2008. augusztus 6.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tavasz, nyár, ősz, tél...és tavasz

Egy film az engedelmességről, a békéről, a természetszeretetről, a bűnről és bűnhődésről, az örök körforgásról. Kim Ki-duk, a többszörös díjnyertes dél-koreai filmrendező, egy eddig ismeretlen világot tár fel előttünk és egy tanító jellegű történettel kápráztatja el nézőit.

A helyszín egy szerény kis kunyhó a természet kellős közepén, távol a világtól. Egy idős, buddhista szerzetes éli ebben a békés környezetben mindennapjait, teljes összhangban a természettel. Tapasztalatait és sok év alatt felgyülemlett tudását kis tanítványával próbálja megosztani. A lelkes nebuló lesi mestere minden mozdulatát és ellenvetés nélkül teljesíti minden utasítását. Az évszakok változása az évek múlásával együtt mindig valami változást hoz, a természetben és az emberekben egyaránt. Ahogy a tavasz nyárba csap át, és az engedelmes kisfiúból kamasz lesz, az értékrendek is megváltoznak.

Egy fiatal lány érkezése kerül a tanonc figyelmének középpontjába, s a nyár magával hozza az eddig ismeretlent, a vágyat, a szerelmet. A szenvedély hatalma felülkerekedik a fiún, aki a lányt követve otthagyja békés környezetét és a mindennapi emberek világában, a civilizáció kellős közepén találja magát. De ahogy a "természet feje őszbe csavarodik", az immár gyilkos fiatalember visszatér a természet szívébe, ahol menedéket lelhet. Állandóan gyötrő lelkiismeretével csak nagy nehézségek árán sikerül leszámolnia, mestere segítségével pedig elnyeri lelki békéjét. A civilizált emberek világában elkövetett bűneiért azonban az ottani törvények szerint kell felelnie és amint leülte büntetését és a tél ereje győzedelmeskedett a természeten, az idős férfi visszatér az immár lakatlan kunyhóba. Elhunyt mestere jegyzeteiből elsajátítja a harcművészeteket, a tanítványból mester válik.

Az évszakok változása örök körforgás. A természet minden tavasszal újjászületik és elkezdődik egy új élet, hátrahagyva az elmúlt három évszak viszontagságait. A vastag hó alatt megbúvó növények újra életre kelnek, de immár frissen, új célokkal telve. A filmben az emberi lélekbe a tavasszal együtt egy újfajta élet, új kihívások érkeznek és a múltban történtek az idő "hótakarója" alatt új értelmet nyernek.

Kim Ki-duk 99 perces produkciójában nem a párbeszédeken van a hangsúly, a cselekedetek viszik előbbre a történetet. A szerzetest körülvevő lélegzetelállító környezet egy olyan világba repíti a nézőt, amelyben még az emberi értékek dominálnak. Ahol nem a pénz a legnagyobb úr és nincs ok a rohanásra, a stresszre. Jó lenne, ha minden ház kertjében lenne egy ilyen érintetlen, csendes zug, ahova visszavonulhatnának az emberek egy-egy fárasztó nap után. Talán több lenne a mosolygó, nyugodt arc...

***


Tavasz, nyár, ősz, tél...és tavasz
Eredeti cím: Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
Rendező és forgatókönyvíró: Kim Ki-duk
Zeneszerző: Ji-woong Park
Operatőr: Baek Dong-hyeon
Főbb szereplők: Oh Yeong-su (az idős szerzetes), Kim Young-min (a fiatal szerzetes), Ha Yeo-jin (lány)
Gyártás éve: 2003
Forgalmazó: Mokép

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei