2008. augusztus 21.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zsenikém - Az ügynök haláli!

Akik nem látták az Office egyik epizódját sem, bizonyára a 40 éves szűzből, illetve az Evan a mindenhatóból ismerik Steve Carellt. Nos, az utóbb említett filmekben nem alkotott valami fergetegeset és maradandót, de úgy látszik ez nem csupán az ő hibája. A Zsenikém-az ügynök haláli, egy jó humorú, igényes vígjáték jó színészi villantásokkal.

Mel Brooks poéngyáros neve lassan az alapműveltség kategóriájába tartozik, hiszen rengeteg vígjáték lett alapmű csak az ő közreműködésével (Űrgolyhók, Robin Hood a fuszeklik fejedelme, Drakula halott és élvezi, Producerek). Ez a film egy 65-ös sorozatból kreált ügynök sztori klasszikus alaptörténettel, de sok eddig még nem látott, és esetenként vágyott kiegészítéssel.

2008-ban amikor James Bond már nem sármos úriember, hanem egy szteroidtól duzzadó vidéki bunkó, elég vakmerő vállalkozás olyan filmet készíteni, amit az ember csak ráhúz a kaptafára majd beilleszti a többi száz közé. Első hallásra a Zsenikém inkább emlékeztetett egy Johnny English következő részére, mint egy jó kis vígjátékra.

A már említett Steve Carell (Maxwell Smart) lassan kiöregedte a 40 éves szüzet, szépen lassan jutott el a Minden6ó mellékszerepéből a főszerepig (ami nem volt valami nagy durranás, de a folytatásoknak megvan ez a rizikója), és az Office-el jöttek a díjak egymás után. Kijárt már egy olyan film, amelyikben szabadabban játszhat.

Mint az kötelező, a női mellékszereplő most sem hiányozhat, ezúttal Anne Hathaway lett a 99-es ügynök. Furcsa, de még mindig nehéz túllépni azon a tényen, miszerint ő mégiscsak egy Neveletlen hercegnő, ráadásul duplán. Ami rögtön szembetűnik, hogy a bugyuta mosolygós, tizenéves lánykák igényeinek megfelelni kényszerülő szerep nem egészen passzol egy olykor magányos farkasként dolgozó titkos ügynök karakter mellé, pláne ha annak legfőbb pillére a vagányság és keménység. De úgy látszik nem véletlen a választás, hiszen remekül megoldja a feladatot, bebizonyítva a kételkedőknek, hogy igenis van helye még egy ilyen szerepben is. Arról csak néhány szót, hogy egyes jelenetekben láthatóan nőiesebb lett a kis hercegnő.

The Rock(23-as ügynök), mint mindig most is hozza a formáját, de szerencsére ezt a készítők is tudták, és ügyesen játszottak a forgatókönyvvel. Az egyéb, illetve mellékszerepekből érdemes kiemelni Bill Murrayt, akinek egy nem túl fényes 12 másodperce van a filmben.
A szereplőgárdát tehát sikerült úgy összehozni, hogy a szereplők eddigi filmjeiktől eltérő karaktereket játsszanak, ami valljuk be, aggodalomra ad okot, amire csak azt lehet mondani, hogy el kell menni, és megnézni.

Mint az számtalanszor kiderült, a jó öreg Brooks mindig résen van, és elég valószínű, hogy a film javarészt neki köszönhetően lett olyan, mint amilyen. Így nem véletlen, ha valaki a poénok és Mel közötti összefüggésre figyel fel. Remek poénok akadnak, és figyelem, van egy sztereotípia miszerint az ilyen filmekben ha egy pisztolyban 8 golyó van, akkor tárcsere nélkül sikerül kilőni a fiúknak 20-25-öt legalább. Természetesen ezt teszik az esetleges berendezés totális leamortizálásával. A látvány nagyon fontos igen, de halkan megjegyzem, ebben a filmben az ügynökök pontosan céloznak, egyszer lőnek. Ahogy azt James Bondtól is elvárnánk.

***


Zsenikém - Az ügynök haláli!
Eredeti cím: Get Smart
Rendezte: Peter Segal
Írta: Tom J. Astle, Mel Brooks, Matt Ember
Zene: Trevor Rabin, Irving Szathmary
Szereplők: Steve Carell, Anne Hathaway, The Rock, Bill Murray, Masi Oka
Hossz: 110 perc
Bemutató: 2008. augusztus 21.
Forgalmazza: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei