2008. augusztus 5.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti filmpremierek: A sötét lovag, Csak egy csók

2008. augusztus 7-én érkezik meg hozzánk a várva-várt Sötét lovag, a Batman-filmek újabb, Amerikában máris elsöprő sikerű folytatása. Heath Ledger hattyúdala már a bemutatón nézettségi rekordot döntött az USA-ban, és továbbra is hatalmas érdeklődés övezi. Egy romantikus francia vígjáték Csak egy csók címmel próbálja majd felvenni vele a nézők kegyeiért folyó versenyt a magyar mozikban.

A sötét lovag

A hívó jelre denevérruhát öltő Bruce Wayne-nek és segítőinek, miután sikeres együttműködést alakítottak ki a rendőrséggel és az ügyészséggel is, már-már sikerül megtisztítania Gotham City utcáit a bűnözőktől. Ekkor azonban feltűnik egy rendkívül agyafúrt és ravasz fickó, Joker, akinek igazi arcát ijesztő, elmosódott vigyori maszk takarja, és aki ismét rettegésbe taszítja a város lakóit.

Batman bőrébe a Kezdődik! című epizód után ismét Christian Bale bújik, aki elsőként a Kisasszonyok-ban, egy amerikai polgárháború idején játszódó drámában hívta fel magára a nézők figyelmét, mint a lánytestvérek jóbarátja, Laurie, és később lélegzetelállító alakítást nyújtott az Amerikai pszicho főszereplőjeként is. A sötét lovag készítői nem bízták a véletlenre a szereposztást, hiszen Bale színészpartnerei Gary Oldman (Tiszta románc, A skarlát betű) és Aaron Eckhart (korábban az Erin Brokovich - Zűrös természet és a Thank you for smoking című filmekben is feltűnt) lesznek majd. Az idősebb generációból szerepel a filmben Morgan Freeman (Hetedik, A remény rabjai) és Michael Caine (ezer más film között a Hannah és nővérei című Woody Allen alkotás Oscar díjas színésze), a Batman filmek szokásos hölgyikéjének szerepében pedig meglepő módon nem egy ünnepelt bombázót, hanem Jake Gyllenhaal jellegzetes arcú hugicáját, Maggie-t (A titkárnő, Felforgatókönyv) láthatjuk majd. Azt pedig, hogy az összes remek szereplő ellenére ennek a denevérmesének a savát-borsát Heath Ledger Joker-je biztosítja, már a korábban internetre került előzetesek garantálták, s mostanra azzal a szomorú ténnyel is tisztában vagyunk, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor ezt a tehetségét éppen kibontakoztató, és a halálhoz szívfájdítóan fiatal színészt mozivásznon láthatjuk majd.

Eredeti cím: The dark knight
Szereplők: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent/Kétarc), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes), Gary Oldman (James Gordon), Morgan Freeman (Lucius Fox)
Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvírók: Jonathan és Christopher Nolan
Zene: Hans Zimmer, James Newton-Howard
Forgalmazza: Intercom

***


Csak egy csók

Emilie és Gabriel között már első találkozásukkor vibrál a levegő, és egy meghitt, kellemes estét töltenek együtt, amelyet a férfi egy búcsúcsókkal szeretne zárni. Emilie azonban, illusztrálandó egy "sima csók" hatását elmeséli neki 2 jóbarát történetét, akik közül a hölgy, Judith, boldog házasságban él, a férfi, Nicolas pedig épp szíve választottja meghódítására törekszik. Mivel ez nem megy zökkenőmentesen, megkéri Judith-t, hogy segítsen egy csókkal feloldani a gátlásait. Ez az esemény mindkettőjüket arra kényszeríti, hogy felülvizsgálják egymáshoz, és párjaikhoz fűződő viszonyukat, és persze saját énjükkel kapcsolatban is új felismerésekre tesznek szert.

A férfi főszereplő, Michaël Cohen leginkább a Kék papagáj című, Catherine Deneuve főszereplésével készült drámából lehet ismerős, Julie Gayet pedig a napjainkban is moziban futó, Van barátod? című vígjátékban szerepel még.
A rendező Emmanuel Mouret a Csak egy csók receptjéhez hasonlóan 2006-ban rendezett már egy filmet (Költözködő szerelem), ahol ugyanígy ő írta a forgatókönyvet is, a mostani mozival ellentétben azonban ott a főszerepet is ő alakítja, újabb filmjében azonban csak mellékszerepet játszik, és jobban koncentrál a rendezésre.

Eredeti cím: Un baiser s'il vous plaît
Szereplők: Michaël Cohen (Gabriel), Julie Gayet (Emilie), Emmanuel Mouret (Nicolas), Virginie Ledoyen (Judith), Frédérique Bel (Caline), Stefano Accorsi (Claudio)
Rendező és forgatókönyvíró: Emmanuel Mouret
Forgalmazza: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei