2008. július 23.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Batman - A Sötét lovag: 200 millió dolláros nyitás

Fantasztikusan kezdte világkörüli hódító hadjáratát az új Batman film, amelyet múlt héten mutattak be az Egyesült Államok és még néhány másik ország mozijaiban. Bruce Wayne kettős életének legújabb gyöngyszeme annyi nézőt csalogat be a filmszínházakba, hogy könnyen a bevételi örökranglista élére repítheti ezt a filmet.

Mintegy hetven évvel ezelőtt, még a második világháborút megelőzően találta ki Batman, a denevérember alakját képregény formájában Bob Kane és Bill Finger. Az akkori embereknek szükségük volt a szuperhősökre, a gazdasági világválság és később a háború nyomorát ezeken a kitalált világokon keresztül próbálták meg színesebbé, elviselhetőbbé tenni. Superman és Pókember mellett Batman lett a népszerűségi mutatók szerinti legkedveltebb hősalak annak ellenére, hogy neki nincsenek természetfeletti képességei "mindössze" kiemelkedő intelligenciája, hatalmas vagyona és trükkös felszerelése.

Televíziós sorozat, rajzfilmek és rengeteg képregény után 1989-ben készítették el az újkori Batman feldolgozások első változatát. Tim Burton rendező, Michael Keaton (Batman) és Jack Nicholson (Joker) olyan mozit hoztak össze, amivel azóta is tartó reneszánszát élik a szuperhősös produkciók. Bevetve a modern számítástechnikai trükköket egyre hitelesebbé tűnnek a repülések, robbanások és egyéb természetfeletti képességeket felvonultató jelenetek. (Erre jó példa a közelmúltban bemutatott Hancock is.)

Négy premiert élt meg ’89 óta Bruce Wayne, amikor 2005-ben bemutatták az ötödik nagyfilmet "Batman: Kezdődik!" elnevezéssel, amelyben Christian Bale (Amerikai pszicho, Shaft) játszotta a főhőst.
Christopher Nolan (Memento, Álmatlanság) alkotása merőben eltér a korábbi Batman filmektől, sokkal emberibb oldalát mutatja meg a denevérálarc mögé bújt újgazdag árvának, kevésbé meseszerű történettel. Az újfajta megvilágítás megosztotta a nézőket, a családi mese kedvelőinek csalódniuk kellett, ugyanakkor kedvezett a sötét, borzongós fantasztikumok kedvelőinek. Már az első hétvégén, csak az USA államaiban mintegy 50 millió dollárnyi bevételt könyvelhetett el a forgalmazó Warner Bros. és rövid idő alatt ennek négyszeresére dagadt a szuperprodukció hozama.

Idén újra magára öltötte Batman kosztümét Christian Bale. Ezúttal a korábban Jack Nicholson által alakított Joker az ellenfél, azonban amíg az előző vigyori gonosz elkápráztatta a nézőket, a néhány hónappal ezelőtt elhunyt ausztrál Heath Ledger (Lovagregény, Túl a barátságon) feladata egészen más volt. Sötétlelkű pszichopataként, még a rajongók által is felismerhetetlenül elmaszkírozva kellett terrorizálnia Gotham városát.
Az eddigi mutatók szerint kifogástalanul dolgoztak össze a készítők, a kezeik közül kikerült műremek egyre-másra dönti meg a rekordokat, holott még csak alig pár napja mutatták be a mozikban. A hatalmas stáb tagjai három ország huszonnyolc helyszínén munkálkodtak, a teljes költségvetés pedig meghaladta a 150 millió dollárt, azaz a 22,5 milliárd forintot. Ezek az adatok, Heath Ledger szerencsétlen halála, Christian Bale magánéleti problémái és természetesen a kifogástalan reklámkampány is hozzájárultak ahhoz, hogy a "Batman - A Sötét lovag" az első hétvégét követően már 200 millió dollár (30 milliárd forint) felett jár a jegyeladásokat tekintve, ebből csak az Egyesült Államok 158 millió dollárt produkált. A másik abszolút Batman-rekord az imdb.com-hoz, az internet legnépszerűbb filmes adatbázisához kapcsolódik, ahol a felhasználók által leadott közel százezer szavazat átlaga alapján 10-ből 9,4-es értéket ért el a tetszésindexen, ezáltal letaszítva az eddig vezető 1972-ben forgatott Keresztapát.

*


Batman - A Sötét lovag
Eredeti cím: The Dark Knight
Szereplők: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman
Rendező: Christopher Nolan
Zene: James Newton Howard, Hans Zimmer
Operatőr: Wally Pfister
Hossz: 155 perc
Forgalmazza: Intercom
Hazai bemutató: 2008. augusztus 7.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Titi 2009-01-29 19:44:59
Akkor, Mr. Scott tessék megnézni az új Batmant, mert valóban így van.
Magyarország legnagyobb Batman rajongója szól hozzád!!!
HEAT peddig megérdemelné az Oscart!
nem
regisztrált
Francis W Scott 2008-07-24 00:53:44
Letaszította A Keresztapát? Na ne már, az a földkerekség valaha forgatott legjobb filmje! Muszáj lesz megnézni ezt a Batmant!:)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei