2008. június 30.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sir Anthony Hopkins végre Lear király szerepében a filmvásznon is

Teljesülni látszik Anthony Hopkins régi vágya, miszerint eljátszhatja Shakespeare Lear király drámájának főszerepét. A jövő év elején induló forgatást Joshua Michael Stern vezényli majd. Hopkins közvetlen partnerei Gwyneth Paltrow, Naomi Watts, és Kiera Knightley lesznek.

Anthony Hopkins 1937 szilveszter estéjén született Port Talbotban. Szülei, Dick és Muriel egy pékség tulajdonosai voltak. Hopkins minden szabadidejét a helyi moziban töltötte, de emellett még zongorázni is tanult. 15 éves volt, amikor Richard Burton eljött meglátogatni a húgát, és Hopkins mindenáron autogramot akart tőle. Így hát elment a Burton házba, és kért tőle. 17 évesen belépett egy ifjúsági drámaklubba, s gyorsan rájött, hogy a színészetet neki találták ki. Beiratkozott a Welsh College of Music and Drama in Cardiffba, majd 1958-ban bevonult a brit hadseregbe. Két év katonáskodás után 1961-ben elnyert egy ösztöndíjat a rangos londoni Royal Academy of Dramatic Artra, ahol két évvel később végzett.

1963-ban a leicesteri Phoenix Theater társulatának tagja lett, majd 1965-ben részt vett egy meghallgatáson, mivel a National Theatre-be vágyott. Bálványainak egyike, Laurence Olivier volt a színház igazgatója, és Hopkins a társulat tagja lett, két évvel később már ő ugrott be Olivier helyett Strindberg Haláltáncába. Tehetséges volt, kiváló alakításokat nyújtott, ezért sok mindent elnéztek neki 1969-ben feleségül vette Petronella Barker színésznőt, Abigail, a lányuk 14 hónapos volt, amikor Hopkins találkozott Jenni Lyntonnal, s három hónap múlva már együtt éltek, majd 1973-ban összeházasodtak. A színészre a filmesek is felfigyeltek, Hopkins Peter O'Toole és Katharine Hepburn társaságában alakította Oroszlánszívű Richárdot Az oroszlán télen című moziban. A filmben nyújtott alakításáért a brit Akadémia díjára jelölték, maga a produkció pedig elnyerte a legjobb filmnek járó neves díjat.

1974-ben látogatott el először Los Angelesbe, és teljesen beleszeretett a környékbe. Egy ideig ott is maradt, ám egyre többet ivott. Előfordult, Phoenixben ébredt fel, de nem emlékezett rá, hogy került oda. Amikor Hopkins rájött, hogy ez így nem mehet tovább, részt vett egy alkoholelvonó kúrán, s állapota javult. Több mint tíz évig élt feleségével Los Angelesben, közben filmezett és tévéjátékokban is szerepelt. Egy 1976-ban készült tévéjáték főszerepéért Golden Globe-ot kapott. Legnagyobb sikerét Jonathan Demme A bárányok hallgatnak című filmjében aratta, mint Hannibal "Kannibál" Lecter, a briliáns sorozatgyilkos, alakítását Oscar-díjjal jutalmazták.

Rendezőként 1995-ben debütált az Augusttal, ami Csehov Ványa bácsijának filmes adaptációja; nem csupán rendezője, hanem zeneszerzője is volt a filmnek, sőt a címszerepet is ő játszotta. A kritikusok azonban nem értékelték a mozit, túl sötétnek tartották, s csupán a színész rajongói kedvelték a filmet. De a színésznek volt még egy szerepálma: örömmel elvállalta volna a Shakespeare Lear király című tragédiájából készülő film címszerepét. Úgy tűnt, ez még a jövő zenéje, Sir Anthony addig nem is akart nyugdíjba vonulni, amíg nem teljesül a vágya...

Joshua Michael Stern rendező neve nem csenghet ismerősen, hisz eddig csak egy filmjét mutatták be, a 2005-ös Sohaország-ot. Amerikában augusztusban kerül a mozikba második filmje, a Kevin Costner főszereplésével készült politikai vígjáték, a Swing Vote. A rendező most mégis nagy témához nyúl nagy színészekkel: a Guardian közlése szerint a Lear király legújabb filmes adaptációját rendezi meg jövőre. Egy februári premieren szárnyra kapott hír beigazolódni látszik, miszerint Leart Anthony Hopkins játssza majd, három lányát pedig Keira Knightley, Gwyneth Paltrow és Naomi Watts formálja meg. Ez már így is elég impozáns névsor, de a rendező állítása szerint a kisebb szerepeket is neves színészek játsszák majd, akiknek a neveit csak később hozzák nyilvánosságra. Stern még azt is elmondta, hogy nem kedveli a modernizált adaptációkat, és a korszakhoz hű, nyers filmre számíthatunk tőle, ám a 35 millió dollárból forgó filmben mégis lesznek nagyszabású csatajelenetek.

Az avoni hattyú egyik legismertebb tragédiájából már Peter Brooktól Godard-ig rengetegen készítettek filmváltozatot - a legfrissebb, tévés adaptáció decemberben kerül képernyőre, melynek főszerepében Ian McKellen lesz látható. A drámát idehaza legutóbb Zsótér Sándor értelmezte újra igencsak emlékezetesen a színpadon, Király Leventével a címszerepben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei