2008. június 29.Kárpáti János
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Már tart a Brüsszeli Filmfesztivál - Idén 14 film van versenyben

Immár hat éve a fiatal - első-, illetve másodikfilmes - európai rendezők alkotásainak szentelik a brüsszeli filmfesztivált, amelynek idei rendezvénysorozata szombat este kezdődött és július 6-ig tart. Ebben az évben a megújult Flagey téren, a belga rádió art deco stílusú egykori székházából kialakított kulturális központban a korábbinál lényegesen jobb infrastrukturális feltételek között tartják a bemutatókat.

A hivatalos versenyben 14 film - két német, egy finn-német, egy osztrák-német, két orosz, egy szlovák, egy dán, egy dán-svéd, egy svéd, egy svájci, egy macedón-francia-belga-szlovén, egy spanyol, valamint egy francia alkotás - indul.

A fesztivált két, versenyen kívüli film világpremierje keretezi: a nyitó estén Hany Tamba filmjét, a Melodrama Habibi című alkotást vetítették, a következő vasárnap pedig Andrzej Jakimowski rendező Tricks című műve zárja a brüsszeli filmfesztivált.
Az általában az "európaiság" mibenlétét boncoló filmek seregszemléjén a megnyitón ezúttal a "mediterrán kapcsolat" került előtérbe Hany Tamba vígjátékával.

A Melodrama Habibi főhőse, egy jelentéktelen párizsi szállodai recepciós férfi, aki harminc évvel ezelőtt "öt percre" híres volt egy dalával. Az volt az egyetlen zenemű, melyet életében alkotott. Váratlan telefonhívást kap: egy dúsgazdag libanoni üzletember azt kéri tőle, énekeljen a felesége születésnapján. Némi bizonytalankodás után eleget tesz a felkérésnek és Libanonba utazik, ahol még nem felejtették el a slágerét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei