2008. augusztus 22.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Visszafordíthatatlan - Irreversible (18)

A Gaspar Noé által rendezett film az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb, és a kritikusok által legtöbbet támadott mozi. Csak erős idegzetű, a filmcsemegék iránt rajongó nézőknek ajánlott, nem véletlenül került már a film címe mögé is a 18-as "karika". A végére garantált a sírógörcs, remegés vagy rosszullét.

A film két börtöntöltelék elmélkedésével kezdődik bűneikről, egy mocskos szobában. "Az idő mindent elpusztít." A beszélgetést a közelben lévő Rectumből (homoszexuális klub) felhallatszó zajok zavarják meg: a rendőrök éppen két férfit visznek el, akik agyonvertek valakit a klubban.

Képeket látunk egy olyan kézikamerán keresztül, ami magával húz, kutat-követ minden irányban, szédülten, megmutatva a földalatti homoszexuális klub világát. Dübörög, fojt a zene, a színekbe és hangzavarba, a kameramozgásba bele lehet betegedni. Sokáig nem lehet érteni, hogy mi folyik, mi történik itt. Egy férfi keres valakit üvöltve, félőrülten, barátja követi őt, miközben meleg párok ölelkeznek, végzik aktusukat vagy éppen kikötve, kiszíjazva vonaglanak a falnál. "Ismered Gilisztát? Tudod, hol van Giliszta?" - egyfolytában ezt hajtogatja. Ostorcsapás, zene liheg a fülünkbe. A hosszú keresés után egy férfit péppé vernek. Bosszúból.

Vált a kép, és meglátjuk a két férfit, amint a klubba vezető útjukon prostituáltak segítségével keresnek valakit. A Visszafordíthatatlan visszafelé mondja el a történetet, így kiderül, hogy a két férfi miért keresi Gilisztát (Jo Prestia). Lehull a lepel az erőszakos bosszú miértjéről: Marcus (Vincent Cassel) barátnőjének megerőszakolása az ok. Alex (Monica Bellucci) egyedül indul haza egy sötét aluljárón keresztül ahol egy strici megerőszakolja és brutálisan megveri. A 9 perc örökkévalóságnak tűnik a földre fixált kamerán keresztül.
A Visszafordíthatatlan a nemi erőszak és bosszú története. Mégis megmutatja és ráébreszt arra, hogy szeresd az életet, értékeld, hiszen bármelyik pillanatban egy tettünk miatt szertefoszlik minden.

A Visszafordíthatatlan című film, az argentin származású rendező első nemzetközileg elismert munkája, melynek forgatókönyvírója, és vágója is volt egy személyben. A 2001-ben forgatott film hatalmas port kavart a kritikusok körében az erőszak nyers megjelenítése miatt, mégis számos díjat, jelölést kapott. Sok kritikus erőszakosnak, durvának és brutálisnak, nézhetetlennek tartja a filmet, mások szerint zseniális a kameramozgás, a vágás, a zene. Egy biztos: ha valaki végig tudja nézni ezt a filmet, a hatása alá kerül. Az ember maga dönti el, hogy merre megy, melyik utat járja, de ha lépett, vállalnia kell. A tettek visszafordíthatatlanok.

***


Visszafordíthatatlan
Eredeti cím: Irréversible
Hossz: 95 perc
Gyártás éve: 2001
Főszereplők: Monica Belucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel
Írta, rendezte, vágta és fényképezte: Gaspar Noé

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Xenu 2012-09-02 18:53:20
Vincent Cassel és Monica Bellucci számára nem új az a helyzet, hogy az erőszakot naturalista-realista módon ábrázoló filmben szerepeljenek.

Minden idők egyik legjobb akció-krimijében az 1997-es Dobermann című filmben is együtt voltak. Abban Monica egy néma cigánykurvát alakított, Vincent pedig a bandavezér Dobermann volt.

Budapesten 3 nap után beszüntették az eredetileg két hétre tervezett vetítését a filmnek a mozik.

Bármelyik amerikai akciófilmnél jobb, kivéve a Heat (Szemtől-szemben) Al Pacino-De Niro utcai lövöldözős jelenetét. De az a film egy külön liga.
nem
regisztrált
Hufi 2008-08-22 17:30:04
felkeltette a kritika a nem túl gyorsan emészthető film iránt az érdeklődésemet, habár a mai kornak és embereknek nem trendi csihi-puhi filmről beszélhetünk, ahol egy kis gondolkodásra és figyelemre felszólító alkotáson keresztül érinti meg a nézőt az író , nagyon tetszett a kritika
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei