2008. augusztus 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Színes fátyol - John Curran filmje Maugham regénye alapján

A színes fátyol, W. Somerset Maugham regénye nem először ihlette meg a filmeseket. 1934-ben Greta Garbo főszereplésével már feldolgozták a fordulatokban bővelkedő, Kínában játszódó történetet. A nagy nevek a 2006-os alkotásból sem maradhattak ki: John Curran rendezésében a főszerepet Naomi Watts és Edward Norton kapta.

William Somerset Maugham neve sokaknak ismerős lehet, hiszen nem először készítettek filmet alkotásából. 1934-ben, a Színes fátyol első filmváltozatában Kitty szerepét Greta Garbo játszotta, 2004-ben a Csodálatos Júliából Szabó István készített filmet. John Curran 2006-ban Maugham regényét érdemesnek tartotta egy újabb filmfeldolgozásra. A Színes fátyol 2006-os rendezését vegyes érzelmek fogadták, de mindenképp sikeresnek mondható: 2007-ben a legjobb filmzenének járó Golden Globe-díj nyertese lett. John Curran nem bízta a véletlenre az újabb adaptációt, nagy neveket gyűjtött maga köré: a főszerepeket Naomi Watts, Edward Norton, Liey Schreiber és Toby Jones kapták, a forgatókönyvet az Oscar-jelölt Ron Nyswaner írta, és a zenét a méltán híres Alexandre Desplat szerezte. A zeneszerző nevét és munkásságát több jelölés és díj dicséri: 2005-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmzenéért járó díját, és ugyanebben a kategóriában kapott már jelölést az Európai Filmakadémiától is.

Egy film esetében természetesen nagyon fontos a színészi alakítás, a zene és a rendezői munka, de mit sem ér az egész egy izgalmas, és a nézőket lekötni képes történet nélkül. A Színes fátyol esetében ez is biztosítva van. A fordulatokban bővelkedő szerelmi háromszög-történet a '20-as, '30-as években játszódik, Kínában. Walter (Edward Norton), a középosztálybeli Kínában dolgozó bakteriológus feleségül veszi Kittyt (Naomi Watts), az elkényeztetett, felsőosztálybeli fiatal lányt.

Kitty nem viszonozza Walter szerelmét, de mégis feleségül megy hozzá. Menekül anyjától és Londonból. Kína meghozza számára a szerelmet és a gyötrődést egyaránt - nem férjébe, hanem az alkonzulba szeret bele. Walter leleplezi Charlie (Liev Schreiber) és Kitty románcát és kettős öngyilkossági szándékkal Mej-tan-fu-ba, egy kolera sújtotta városba megy feleségével. Kolera, nacionalisták támadásai és lázongásai, a félelem legyőzése, önfeláldozás és szeretet - ezeket biztosítja a házaspár számára Kína.

És hogy mit biztosít a film a nézőknek? - nem önfeledt szórakozást, hanem lelki fejlődésrajzot. Kitty, a nyafogós kislány érett, szerelmes, segítőkész és önfeláldozó feleséggé válik, Walter pedig megtanul nyitni az emberek és a felesége felé. A film készítőinek célja az volt, hogy a regényhez képest kidolgozottabb jellemeket ábrázoljanak, ez azonban csak részben sikerült. A zavaros kezdetet feledteti ugyan a történet lényegének kidolgozottsága, de az emberi kapcsolatok a filmben lezáratlannak, illetve egyes esetekben túl egyszerűnek tűnnek. A film meglepő fordulattal ér véget azok számára is, akik olvasták a regényt. A meglepetés természetesen más jellegű, de nem elhanyagolható. A filmen nem hangzik el ugyan Kitty egy, a regényben meghatározó mondata, de a film lényegét és a történet életszerűségét mindenképp tükrözi: "Az ember nem túl hálás azok iránt, akik szeretik."

***


Színes fátyol (The Painted Veil)
Szereplők: Naomi Watts (Kitty), Edward Norton (Walter), Liev Schreiber (Charlie), Toby Jones (Waddington)
Rendező: John Curran
Író: William Somerset Maugham
Forgatókönyvíró: Ron Nyswaner
Zene: Alexandre Desplat
Operatőr: Stuart Dryburgh
Forgalmazza: Mokép

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fyfike 2008-08-04 14:16:39
Nagy várakozással ültem be a moziba, bevallom Edward Norton korábbi szerepei miatt. Számomra kellemes időtöltés volt, de maradt bennem hiányérzet, pont azért, mert ilyen stáblistánál többet vártam volna. A látvány viszont nagyon szép, ez a film javára szól.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei