2008. augusztus 1.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére: díjazták a magyar animációt

Tizedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Animációs Film és Képregény Fesztivált (Festival Internazionale Cinema d'Animazione e Fumetto) az olaszországi Dervióban. Számunkra szépen telt a jubileumi összejövetel, Szilágyi Varga Zoltán hét és fél perces animációja a zsűri különdíját hozta haza.

Szénrajz alapú kisfilmjével Mansfeld Péternek állított emléket az alkotó, akit 1959. március 21-én végeztek ki, miután betöltötte 18. születésnapját, tehát nagykorúvá és a törvény értelmében is kivégezhetővé vált. Két éven át volt a halálsor rabja, az ítéletet kihirdetésekor még csak 16 éves múlt. Köztörvényes bűnözőnek állították be, az akkori propaganda-gépezet legtöbbet emlegetett áldozatai között tartják számon.
A "Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére" 2006-ban lett bemutatva, először egy szűk körnek a Duna Televízió székházában, majd a nagyközönség számára a tv csatorna október 23-i ünnepi műsora alkalmával. Azóta számos díjat nyert, legutóbb tavaly a damaszkuszi filmfesztiválon kapott Bronz-díjat.

Szilágyi Varga Zoltán Erdélyben született 1951-ben. Marosvásárhelyen végezte el a Képzőművészeti Középiskolát, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként diplomázott le, grafikusként. Eddig egy tucat rajzfilmet készített, közülük többel is díjat, díjakat nyert. A "Jegyzőkönyvet" a Kecskemétfilm stúdiójában készítette, egy időben a Szilágyi Andor által rendezett és Fancsikai Péter főszereplésével forgatott "Mansfeld" nagyfilmmel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei