2008. szeptember 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek - Filmözön szeptember 4-én

Az első őszi héten rögtön belecsapnak a lecsóba a filmforgalmazók: 5 mozibemutató közül is választhatunk, így most biztosan mindenki megtalálja számítását, aki a széles vászon előtt szeretne szórakozni. Lesz dráma és vígjáték, az izgalmakat pedig egy kalandfilm biztosítja majd.

Utazás a Föld középpontja felé

Trevor tudósként dolgozik, és őrült elméleteivel alapozza meg hírnevét, ám a gyakorlati kutatás sem áll távol tőle. Senki sem lepődik meg tehát, amikor egy izlandi barlang mélyét indul felkutatni, hogy megkeresse a Föld középpontját, és egyúttal eltűnt testvére nyomára bukkanjon.

Brendan Fraser nem pihent az elmúlt időszakban, ez a második filmje (A Múmia - A Sárkánycsászár sírja után), amely idén bemutatásra kerül, mindkét moziban középpontban van a kalandkeresés és a káprázatos látványvilág. Eric Brevig másodszor ült rendezői székbe ennek a filmnek az elkészítése során (előzőleg a Pearl Harbor - Égi háborút készítette), ám a vizuális effektek szakértőjeként már számtalan moziban bemutatta tehetségét, többek között a Men in Black - Sötét zsaruk, a Falu és a Jack Nicholson főszereplésével készült 1994-es Farkas látványáért is ő felelt.

Eredeti cím: Journey to the center of the Earth
Szereplők: Trevor (Brendan Fraser), Josh Hutherson (Sean), Anita Briem (Hannah Ásgeirsson)
Rendező: Eric Brevig
Forgatókönyvírók: Michael D. Weiss, Jennifer Flackett (Jules Verne műve alapján)
Zene: Andrew Lockington
Forgalmazó: Intercom

***


Trópusi vihar

A filmkészítő stábok számára nem ismeretlen a helyzet, hogy a forgatás közben elfogy a költségvetés, és a forgatás félbemarad. A szituációt bonyolítja, ha mindez egy délkelet-ázsiai sűrű sötét erdőben zajlik, és a rendező úgy dönt, a shownak mennie kell tovább, ezzel pedig változatos kalandokba sodorja a hollywood-i kényelemhez és egósimogató slepphez szokott színész-nagyágyúit.

Habár a mozi valódi sztár-gárdát vonultat fel (Robert Downey Jr., Jack Black, Nick Nolte, Tom Cruise, Tobey Maguire, Matthew McConaughey), mégis elsősorban Ben Stiller filmjéről beszélhetünk, hiszen a főszereplés mellett a forgatókönyvet is ő írta, és a rendezést sem engedte ki a kezéből a készítés során.

Eredeti cím: Tropic Thunder
Szereplők: Ben Stiller (Tugg Speedman), Robert Downey Jr. (Kirk Lazarus), Jack Black (Jeff Portnoy), Matthew McConaughey (Rick Peck), Tom Cruise (Les Grossman)
Rendező és forgatókönyvíró: Ben Stiller
Zene: Theodore Shapiro
Forgalmazó: UIP-Duna Film

***


Miss Pettigrew nagy napja

Guinevere Pettigrew elbocsátott nevelőnő, a második világháború előtti Londonban egy véletlen folytán szegődik Delysia Lafosse, vonzó amerikai táncos-színésznő szolgálatába, aki asszisztensének nevezi ki. A mindennapi problémák megoldásához szokott asszony egy csapásra csillogó bálok és befolyásos személyiségek között találja magát, ám hamar kiderül, hogy határozottságának és talpraesettségének köszönhetően itt is könnyen megállja a helyét, és miközben fiatal megbízója bonyolult szerelmi életét igazgatja, egy napon talán őt is megtalálja a boldogság.

A főszerepben játszó Frances McDormand-től általában komolyabb, drámai alakításokat szokhattunk meg, amilyet például a Fargo-ban játszott (és amelyért Oscar-díjjal is jutalmazták), ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne sokoldalú, és gondot okozna neki egy komédia. A fiatal táncosnőt alakító Amy Adams-ről mégis hamarabb juthatnak eszünkbe a könnyed szerepek, ő játszotta például korábban a Bűbáj mesevilágból száműzött hercegnőjét.

Eredeti cím: Miss Pettigrew lives for a day
Szereplők: Frances McDormand (Guinevere Pettigrew), Amy Adams (Delysia Lafosse), Lee Pace (Michael Pardue)
Rendező: Bharat Nalluri
Forgatókönyvírók: David Magee, Simon Beaufoy
Zene: Paul Englishby
Forgalmazó: Budapest Film

***


Jelenetek két házasságból

Két baráti házaspár, közel a 20. házassági évfordulójukhoz egy kellemes estét készül együtt tölteni, vacsorával, beszélgetéssel. Amikor azonban az egyik asszony elmesél egy megcsalásról szóló történetet, mind a négyük kapcsolata, ami eddig úgy gondolták, hogy a tökéletes harmóniára épül egy pillanat alatt összezavarodik.

A svéd-dán dráma a bonyolult emberi kapcsolatok elemzésével hasonlóan elődjéhez, Ingmar Bergman filmjéhez, arra próbál minket emlékeztetni, hogy ha valaki túlságosan kényelemben érzi magát kapcsolatában, akkor érhetik a legnagyobb meglepetések.

Eredeti cím: Himlens hjärta
Szereplők: Jakub Eklund (Ulf), Lena Endre (Susanna), Maria Ludqvist (Ann), Mikael Persbrandt (Lars)
Rendező: Simon Staho
Forgatókönyvírók: Peter Asmussen, Simon Staho
Zene: Stefan Nilsson
Forgalmazó: Cirko Film

***


Árnyékok

A főszereplő Perkov doktor egy baleset során kénytelen szembesülni azzal, hogy tökéletesnek tűnő élete, kényelmes orvosi állása, boldognak tűnő házassága, és kapcsolata sikeres édesanyjával, melyek miatt kollégái és barátai "Lucky" (szerencsés) néven becézik, csupán máz, mely alatt frusztráció és magányosság lapul.

A Drót című tévéfilm egyik epizódjának rendezője első alkalommal mutatkozik be a magyar közönségnek a mozikban, a macedón dráma pedig a művészfilmek rajongóinak is tartogat néhány meglepetést.

Eredeti cím: Senki
Szereplők: Borce Nacev (Dr. Lazar Perkov), Vesna Stanojevska (Menka), Sabina Ajrula (Dr. Vera Perkova)
Rendező és forgatókönyvíró: Milcho Manchevski
Zene: Ryan Shore
Forgalmazó: Anjou Lafayette

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei