2008. július 28.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Oroszlán ugrani készül - retro-krimi 1969-ből

Az Oroszlán ugrani észül, méghozzá egyenesen 1969-ből, Révész György jóvoltából. Ha valaki nem tudná hogyan képzeltük el mi magyarok a világ legismertebb titkos ügynökét James Bondot, akkor ebből a paródiából megtudhatja. Remek retrokaland egy irónikus krimi-vígjátékkal.

1969-et írunk, a nyugati mozik már túl vannak az ötödik James Bond filmen, itthon Csapajev nyargal a vásznakon, köszönhetően a szovjet tömegfilmeknek. Jóllehet, Az Oroszlán ugrani készül magyar felfogásban tálalja a szuperhős-ügynök kettősségét, s mindezt teszi humorosan, mégis akkoriban kaphattak a nézők egy hazai szeletet a nyugati tortából. Ez a film nem akar mást, mint kikapcsolódást nyújtani 80 percig, és mosolyt csalni az arcokra. És ezt remekül teszi.

A történet szerint Dr. Otto Klauberg egy volt náci orvos, aki egy roppant veszélyes Pestis XX. vírus kikísérletezésével büszkélkedhet, és nem utolsó sorban az ezért is járó sokévnyi börtönnel. Szabadulása után előkerülnek régi cimborái, s ezzel kezdetét veszi az ampullák megszerzéséért folytatott harc. Csakhogy senki nem számolt a kötelezően jóképű és szilaj Menő Fejjel (Bujtor István), aki ezzel a huncut névvel a korántsem titkos ügynök.

A film helyszínéül a Horvát tengerpart szolgált, Dubrovnik város és környéke. Aligha lehetett volna jobb helyszínt találni, a Balatont már ismerte a közönség, hiszen külföldi forgatásokra kevés lehetőség volt. A környezet lenyűgöző, nyáron pláne jóleső dolog a szemnek. Látványában nem hagy kivetni valót maga után, kivéve Psota Irén (Helga) parókáját. Ha megkérdeznénk Csukás Istvánt, honnan szedte elő Pompomot, talán ez lenne rá a válasz. Ellentétnek rögtön itt a gyenge női főszereplő, maga a megtestesült Medveczky Ilona (Éva). Aki nem hiszi, vagy nem tudja hogyan is nézett ki fénykorában a ma is elegáns díva, az nézze meg a filmet. Elég az hozzá, néha kivillan ez-az, itt-ott.

James Bond paródia révén elengedhetetlen kellékek a technikailag felfoghatatlan kütyük, amikből ide is jutott bőven. Elsőként meg kell említeni az Ultrahangos Szuperszónikus Vibrátort, ami a telefon másik végén hallózó megsüketítésére használható, no de ne lőjjük le a poént. Az elengedhetetlen karóra is szerepet kapott, de hiszen ez már-már kötelező viselet egy magára valamit is adó ügynöknek. Emlékezetes lehet az a pillanat is, amikor kedvenc horvát felügyelőnk előkap egy nagy, piros 5kg-os vezetékes telefont a zakójából, persze ne felejtsük el, hogy ekkor még mobiltelefonról álmodni sem álmodott senki.

A szereplői gárda figyelemre méltó, hiszen Papp László, és Koós János is megfordulnak néhányszor a kamera előtt, előbbi kioszt egy pár igen szép pofont is. Öröm látni, hogy a kisebb szerepekben is nagy, esetleg korukból fakadóan később naggyá lett színészek is helyet kaptak (Major Tamás, Dajka Margit, Harkányi Endre).
Ez a film egyszerre szórakoztató és bár paródia-krimi, nem unalmas. Tényleg jó időtöltés lehet a nosztalgiázni vágyóknak, vagy az éppen divatos retronautáknak. James Bond magyar módra, fergeteges szereplőkkel, elektromos kütyükkel, forró tengerparttal.

***


Az Oroszlán ugrani készül (1969)
Írta,rendezte: Révész György
Zene: Illés Együttes
Szereplők: Ajtay Andor, Bujtor István, Medveczky Ilona, Szendrő József, Psota Irén, Madaras József, Koós János
Hossz: 81 perc
Forgalmazza: Mokép

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Saf 2009-11-01 01:16:44
Azért ha valakit gépfegyverrel hasbalőnek az vérezzen, vagy legalább a pulóvere lyukadjon ki. Pl.: A mandulazabáló lelövése a hajón... meg az összes többi.

Az egyik fickót lelövik a szigeten, a következő jelenetben meg hátranéz.
nem
regisztrált
Simon TamĂĄs 2009-10-08 20:29:02
Az egész filmben Dayka Margit és Major Tamás rövid bevezető jelenete számít, utána törlendő! Ócska dolog a tehetségtelenséget paródiaként beállítani. Úgy gagyi, ahogy van.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei