2008. augusztus 26.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dögkeselyű - Cserhalmi György kultfilmje DVD-n

A kirabolt taxisofőr kalamajkája sokakat megfogott a ’80-as években és azóta is, így mindenkinek jó hír, hogy mostantól dvd-n, jó minőségben is hazaviheti és akárhányszor újranézheti ezt a filmet. A Cserhalmi György főszereplésével készült krimi közel 30 évvel elkészülte után került ismét kiadásra.

A film alaptörténete a következő: Simon József diplomás mérnök, az utóbbi időben azonban rengeteg adósságot halmozott fel, így szakmája helyett a jobban jövedelmező taxisofőrködést kénytelen űzni, hogy törleszteni tudjon. Sikerül is összegyűjtenie 10.000 forintot, ami a ’80-as évek elején már szép kis summának számított, ám az egyik délutánon, mikor gyanútlanul fuvaroz két jól öltözött idős hölgyet, utasai kirabolják. Hiába fordul segítségért főnökéhez és a rendőrséghez, sehol nem garantálják, hogy pénzét viszontlátja, így a csőd szélére jut. Elkeseredésében úgy dönt, maga nyomozza ki a rablók kilétét, amikor pedig egyiküket megtalálja, és kénytelen azzal szembesülni, hogy az idős hölgy rendkívüli jólétben él, méghozzá ezt folyamatos tolvajlásból biztosítja maga és lánya részére, elhatározza, hogy megleckézteti az özvegyasszonyt. Kockázatos tervet eszel ki, nagy rá az esély, hogy maga is belebukik majd, de a taxis úgy érzi, megéri a rizikót, hogy a két tolvajt leleplezze, és ezzel talán mások kedvét is elvegye attól, hogy kispénzű emberek nehezen összekuporgatott garasaival hazárdírozzanak.

András Ferenc (többek között a Veri az ördög a feleségét és a Sortűz egy fekete bivalyért rendezője) filmje már az első képekkel visszarepít minket a ’80-as évek Budapestjének miliőjébe, és mindenkit nosztalgiázásra késztet. Ebben nagy segítségére van Ragályi Elemér operatőr munkája - ő fényképezte például a Régi idők focija, a Vörös rekviem és az Amerikai rapszódia című filmeket is. A történet alapját Munkácsi Miklós novellája képezte. A főszereplő Simon Józsefet Cserhalmi György alakítja, aki az 1970-es évek óta számtalanszor bizonyított a magyar filmvásznon, de színházban is folyamatosan játszik napjainkig. A szereplők között egyébként feltűnnek a korábbi és mai színészgeneráció oszlopos tagjai, úgy mint Perczel Zita, Temessy Hédi, Hollósi Frigyes, Bács Ferenc, Pap Vera és Udvaros Dorottya (szinte felismerhetetlenül fiatalon).

Az egyszerű borítóban kiadott dvd lehetőséget nyújt a film megtekintésére a magyar mellett franciául is, vagy angol felirattal (magyar szinkronnal). Van mód jelenetválasztásra is, az extrákkal azonban sajnos nem kényeztették el a leendő vásárlókat. Erre a menüpontra kattintva megtekinthető egy híradórészlet 1988-ból a magántaxizással kapcsolatban, a Nagy generáció című film ajánlója és egy galéria a film képeivel, ami 5 darab, többnyire fekete-fehér fotóból áll.

*


Dögkeselyű
Szereplők: Cserhalmi György (Simon József), Maria Gladkowska (Roska Cecília), Temessy Hédi (Roska Mária), Perczel Zita (Roska Erzsébet), Pap Vera (Kati)
Rendező és forgatókönyvíró: András Ferenc
Zene: Vukán György
Forgalmazza: Mokép Zrt.
Ár: internetes rendelés esetén 1.000-2.000 Ft között

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei