2008. június 25.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Wanted, I'm not there - Bob Dylan életei

2008. június 26-án a Wanted című akciófilmet mutatják be a magyar mozik, melyben James McAvoy veszi a kezébe a sors irányítását, és megérkezik végre a már jó előre beharangozott I’m not there - Bob Dylan életei is. Ritkaság, hogy valakiről még életében filmet készítsenek, így nem is hagyományos portrét tekinthetünk meg: 6 különböző színész játsza a karaktereket, melyeket Dylan kalandos életútja ihletett.

Wanted

A film főszereplője, Wesley Gibson nem egy tipikus hős figura, megaláztatások és unalmas irodai munka tölti ki az életét. Egy nap azonban, amikor édesapját meggyilkolják, betelik nála a pohár, és egy vonzó nő hatására belép a Testvériségbe, ahol különleges technikákat tanul meg a gyilkolásra. Élete teljesen megváltozik, és Wes nagyon élvezi a hatalmat, aminek a birtokába jutott. Ahogy azonban lenni szokott, kiderül, hogy társai nem minden tudásukat osztották meg vele, ezt az erőt sem adják ingyen: választania kell a becsület és a bosszú között.
A Wesley-t alakító James McAvoy-t legtöbben a Vágy és vezeklés és Az utolsó skót király című filmekben láthatták, de a szemfülesebb nézők felismerhették őt a Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című részében is, ahol kecskeszakállal és manófülekkel felékesítve játszotta Mr. Tumnus-t. Ez a film lehetőséget biztosít neki, hogy az akció területén is bizonyítsa (eddig sem megkérdőjelezett) tehetségét, méghozzá olyan színészek társaságában, mint Morgan Freeman, aki a Testvériség vezetőjét alakítja, valamint Angelina Jolie, aki az új életformába vezeti be Wes-t. A zenekedvelők figyelmét felhívnám, hogy Common is feltűnik majd egy kisebb szerepben.
A rendező Timur Bekmambetov Kazahsztánből származik, és hazájában az Éjszakai őrség című filmmel, majd később annak folytatásával, a Nappali őrséggel már bizonyította, hogy biztosan mozog az akció és a fantasy területén. A Wanted-et is jópár vizuális effekttel fűszerezi.

Szereplők: James McAvoy (Wesley Gibson), Morgan Freeman (Sloan), Angelina Jolie (Fox)
Rendező: Timur Bekmambetov
Zene: Danny Elfman
Forgalmazza: UIP-Duna Film


*I’m not there - Bob Dylan életei

Bob Dylan karrierjét folk-muzsikusként kezdte, később, egy imidzsváltást követően pedig a rock-ra nyergelt át. Több hangszeren játszik, és énektudása mellett zeneszerzői tehetsége is vitathatatlan. A ’60-as években a vietnámi háború ellen lázadó fiatalok példaképévé vált, és néhány dalát himnuszukká választották. Az I’m not there című filmben pályafutásának különböző oldalai kerülnek bemutatásra a hat különböző karakter által, A lazán felfűzött történeteket egy narrátor köti össze.
A filmben játszó színészek alakításai közül a legnagyobb visszhangot Cate Blanchett-é kapta, aki férfiruhába bújva játszik. Szomorű tény, hogy ez az utolsó előtti film (a Sötét lovag előtt), amelyben Heath Ledger-t láthatjuk. A további karakterekben Christian Bale (Kisasszonyok, Amerikai pszicho), Richard Gere, Ben Whishaw (a Parfüm főszereplője), valamint Marcus Carl Franklin (a Lackawanna Blues című tévéfilmben szerepelt korábban) játszik, bizonyos, hogy az ő alakításaik is méltóak lesznek majd a figyelemre.
A rendezést az a Todd Haynes vállalta, aki a Bálványrock című kultuszfilmet, valamint a Távol a mennyországtól című családi drámát készítette.

Szereplők: Cate Blanchett (Jude Quinn), Ben Whishaw (Arthur Rimbaud), Christian Bale (Jack Rollins), Richard Gere (Billy, a kölyök), Marcus Carl Franklin (Woody Guthrie)
Rendező és forgatókönyvíró: Todd Haynes
Forgalmazza: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei