2008. július 17.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ne szórakozz Zohannal! - Adam Sandler, az 50 fölötti nők álma

Adam Sandler és Rob Schneider ismét egy filmben szerepel. Ha egy néző meghallja a két színész nevét, nem is számíthat másra, mint amit a Ne szórakozz Zohannal! esetében kap. Adam Sandler, mint a film egyik főszereplője, forgatókönyvírója és producere ezzel a filmjével is kettős érzelmeket vált ki: megnevettet és felháborodást kelt.

Kevés színész van, aki olyan mértékben megosztaná a nézőközönséget, mint Adam Sandler vagy Rob Schneider. Lehet őket szeretni vagy nem szeretni, de semmi esetre sem beszélhetünk átmenetről. Az elmúlt években több filmben is együtt dolgoztak. Ilyen példának okáért az Apafej, a Sátánka, a Lúzer SC, Az 50 első randi, a Tök állat, a Tök alsó, és a Tökös csaj. Most megérkezett az újabb közös mű, a Ne szórakozz Zohannal!.

A történet meglehetősen egyszerű, de nagyon szeretnivaló: Zohan (Adam Sandler), az izraeli terrorelhárító más életre vágyik, ezért megrendezi saját halálát és Amerikába megy, hogy megvalósítsa álmát. Ez az álom nem más, mint hogy sikeres fodrász lehessen. Senki nem tudhatja meg, hogy életben van, ezért álcáznia kell magát, és mivel eddig is a rejtőzködés volt a munkája, felhasználhatja korábbi tapasztalatait. AZ új, saját készítésű, Chuck Norris-os frizura, és az új, művésznévként is használható név (Scrappy Coco) azonban nem elegendő álca. Egy szintén izraeli férfi, Oori (Ido Mosseri) felismeri, és azt ajánlja, hogy próbálja ki magát Dalia (Emmanuelle Chriqui) szalonjában. Dalia azonban palesztin. Ezzel elérkeztünk a film középpontjához, az izraeli-palesztin ellentéthez, illetve annak feloldásához. A film megfogalmazásában attól, mert Izrael és Palesztina háborúzik, Amerikában békésen élhetnek egymás mellett izraeliek és palesztinok, hiszen mindannyian azért mentek Amerikába, hogy távol tartsák magukat az erőszaktól. Ez valóban nagyon szép gondolat, de háttérbe szorul. Előtérbe kerül azonban Scrappy Coco férfiassága, a szex és természetesen kimaradhatatlan elem a szerelem is.

Hölgyeim, ha eddig nem tudták volna, honnan lehet megállapítani, hogy egy korábban nagy csődörként megismert férfi valóban önöket választotta, most Adam Sandler tolmácsolásában kapunk ugyan útmutatást, de ne felejtsük el, hogy csak egy filmről van szó. Egy olyan filmről, ahol már kezdetben tudjuk, mi lesz a vége, de mégis érdeklődve várjuk. És a recept? Egy korábban "szexgépként" működő férfi, mint Zohan, akkor döbbent rá, hogy szerelmes, amikor már csak Dalia tudta működésre késztetni férfiasságát. Ez természetesen nem csak a hölgyeknek ad bepillantást a férfiak működésébe, de a férfiakat is megnyugtathatja - ha éppen nem működik a dolog, nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni.

A szerelem azonban nem csak a sokfelé tekintgető férfiakat szelídítheti meg, de komoly problémák megoldásaként is szolgálhat. Zohan és Dalia szerelme ugyanis elsimítja az izraeli-palesztin ellentéteket és együttműködésre készteti a két régi ellenséget, Fantomot (John Turturro) és Zohant.

Sok olyan elemet tartalmaz a film, ami valóban felháborodást kelthet, de mindezek ellenére nem lehet megállni a nevetést. Hihetetlen látványt nyújt Adam Sandler, amint Pókemberként mászik és ugrál a falakon, delfinúszással utoléri Fantomot vagy ahogy a Mátrixba illő rúgással leteríti ellenségeit. Nem elhanyagolható Mariah Carey filmbeli alakítása sem. Azt azonban mindenki maga döntse el, hogy az énekesnő szereplését megbotránkoztatónak, vagy humorosnak ítéli-e meg.

A végkifejlet vígjátékhoz és Adam Sandler-hez méltó. A rossz elnyeri méltó büntetését, a szerelmesek egymásra találnak, az izraeli-palesztin konfliktus rendeződik (legalábbis Amerikában), Zohan szülei elfogadják fiuk munkáját, Salim (Rob Schneider) biztonságban tudhatja a nyávogó kecskét és Fantom is megnyithatja cipőboltját. Az izraeli-palesztin plázában Michael (Nick Swardson) is magára talál Zohan korábbi szerepében, Zohan pedig, a korábban vérrel festő Rembrandt sikeres fodrászüzletet működtethet. A film több problémára is megoldást talál. És mit tegyünk, ha 50 fölött is kényeztetésre vágyunk és nem kapjuk meg otthon? - menjünk el fodrászhoz!

***


Ne szórakozz Zohannal!
Szereplők: Adam Sandler (Zohan, Scrappy Coco), Emmanuelle Chriqui (Dalia), John Turturro (Fantom), Nick Swardson (Michael), Rob Schneider (Salim), Ido Mosseri (Oori), Mariah Carey
Rendező: Dennis Dugan
Forgatókönyvírók: Judd Apatow, Adam Sandler, Robert Smigel
Zene: Rupert Gregson-Williams
Producer: Adam Sandler
Operatőr: Michael Barrett
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: 2008. július 17.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei