2008. szeptember 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Trópusi vihar - provokatív háborús film Ben Stiller rendezésében

Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black - lehetne még sorolni, de ennyi név is elég ahhoz, hogy a filmeket szerető és ismerő emberek tudják, ilyen nevek hallatán csakis egy jó vígjátékra számíthat. A Trópusi vihar egy paródia - Hollywood paródiája. Merész ötlet, jó kivitelezés és a következmény: aki csak tudja, támadja Ben Stiller filmjét.

Ben Stiller a Trópusi vihar című filmben főszereplő és rendező egyszerre. A rendezés nem áll távol tőle. Nevéhez kötődik a Nyakunkon az élet (1994), A kábelbarát (1996) és a Zoolander, a trendkívüli (2001) is. Megszokhattuk, hogy ha Ben Stiller vagy Jack Black neve felmerül, akkor nem távozhatunk a moziból nevetés nélkül. Természetesen vannak, akik nem szeretik a két színészhez automatikusan köthető, néha erőltetettnek tartott poénáradatot, de itt belép a mozi pszichológiája. Aki nem szereti az imént említett két színészt, annak megnyerő lehet Robert Downey Jr., Nick Nolte, Matthew McConaughey vagy Tom Cruise neve. Ők teljesen eltérő szerepeket játszottak - eddig. Miattuk már a poénáradatot nem kedvelő, de mozit szerető néző is vállalja a kockázatot, majd mikor a moziban ül és nézi a filmet, arra lesz figyelmes, hogy a többiekkel együtt nevet Ben Stiller és Jack Black megmozdulásain is. Ez a moziban ülő tömeg hatása.

Ben Stiller nem csak a poénok, de az irónia mestere is. A Zoolanderben az általa alakított szupermodell, a Trópusi viharban pedig a kényeskedő színészek kerülnek középpontba. Tugg Speedman (Ben Stiller) hosszú ideig felkapott akcióhős volt, de a Rekkenő VI és a Jámbor Jack nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Tuggal ellentétben Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.), az ausztrál drámai színész nagyon sikeres. Szerepeibe annyira beleéli magát, hogy a forgatás idejére azonosul az általa játszott szereplővel. Kirk egy újabb kihívásként tekint a Trópusi vihar forgatására. A sikerért valóban mindent megtesz: pigmentátültetés segítségével még hitelesebben tudja eljátszani a fekete katonát. Ehhez járul a furcsa beszéd és mozgás. Kirk túlzásba viszi a szerepjátszást, de épp ez hozta meg számára a sikert és az öt Oscart - mi ez, ha nem Hollywood paródiája?

Nagyon ritkán esik szó a sminkesekről, de most elkerülhetetlen megemlíteni azt, ahogyan Robert Downey Jr.-t sikerült elmaszkírozni. Annyira jó a smink, hogy a néző kezdetben megkérdőjelezheti a Kirk Lazarust alakító színész személyét. A fim azonban nem hagy kétségeket: Kirk az egyik pillanatban fekete hajjal és sötétbarna szemmel áll előttünk, majd platinaszőkén, tengerkék szemekkel néz ránk a vászonról. Hasonló helyzet állhat elő a Jeff Portnoy-t alakító Jack Black esetében is - szőke haj, egyenruha, lövöldözés. Nem ezt szoktuk meg tőle, pedig jól áll neki. Ez azonban csak egy újabb szerep, mellyel megpróbál kitörni a beskatulyázott színész szerepköréből. Jeff egy nagyon népszerű, de annál ízléstelenebb sorozat sztárja. A "fingós-böfögős vicces figura" szerepe tehát nem tud elszakadni sem Jack Black sem Jeff személyétől.

A szereplők közül nem maradhat ki az a többszörös platinalemezes hip-hop zenészből lett vállalkozó sem, akinek mindene megvan ugyan, de mégsem találja a helyét, ezért próbálkozik a színészettel. Ő Alpa Chino (Brandon T. Jackson), aki tehetségtelen ugyan, de miért ne próbálhatná ki magát színészként - hallottunk már ehhez hasonlót. A csapat ötödik tagja, Kevin Sandusky (Jay Baruchel) fiatal színész, így neki mindegy, hogy miben játszik, a lényeg az, hogy sikeres legyen a film és megismerjék a nevét. Ezek a karakterek lehet hogy kissé túlzók, de mégis reálisnak tűnnek azok alapján, amik a filmkészítés hátteréről és egyes színészek magaviseletéről nap mint nap a tudomásunkra jutnak.

A színészek számára nagy lehetőségnek ígérkezik a Trópusi vihar című sikerkönyvből készülő film, melynek forgatásán a könyv írója és főszereplője, John "Four Leaf" Taybacket (Nick Nolte) is részt vesz. A forgatás azonban nagyon drága, így a stúdió nem biztosítja a film forgatásához szükséges feltételeket. Megoldásra van szükség, a produkció nem bukhat meg. John és a rendező a stábot a délkelet-ázsiai dzsungelbe viszi, ahol a történet megelevenedik. Valóság vagy megrendezett jelenetek? A film végére kiderül, de addig a szereplők nagy változásokon mennek keresztül. Az eredmény siker vagy bukás? Érdemes kivárni a film utolsó jeleneteit is. Kérdést kapunk a válaszokra és Tom Cruise egy eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik be. Irónia, paródia, humor, háború és vér - ezeket összeegyeztetni nehéz ugyan, de a színészeket játszó színészek mindannyian elmondhatják magukról: "Tudom ki vagyok: egy csávó, aki egy csávót játszik, aki egy csávónak adja ki magát."

***


Trópusi vihar
Szereplők: Ben Stiller (Tugg Speedman), Robert Downey Jr. (Kirk Lazarus), Jack Black (Jeff Portnoy), Brandon T. Jackson (Alpa Chino), Jay Baruchel (Kevin Sandusky), Nick Nolte (John "Four Leaf" Taybacket), Tom Cruise, Matthew McConaughey
Rendező: Ben Stiller
Forgatókönyvíró: Justin Theroux, Etan Cohen
Zene: Theodore Saphiro
Producer: Stuart Cornfeld, Eric McLeod, Ben Stiller
Operatőr: John Toll
Forgalmazza: VIP-Duna Film
Bemutató: 2008. szeptember 4

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
----- 2009-02-28 15:53:07
NEKEM AZ EGYIK KEDVENC FILMEM! A SZINKRONNAL KAPSOLATBAN! AKI ÉRT ANGOLUL NÉZZE MÁR MEG UGY ÉS HASONLÍTSA ÖSSZE A MAGYARRAL!!! VERHETETLEN A MAGYAR SZINKRON A VIGJÁTÉKOKBAN!
ROBERT DOWNEY JR. A LEGÁLLATABB!!! LÁSD: IRON MAN, SZÜLETETT GYILKOSOK ÉS MÉG SOROLHATNÁM! AKI MEG NEM TALÁL POÉNT A FILMBEN AZ CSAK AZÉRT VAN MERT TÚL EGYHANGU FELFOGÁSU ÉS NEKIK AZ A POÉN HOGY ,,RECCS,, A FAVICCBEN!
nem
regisztrált
OLIVÉR 2009-02-14 18:20:39
SZIASZTOK HOGYAN LEHET MEGNÉZZNI A FILMET A GÉPEN IRJATOK KÖSZU
nem
regisztrált
This. 2009-02-08 15:15:31
Én nem értem azokat a komikat,akik azt mondják h humortalan és szánalmas...szerintem ez tényleg a 2008 -as év 1ik legjobb vigjátéka.Most néztem meg kb 8 ad szorra. :D Most azért jöttem fel h megnézzem h a Robert Downey jr. tényleg megeggyezik -e a vasemberben látottakkal.. :D:D szóval szerintem nagyon jó film! mindnekinek kötelező!
nem
regisztrált
rena21 2009-01-12 22:51:31
Sztem rohadt jó volt, érdemes megnézni és beszerezni a filmet! Többször láttam már de mindig röhögök a poénokon! 2008 legjobb vígjátéka!
nem
regisztrált
én 2008-12-24 08:44:50
újabb szánalmas benstiller próbálkozás,harmatgyenge,sótlan,poé ntalan,10-es skálán -3.ötlettelen forgatókönyv,a "nagy" nevek sem menthetik meg....
nem
regisztrált
fsadsadsa 2008-10-14 20:47:31
én a szinészeket nemszerttem ugy amugy de ebben a filmben rohadtjók voltak !! megéri megnézni, télleg mi végig röhögtük xD
nem
regisztrált
Kirk Lazarus 2008-10-06 19:20:21
hópihe, ne haragudj meg, de neked nincs ízlésed...:)
nem
regisztrált
valaki63256465130 2008-09-29 09:38:31
Ez egy JÓ film. Az alakitás zseniális (a szinkron sajnos nem).
nem
regisztrált
Krisztike 2008-09-25 23:21:44
Az szánalmas! Humortalan, sótlan kaka! De Robert Downey-t azért bírtam benne, de amúgy kidobott pénz volt.

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2008-09-24 13:57:45
Én szeretem ezeket a szinészeket,úgyhogy biztosan megnézem majd a filmet.
Szerintem jó lehet.Az pedig,hogy Hollywood támadja nem csoda,hisz róluk szól,ha jól értem.
nem
regisztrált
hópihe 2008-09-04 10:41:42
Szánalmas film!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei