2008. június 28.Horváth Júlia
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Iráni film nyerte a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Reza Mir Karimi iráni rendező Egyszerűbb az egyszerűnél (Be Hamin Sadegi) című filmje nyerte el a jubileumi, 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A film egy iráni asszonyról szól, aki szerető feleség és anya, jó háziasszony és szomszéd, és úgy érzi, jósága mintegy láthatatlanná tette környezete, s főleg szerettei számára.

A fesztivál díjait a fesztivál fő versenyének zsűrielnöke, Liv Ullmann színésznő és rendező hirdette ki szombaton este.
Javor Gardev bolgár rendező nyerte el Zift című filmjével a legjobb rendezőnek járó Szent Györgyöt, a film noir és a szocialista realizmus afféle koktéljával aratott sikert. Hőse 15 évet töltött börtönben, miután 1944-ben hamis gyilkossági váddal elítélték, s szabadulása után a 60-as évek totalitárius államában találja magát.
A legjobb női alakítás díját a Napok és felhők című olasz-svájci filmben nyújtott alakításával Margherita Buy nyerte el. A Silvio Soldini rendezte filmben a női főszereplő férje elveszti állását, s miközben az asszony szakmai sikereket ér el, családi élete a pénzgondok miatt kezd tönkremenni.
A legkiválóbb férfi alakítás díját Richard Jenkins nyerte el A Látogató (The Visitor) című amerikai filmben játszott szerepével. A Tom McCarthy rendezte filmben egy szíriai-szenegáli pár küzd az amerikai bevándorlási törvényekkel, s Jenkins egy professzort alakít, aki megpróbál melléjük állni.
Különdíjat kapott Marion Laine francia rendező a Gustave Flaubert nyomán készült Egyszerű szív (Un coeur simple) című filmért, amelynek főhőse mindenkinek megpróbál szeretetet adni, de sehol nem talál viszonzásra.
A kimagasló szakmai és színészi teljesítményért járó Konsztantyin Sztanyiszlavszkij díjat idén Isabelle Huppert francia színésznő kapta.
Végül a fesztiválon különleges díjjal jutalmazták Guus Hiddinket, az orosz válogatott edzőjét a csapatnak a labdarúgó eb-n nyújtott szerpelésének elismeréseként.
Nyikita Mihalkov rendező, a fesztivál elnöke elmondta, hogy a seregszemle tíz napja alatt több mint százezer néző mintegy 45 ország több mint 300 filmjét látta.
A fesztivált Emir Kusturica Maradona by Kusturica című, spanyol-francia koprodukcióban készült 90 perces filmje zárta, amellyel a rendező Diego Maradonát, "a sportolót, labdarúgót, hőst, legendát" ünnepli.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei