2008. július 20.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

15. Európai Filmek Fesztiválja Palicson

1992 óta kerül megrendezésre az Európai Filmek Fesztiválja Palicson, mely Szabadka mellett található, és immáron tizenötödik alkalommal várja a látogatókat, akik szeretnének kicsit elmélyülni az európai filmművészet szépségeiben. A Fesztivál tegnap vette kezdetét, méghozzá Tolnai Szabolcs: Fövenyóra című filmjének díszbemutatójával, és egészen július 25-ig tart.

Hetven alkotás kerül levetítésre Palicson, ezek különböző kategóriákba sorolva versenyeznek egymással. A fő program mellett külön kategóriát képeznek például a Fiatal európai filmesek, vagy a Gyerekprogram, de akad kifejezetten magyar illetőségű kategória is: az Új magyar film elnevezésű vetítéssorozat programjában találkozhatunk többek között Herendi Gábor Lorájával, Novák Erik Zuhanórepülés című alkotásával, vagy Paczolay Béla Kalandorok című filmjével. Mindemellett Mundruczó Kornél Deltáját is vetítik, ez a fő programban kapott helyet.

A Fesztiválon három fő elismerést gyűjthetnek be a győztesek, az első, és legjelentősebb ezek közül az Arany Torony, melyet a legjobb filmnek ítél oda a zsűri. A legjobbnak választott rendező a Palicsi Torony-díjat kapja, de a zsűri egy különdíjast is választ majd a versenyző alkotások közül.Idén még egy díjjal bővül a kiosztásra váró elismerések száma: Az Underground Szelleme elnevezésű díjat a Fiatal európai filmesek csoportjának egyik tagja nyeri majd el. A húsz versenyző film között egy magyar alkotást is találunk, méghozzá Igor és Ivan Buharov Lassú tükör című munkáját.

A Lifka Sándorról elnevezett életműdíjat ebben az évben Ken Loach, brit rendező, illetve Goran Paskaljević szerb direktor kapja.

***


Helyszín: Palics (Palić, Szerbia)
Időpont: 2008. július 19 - 25.
Bővebb infó (angol nyelven): www.palicfilmfestival.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei