2008. szeptember 9.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek - európai filmek kavalkádja

2008. szeptember 11-én csak egy amerikai film kerül bemutatásra nálunk, az is francia főszereplőnővel, a másik 3 bemutató készítői között azonban fél Európa képviselteti magát. A magyar filmkészítés szempontjából különösen fontos ez a csütörtök: végre a hazai közönség is megtekintheti Mundruczó Kornél Cannes-ban (is) díjazott és várva-várt alkotását, a Deltát.

Delta

Mihail gyermekkora óta nem járt a Duna-delta vidékén, ahol született. Mikor visszatér, megismerkedik húgával, Faunával, akit korábban sosem látott, ennek ellenére az első találkozástól különleges kapcsolat fűzi össze őket. A testvérpár egy cölöpökön álló ház építésébe kezd a tavon, és a közös munka során szeretetük egyre mélyül egymás iránt. A falubeli emberek azonban egyáltalán nem nézik jó szemmel a fiatalok szoros kapcsolatát.

A filmet Mundruczó Kornél rendező eredeti verziójában Bertók Lajos főszereplésével kezdte forgatni a 2007-es év első felében, a munkálatok azonban félbeszakadtak a 40 éves színész tragikus halála miatt. A Delta ezután újra lett gondolva, és később, Lajkó Félix hegedűművész főszereplésével indult meg ismét a forgatás, megváltoztatott koncepcióval. A végeredmény egy csendes, magával ragadó hangulatú elégia, amely azonnal meghódította a cannes-i és a Magyar Filmszemle kritikusainak szívét.

Szereplők: Lajkó Félix (Mihail), Tóth Orsolya (Fauna), Monori Lili (Anya)
Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyvírók: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél
Zene: Lajkó Félix
Forgalmazza: Budapest Film

***


Dan és a szerelem

A főszereplő özvegy apa, aki életét kizárólag gyermekeinek szenteli, ám ragaszkodásával már-már megfojtja őket. Épp ezért, mikor a család pihenésre indul a nagyszülőkkel, nagybácsikkal-nagynénikkel, több próbálkozás is történik, hogy a túlságosan gondoskodó Dan figyelmét egy kicsit eltereljék gyerekeiről. Ez végül egy hölgy segítségével sikerül is, a férfi első látásra belebolondul a vonzó Marie-ba, épp ezért hatalmas a csalódás mikor kiderül: a nő épp Dan egyik testvérével jár.

Peter Hedges rendezőre jellemző, hogy érzékenyen bánik filmjei témájával, így joggal remélhetjük, hogy most sem egy egyszerű romantikus vígjátékot forgatott a Gilbert Grape és az Egy fiúról készítője. A főszereplő Steve Carell, aki a 40 éves szűz című filmmel hívta fel magára a nemzetközi közönség figyelmét, otthonosabban mozog a komédia világában, de remélhetőleg most egy másik oldalát is bemutatja majd nekünk, ebben nagy segítségére lehet a franciák kiemelkedő drámai tehetségű büszkesége, Juliette Binoche.

Eredeti cím: Dan in real life
Szereplők: Steve Carell (Dan Burnes), Juliette Binoche (Marie), Dane Cook (Mitch Burns)
Rendező: Peter Hedges
Forgatókönyvíró: Pierce Gardner, Peter Hedges
Zene: Sondre Lerche
Forgalmazza: Budapest Film

***


Afrodita álma

A macedón film három lánytestvér történetét dolgozza fel, akik mind különbözőképpen reagálnak szüleik elvesztésére (édesapjuk meghal, anyjuk pedig magukra hagyja őket). A lányok közül ketten, Sapho és Afrodita kétpetéjű ikrek, ennek ellenére teljesen különbözőképpen gondolkoznak az életről, sarkalatos pont például, hogy Sapho imádja a férfiakat és változatosan igyekszik étvágyát kielégíteni, míg a néma Afrodita, habár az egyik legszebb lány a városban, 27 évesen még szűz. Nővérük Slavica gondoskodik a háztartásról, és közben igyekszik élete párját is megtalálni. A film hátterét a Balkán biztosítja, a szocialista forradalom bukása után.

A főszereplő Afroditát alakító Labina Mitevska ismerős lehet az európai művészfilmek ínyenceinek, hiszen szerepelt korábban a nálunk is bemutatott Magányosok és a Szarajevói krétakör című alkotásokban is.

Eredeti cím: Jas sum od Titov Veles
Szereplők: Labina Mitevska (Afrodita), Ana Kostovska (Slavica), Nikolina Kujaca (Sapho)
Rendező és forgatókönyvíró: Teona Strugar Mitevska
Zene: Olivier Samouillan
Forgalmazza: Anjou Lafayette

***


Szerelem magyarázat nélkül

Kira 2 éves pszichátriai kezelés után tér vissza férjéhez Mads-hez, és gyerekeikhez, de időbe telik, amíg visszaszokik a mindennapi életbe. Ezt a folyamatot nem könnyíti meg a gyanú, hogy férje az ő kezelése alatt kapcsolatba keveredett valakivel, végül az asszony teljesen elbizonytalanodik a hozzá legközelebb állókban, és persze saját magában.

Ez a film már nem mai darab, 7 évvel ezelőtt készült, azóta a rendező és forgatókönyvíró Ole Christian Madsen már további két figyelemreméltó alkotást is készített, a Prágai történet hasonlít a nálunk most bemutatásra kerülő filmhez abban, hogy szintén egy házasság felmerülő problémáit dolgozza fel, az Angyalok pörgésben pedig kábítószer-használó fiatalok életéből mutat be egy-egy szeletet, érdekes és elgondolkoztató nézőpontból.

Eredeti cím: En karlighedshistorie
Szereplők: Stine Stengade (Kira), Lars Mikkelsen (Mads)
Rendező és forgatókönyvíró: Ole Christian Madsen
Zene: César Berti
Forgalmazza: Cirko Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei