2008. augusztus 19.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

65. születésnapját ünnepelte Robert De Niro

Johnny Boy az Aljas utcákból, a fiatal Vito Corleone, a taxisofőr, Travis Bickle, a dühöngő Jake La Motta, "Nudli" Aaronson, a pökhendi Al Capone, a szikár Jimmy Conway, a paralízises bénultságból ébredező Leonard Lowe, a fiát gengszterélettől óvó Lorenzo, Sam Rothstein az "Ász", a pánikbeteg Paul Vitti, a CIA-től nyugdíjazott Jack Byrnes, és csak néhányat említettünk napjaink egyik legismertebb és legkedveltebb színészének számtalan karaktere közül. A játék mellett rendez és producerként is tevékenykedik.

Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született New York-ban, szülei festőművészek, apja szobrászként is tevékenykedett. Habár neve miatt főként olasz származását hangsúlyozzák, francia, német és holland vér is csörgedezik ereiben. Az iskolából még kiskamasz korában kidobták, mert csatlakozott egy kis-itáliai utcai bandához, ezután kóstolt bele a színészmesterségbe, és ekkoriban kötött barátságot Harvey Keitel-lel.

Első filmszerepében Brian de Palma (többek között A sebhelyesarcú és a Carlito útja című filmek készítője) rendezte, ez volt az 1968-ban bemutatott Üdvözletek. Ezután néhány kisebb jelentőségű filmben szerepelt, az első áttörést a ’73-as Aljas utcák jelentette, amely jó időre meg is szabta a De Niro filmek csapásvonalát. Első Oscar-díját egy évvel később kapta, amikor a Keresztapa második részében a fiatal Vito Corleone-t alakította, ráadásul Marlon Brandoval ők az egyetlen páros a filmtörténelem során, akik azonos karakter eljátszásáért részesültek az amerikai filmkritikusok legrangosabb díjában.

A fiatal De Niro ekkor érte el pályája csúcsát, és ekkor szegődött mellé örök vetélytársa, Al Pacino, akivel a mai napig rendszeresen hasonlítják össze hasonló témájú mozijaik miatt. Az olyan filmek, mint a Taxisofőr, A szarvasvadász, a Dühöngő bika (amelyben Jake La Motta, a cseppet indulatos bokszoló megformálásáért második Oscar díját kapta), a Volt egyszer egy Amerika, az Aki legyőzte Al Capone-t, a Nagymenők, a Bronxi mese vagy a Casino kultuszt teremtettek a számára, szövegeit pedig fejből idézik a filmrajongók. Egyik interjújában mosolyogva mesélte el, hogy például a Taxisofőr pisztoly-próbálgatós jelenete, amiből a "Hozzám beszélsz?!" című mondat azzal a bizonyos hangsúllyal (az arckifejezés utánozhatatlan) szállóigévé vált, nagyrészt improvizálás eredményeképpen született. Hollywood legnevesebb és legtehetségesebb színészeivel és rendezőivel dolgozott együtt, de közülük is kiemelkedett, és színészgenerációjának ikonjává vált.

A számos agresszív szerep megformálása mellett drámai tehetségét is többször bemutatta, ennek kiemelkedő példája az Ébredések című film, amelyben Robin Williams partnereként évtizedek óta tartó bénultságból tér magához, és ráébreszti a nézőket a hétköznapi élet értékére. Egy újabb arcát láthatjuk a Jackie Brown-ban Quentin Tarantino rendezésében, ahol a korábbi elegáns és magabiztos gengszterszerepek után egy lepattant és béna, pitiáner bűnözőt alakított, és habár mellékszerepe volt csak, a film legemlékezetesebb pillanatait nyújtotta. A Szemtől szemben bemutatásakor érkezett el a mindenki által várva várt pillanat: Al Pacino-val ismét közös filmben, és végre közös jelenetben is szerepelt, és a két legenda találkozása senki számára nem okozott csalódást.

A ’90-es években jelentős változások történtek De Niro karrierje során. Egyrészt bemutatkozott rendezőként, a Bronxi mesében, amelyben fontos szerepet kap az apa-fiú kapcsolat, és amelyet saját édesapjának dedikált. Másrészt habár korábban is előfordult egyszer-kétszer, hogy könnyedebb filmekben vállalt szerepet, azok nem lettek különösen maradandóak, viszont ekkorra megérett arra, hogy saját korábbi szerepeit sikerrel karikírozza. Ezt az új tudományát először 1999-ben, a Csak egy kis pánikban élvezhettük, a sírógörcsöktől megkínzott maffiavezér, Paul Vitti megformálásakor, egy évvel később pedig Ben Stiller-t kergette őrületbe az Apádra ütök című filmben. Mindkét esetben akkora sikert aratott, hogy folytatás is készült a komédiákból.

A magyar mozikban utoljára a Csillagpor című mesében láthattuk őt, amint felejthetetlen táncot lejtett fűzőben, szoknyában és tollas legyezővel, legközelebb pedig újra Al Pacino-val szerepel majd a Righteous Kill-ben, és ismét visszatér a bűnözők világába, ezt Amerikában 2008 szeptemberében mutatják majd be. Nem túlzott az elvárás, hogy a két legenda játékától szikrázik majd a vászon!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2007-10-05

Írt kommentek:

15 db

Pákozdi Dávid 2008-08-23 08:36:31
Hivatalos információ nincs róla, azonban az átlagos átfutási időt figyelembe véve, november környékén illene megérkeznie.
nem
regisztrált
Fyfike 2008-08-23 08:10:31
Azt lehet tudni, hogy Magyarországon még ebben az évben fogják-e vetíteni a Righteous Kill-t? Vagy csak jövőre? Én annak idején nagyon vártam a Szemtől szemben című filmet is, nem is csalódtam a főszereplő páros alakításában. Remélem, most sem fogok.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei