2008. július 28.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hatalmas siker az araboknál a Törökországban megbukott szappanopera

Három évvel ezelőtt mutatták be hazájában azt a török családi szappanoperát, amely teljes egészében megbukott a nézettségi adatok szerint. Idén átvette egy arab tv társaság, és már a premiert követően fergeteges sikert aratott.

Hiába csődölt be saját országában a "Gümüş" (araboknál: Noor) címre keresztelt televíziós sorozat, a Szaud-arábiai tulajdonban lévő műholdas MBC társaság mégis látott benne fantáziát, és lecsapott rá. Utólag kiderült, döntésük több mint jónak bizonyult, a zajos siker hatására erőteljesen fellendült a Törökországba irányuló arab turizmus, az átlag családoktól a dúsgazdag házaspárokig igyekeznek oda vakációzni. Ebben talán nagy szerepe lehetett annak is, hogy a férfi főszereplőt alakító, sármos Kivanç Tatlitug szőke és kékszemű, ami nem túl gyakori a törököknél, de a délebbre fekvő arab világban egyenesen ritkaság, s ezzel rengeteg szaudi hölgy szívét ejtette rabul. Mivel az araboknál kevésbé élvezhetik ki a nők a szerelmet, ezért különösen kedvelik a romantikus történeteket, szerelmi drámákat.

Másik nagy előnye a most bemutatott szériának, hogy szemben az eddigi hagyományos - vallási alapú - fordításokkal, a Gümüş szinkronja úgymond a hétköznapi utcanyelvezetet használja, és ez újdonságnak számít. Megkérdezték a tv-nézőket egy felmérés során, mi a véleményük az újszerű szinkronizálásról, és szinte egybehangzóan válaszolták azt, hogy a hagyományos fordítást alkalmazó, eredetileg spanyol nyelvű sorozatoknál úgy érezték, mintha egy arab szépirodalmi könyvet filmesítettek volna meg, most viszont szórakoztatónak, élvezhetőnek tartják a műsort. A népszerű fogadtatás hatására úgy tervezik az MBC-nél, hogy további programokat fognak bemutatni modern átfordítással.

Az idegenforgalmi iroda információi szerint tavaly 41 ezer, Szaud-Arábiából érkező turista jutott el Törökországba, idén a jelenlegi adatok szerint átléphetik a százezres álomhatárt, ami 250%-os emelkedést jelent egyetlen év alatt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
ravox40 2016-10-10 17:56:23
A Gümüs vagyis Igazgyöngy c. török filmsorozatról nagyon jó a véleményem. Az egyik kedvenc török filmem. Romantikus, szórakoztató, jó a témája. Remek színészek remek játékát láttam, elsősorban Songul és Kivanc a két főszereplőt emelem ki, nagyon szép pár, összeillenek és kedvenceimmé váltak. A többi szereplő is nagyon jó választás volt. Sok ilyen filmet szeretnék és bátran mondhatom sokan szeretnénk látni! Köszönet az alkotóknak, a szereplőknek! RAné.
nem
regisztrált
ERZSI HORVÁTH MESTERNÉ 2014-07-27 17:34:01
ÉN CSAK A SAJÁT VÉLEMÉNYEMET ÍROM LE,DE NAGYON JÓ SOROZAT.EURÓPAI SZEMMEL KÖVETVE MEGISMERJÜK A MUZULMÁN SZOKÁSOKAT,A NEKÜNK TALÁN KICSIT SZOKATLAN ALÁ-FÖLÉ RENDELT VISZONYOKAT,DE UGYANAKKOR EGY TELJESEN MÁS VILÁG TÁRUL FEL ELŐTTÜNK.OTT IS ITT IS EMBEREK ÉLIK MEG A MINDENNAPOK HARCÁT,ÉS A HAGYOMÁNYOK HOZ TALÁN KISSÉ MEREVEN RAGASZKODÓ EMBEREKET.DE OTT IS EGY ÚJ NEMZEDÉK MUTATJA MEG MAGÁT.ÉS TÉNYLEG A SAJÁT DÖNTÉSEI ALAPJÁN KÍVÁN ÉLNI A VILÁGBAN.TALÁN MÉG ANNYIT,HOGY MEGISMERJÜK A TÖRÖK TISZTELETET,KÁR HOGY CSAK A FEKETEKÁVÉT HAGYTÁK NEKÜNK ITT,DE A TISZTELETET NEM.NAGYON SZÉPEK A TÁJAK,ÉS MAGA ISZTAMBUL EGY CSODÁS VÁROS LEHET.SOK MINDENT MEGMUTATNAK NEKEM EURÓPAI EMBER SZÁMÁRA,ÉS TALÁN A TÖRÖKÖKKEL IS LEHET ELKEZDEK SZIMPATIZÁLNI.AZT MONDJÁK ERRE,HOGY MÍNNÉL TÖBBET ISMERSZ MEG EGY ORSZÁGBÓL,ÉS KULTÚRÁJÁBÓL,ANNÁL JOBBAN MAGADÉVÁ TUDOTT ŐKET TENNI.ÜDV!ERZSI.KÉSZÜLT:2014.07.27.17 :33.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei