo Párizsi Notre-Dame-ját adaptálta mozivászonra. Százéves korában, szerdán hunyt el guainville-i otthonában.

Mintegy harminc filmet alkotott pályája során, Cannes mellett nem csak Velencében, de Berlinben is nyert díjakat. Az 50-es években az új hullámos rendezők (Godard, Truffaut) céltáblája lett, akik az akadémizmusát vetették a szemére.

Azon alkotásai, amelyekben Jean Gabin, Jean Marais és Michele Morgan játszották a főszerepet, az 1940-es és 50-es évek egyik legnagyobb francia filmsikerei voltak. 1946-ban az André Gide műve alapján készült Symphonie pastorale (Az elvesztett boldogság) című filmje akkora siker lett, hogy a legelső cannes-i fesztivál nagydíjával jutalmazták.

A Trisztán és Izolda legendája alapján, Jean Cocteau forgatókönyvéből Jean Marais és Madeleigne Sologne főszereplésével forgatott Örök visszatérés című filmje jelentette számára az ismertté válás első nagy állomását.

Több irodalmi alkotást adaptált a mozivászonra, közöttük 1956-ban Anthony Quinn és Gina Lolobrigida főszereplésével Victor Hugo Párizsi Notre-Dame-ját. Nevéhez több Maigret-film is fűződik, pályája végén azonban inkább vallási ihletésű alkotásokat készített, mint a Názáreti Mária (1995). Utolsó éveiben visszavonultan élt, százéves korában, otthonában hunyt el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei